Heeft u vragen voor de KNSB-voorzitter?

Zoals u ongetwijfeld vernomen heeft is sinds vorige maand Bianca de Jong-Muhren de nieuwe voorzitter van de schaakbond. In Schaakmagazine heeft u een interview met haar kunnen lezen, maar misschien heeft u zelf ook vragen aan haar, bijvoorbeeld over (het verdwijnen van de papieren) Schaakmagazine. Dat kan, want Schaaksite heeft haar bereid gevonden om de vragen van onze lezers te beantwoorden. U kunt één of meer vragen stellen door te reageren op dit artikel of door een mail naar redactieschaaksite@gmail.com (onderwerp: Vraag voor de voorzitter) en wij zullen de vragen (of mogelijk een selectie ervan) aan haar door te geven.

2 Reacties

 1. Avatar
  Ebe Reitsma 11 januari 2021

  Beste Bianca,

  Een paar vragen:

  – Wat is het online beleid van de KNSB? Gaat de KNSB een website maken waar clubschakers graag en met enige regelmaat naar toe gaan? Gaat de KNSB meer online activiteiten organiseren of faciliteren?

  – De vorige voorzitter heb ik nooit ontmoet, maar ik begreep dat zij met groot enthousiasme over jeugdschaak sprak en eigenlijk vond dat op elke basisschool schaakles gegeven zou moeten worden. Ik ben er nooit achter gekomen hoe zij dat voor elkaar dacht te krijgen. Zelf ben ik jeugdleider van een schaakclub in een gemeente met 8 basisscholen, maar ik heb nooit een bericht ontvangen met concrete plannen. Gaan die nu wel komen?

  – Wat is het post-Corona beleid van de KNSB? Hoe gaan we de afgehaakte leden weer terughalen als de pandemie is afgelopen?

  – Maakt u zich zorgen over de fragiele band tussen clubschaker en de landelijke organisatie? Gaat u die verstevigen?

   

 2. Avatar
  Peter Huisman 11 januari 2021

  Beste Bianca,

  Allereerst van harte gefeliciteerd met je benoeming tot voorzitter van de KNSB.

  Mijn vraag betreft het Nationaal Kampioenschap. De vorm waarin dit voor zowel Algemeen als voor Dames de laatste jaren wordt georganiseerd vind ik erg magertjes. In de eerste plaats telt een achtkamp round robin (enkel) te weinig spelers en te weinig ronden voor de kwalificatie Nationaal Kampioenschap. In de tweede plaats is de manier waarop wordt omgegaan met de tie break als er meerdere spelers als eerste eindigen weinig fraai. Gelijk na het beëindigen van de laatste partij waarin een speler is betrokken die gedeeld eerste is geworden, wordt begonnen met een play off van rapids. In de play off heeft één van de spelers dus minimaal de tijd gekregen om even op adem te komen. Daarnaast is het spelen van rapids (of blitz) geen goede manier om de winnaar van een toernooi met klassiek tempo aan te wijzen. (Dat geldt naar mijn mening ook voor het WK, maar dat mag de Fidé uitzoeken.)
  Vraag: ziet de KNSB voor zichzelf een rol in het opwaarderen van het NK?
  Dus graag meer dan acht deelnemers, en bij gelijk eindigen op de eerste plaats een match (bijvoorbeeld over vier partijen) in klassiek tempo? Of, als dat stuit op organisatorische problemen, dan maar meer dan één kampioen. In 1978 kon er geen datum geprikt worden voor een beslissingsmatch tussen Timman en Sosonko, en werden ze beide kampioen. Ik kan daar prima mee leven.

  Veel succes en plezier met het vullen van de big shoes van Marleen!

  Groeten, Peter Huisman

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.