Dubov, een smaakmaker

Foto: Lennart Ootes / www.chessphotoshop.com

In de aanloop naar het TATA STEEL toernooi waren er maar een paar toernooien. Het meest interessante daarvan was het Russisch kampioenschap 2020, dat gewonnen werd door Nepomniachtchi voor Karjakin. Maar de smaakmaker van dat toernooi was Dubov, die een bijzondere partij won van Karjakin, die op 19 december in de schaakrubrieken van Hans Ree en Gert Ligterink besproken werd. In een Italiaanse partij speelde Dubov op de 6e zet b4, wat ooit in een correspondentiepartij uit 1873 was gespeeld, maar verder nogal in de vergetelheid was geraakt. Karjakin vond niet de goede verdediging en werd in een heel mooie aanvalspartij onder de voet gelopen.

Dubov won ook van de latere kampioen Nepomniachtchi, maar speelde iets te wisselvalig om heel hoog te eindigen. Ik geef hieronder die mooie aanvalspartij.

Dubov – Nepomniachtchi Grünfeld Indisch ruilvariant

Dubov, die geboren is in 1996, leek me aanvankelijk een doorsnee schaker, die wat behoudend speelde. In een beschrijving van een aantal jaren geleden werd zijn spel met dat van wereldkampioen Petrosian vergeleken, die bekend stond om zijn verdedigende kwaliteiten. Maar Dubov ontwikkelde zich tot een originele aanvalsspeler en werd in 2018 ongeslagen wereldkampioen rapid schaken. Daardoor kwam hij in een rijtje illustere namen, n.l. Karjakin, Mamedyarov, Ivanchuk, Anand en Carlsen (3x). Na zijn winst sprak Dubov de hoop uit voor meer grote toernooien uitgenodigd te worden. Dat gebeurde ook.

Foto: Lennart Ootes / www.chessphotoshop.com

Dubov speelde in 2020 voor het eerst in het TATA STEEL toernooi en is ook voor deze editie uitgenodigd. Tussen de beide genoemde toernooien speelde hij in het online toernooi Airthings Masters. Daarin versloeg hij Carlsen in de kwartfinale, maar moest daarna zijn meerdere erkennen in de uiteindelijke winnaar Radjabov. Tegen Carlsen zette Dubov zijn partijen origineel op, waardoor de Noor vrij veel bedenktijd gebruikte. In de tijdnoodfase greep hij een paar keer vreselijk mis. Dubov speelde één klassieke partij tegen Carlsen. Dat was in het TATA STEEL toernooi van vorig jaar en die werd remise. Maar in de rapid en online partijen leidt hij met 6 tegen 3. Ik geef hieronder een winstpartij van Dubov tegen Carlsen, waaraan je zijn originele opzet kunt zien. Uiteindelijk zet Dubov hem zelfs mat.

In diezelfde kwartfinale speelde Nepomniachtchi tegen Radjabov en verloor in de Armageddon. Zijn grote teleurstelling over dat verlies verwoordt hij in deze tekst. Het geeft ook het verlangen weer van heel veel schakers om zich gewoon weer achter het schaakbord met elkaar te kunnen meten. Jammer genoeg meldde Nepomniachtchi zich af voor het TATA STEEL toernooi.

Maar laten we nog even teruggaan naar Dubov. In zijn schaakrubriek van 23 november 2019 gaf Johan Hut een heel mooie partij van hem, die goed past bij die serie The Queen’s Gambit. Begin deze maand bij het Europees kampioenschap voor landenteams ging Dubov als een razende Roeland tekeer. Zie onderstaande partij [met het Damegambiet] tegen de Duitser Rasmus Svane, wiens koning hij uitrookte zoals de meesters in de negentiende eeuw dat deden.

 

Er is dus alle reden om uit te kijken naar zijn tweede optreden in Wijk aan Zee.

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.