Tata ronde 10: Giri eenzaam aan de top!

Fotograaf: Jurriaan Hoefsmit

Giri won vandaag een belangrijke partij van Radoslaw Wojtaszek en staat nu aan kop met 7 uit 10. De vraag is alleen voor hoelang, want de man op de achtergrond is een van zijn belangrijkste achtervolgers. Dat belooft een spannend slot te worden van Tata Steel Chess 2021!

Na de prachtige video-analyses van Herman over de ronde van gisteren, is het vandaag mijn beurt om iets bij te dragen aan deze prachtige Tata-reeks. En wat een dag om verslag van te doen: Caruana–Carlsen op het programma en de twee Nederlanders die nog volop meedoen om de titel. Alle ogen waren vandaag natuurlijk gericht op de top 3, maar in de schaduw volgen we Van Foreest, die slechts een half puntje achter loopt. De spanning loopt op zo vlak voor de rustdag, maar er is nog geen sprake van zogenaamde ‘must-wins’.

Ik had mijn aandacht vooral gericht op de partijen van de top 3 (Caruana, Giri en Firouzja), maar het Russische supertalent Esipenko was degene die als eerste met een grote grijns de deur uit liep. Hij voegde zich vandaag namelijk met zijn derde overwinning bij het voorste peloton. Ook heeft hij nog een relatief ‘makkelijk’ programma voor de boeg: Tari, Van Foreest en Donchenko. Wie weet..

Wel zal hij samen met Firouzja en Caruana de achtervolging in moeten zetten op Anish Giri. De Nederlander won zijn partij op een manier die mij enigszins deed denken aan een Carlsen in vorm, maar daarover later meer.

Een terugkerend thema binnen de partijen van bovenstaande spelers was de strijd tussen één zijde met wat meer materiaal en de andere zijde met de actieve stukken en het initiatief. Dat kwam het sterkste naar voren bij de partij van Jorden, maar ook bij de partijen van Caruana en Firiouzja was daar sprake van. Hieronder volgt wat achtergrondinformatie en een inhoudelijke analyse van de kritische momenten.

 

Anish Giri (2764) – Radoslaw Wojtaszek (2705)

Giri verloor nog nooit van de sterke theoreticus Wojtaszek. De onderlinge score is, los van de remises, 3-0 voor de Nederlander. Ik verwachtte hier eigenlijk een theoretisch duel over een hoofdvariant, omdat beide heren altijd uitstekend voorbereid zijn. Maar Anish had andere plannen: hij toverde een Londen-systeem op het bord. Er verscheen een rustige stelling, die iets gemakkelijker speelde voor wit. Lange tijd leek er niks aan de hand voor de Pool en leek remise voor de hand te liggen. Totdat Giri na 18.. Lf7!? enige kansen begon te krijgen. Er volgde een eindspel waar wit lange tijd ietsjes beter stond en zwart uiteindelijk onder de (tijds)druk bezweek. Giri wist op deze manier, een beetje ‘op z’n Carlsens’, een heel belangrijk punt te scoren in de titelrace!

Fabiano Caruana (2823) – Magnus Carlsen (2862)

Jurriaan Hoefsmit

Op voorhand de kraker van de dag. Het is altijd interessant als de nummer 1 en 2 van de wereld tegen elkaar spelen. Caruana heeft sinds 2015 niet meer van Carlsen gewonnen, maar vandaag rook hij een kans. Carlsen speelt tot nu toe namelijk, ondanks zijn winstpartij van gisteren, een kwakkelend toernooi. Caruana laat daarentegen vanaf de tweede helft van het toernooi een goede vorm zien, met als uitschieter de prachtige partij van gisteren. Ook vandaag komt Caruana weer goed uit de opening. De Catalaan die op het bord verscheen was een aardige verrassing voor Carlsen, blijkens zijn tijdverbruik de eerste vijf zetten. Caruana speelde tijdens het Kandidatentoernooi ook een aantal partijen in deze opstelling met de Dame op b3. Het lijkt daarmee zijn vaste wapen te worden in de belangrijke partijen. Hij won vandaag een pion, maar Carlsen wist met heel precies spel en actieve stukken de remise binnen te slepen:

Jan-Krzystof Duda (2743) – Jorden van Foreest (2671)

Jurriaan Hoefsmit

Jorden speelt vandaag tegen de andere jonge twintiger van de deelnemers. Het onderling resultaat staat, opnieuw los van de remises, op 1-1. Vorig jaar speelden beide heren tijdens Tata een redelijk rustige Alapin, die in 35 zetten tot remise werd besloten. Vandaag stond er voor Jorden wat meer op het spel. Hij draait tot nu toe een uitstekend toernooi met mooie partijen en een sterke openingsvoorbereiding. Kan hij ook tijdens de tweede rustdag gaan genieten van een plaats in de top?

Jorden weet vandaag het publiek in ieder geval weer op zijn wenken te bedienen met een krachtig (en dit keer geïmproviseerd!) idee in opening. In een wat rustige opbouw van wit tegen het Konings-Indisch, offerde Jorden achtereenvolgens twee pionnen met 6..e5!? en 11..a4! Hij kreeg daar prachtig actief stukkenspel en het initiatief voor terug. Lange tijd leek Jorden naar de overwinning te ‘cruisen’, maar daar lag misschien ook wel het gevaar. In een stelling waar ‘alles goed leek’, speelde hij te snel het onnauwkeurige 17..De6. Duda wist adequaat te reageren door meteen zijn loper om te spelen naar d1. Na een aantal zetten onder tijdsdruk besloten de heren tot herhaling van zetten. Misschien had Jorden het nog even kunnen proberen, maar remise met zwart is in deze fase van het toernooi een keurig resultaat.

Nils Grandelius (2664) – Alireza Firouzja (2749)

Grandelius begon dit toernooi goed, maar de laatste drie partijen leverden enkel een mager halfje op. Firouzja maakt tot nu toe de verwachtingen waar. Hij doet niet alleen mee in de bovenste regionen, ook is hij weer een van de smaakmakers dit toernooi. Firouzja heeft de gave om partijen te wenden naar zijn wil. Hij weet zijn tegenstander bijna altijd mee te sleuren in een dynamische stelling boordevol tactiek. Vandaag hoefde hij daar geen extra moeite voor te doen, want Grandelius houdt ook wel van een scherpe Siciliaan. In een tot dan toe bekende stelling uit de Richter-Rauzer komt Nils met de ongebruikelijke zet 15. Pe2!? Firouzja gaat bijna voor een half uur in de denktank en besluit uiteindelijk te reageren met 15..Kf7?! Optisch en misschien ook wel objectief ziet het er niet goed uit voor zwart, maar Nils weet zijn pionwinst niet te verzilveren tot een overwinning. Dat kwam mede door de actieve stukken en het initiatief dat Firouzja in ruil voor de pion terugkreeg. De spelers schoven nog wel wat rond, om uiteindelijk tot puntendeling te besluiten.

Andrey Esipenko (2677)– David, Anton Guijarro (2679)

Esipenko is op weg naar een prachtig debuut in een supertoernooi. Vandaag speelt hij het modieuze 6.d3 in combinatie met 8.Ld2 in het Spaans. Volgens mij weet niemand exact wat daar de bedoeling van is, anders dan wachten op het plan van zwart. Het gaat lange tijd gelijk op en voor even heeft David Anton in het middenspel zelfs de beste papieren. Esipenko heeft weliswaar het loperpaar, maar zwart houdt de stelling gesloten en kan genieten van meer ruimte. Op zet 35 besluit David Anton de stelling te openen en dat blijkt funest. Esipenko creëert een vrijpion en maakt het vervolgens beheerst af.

Voor de volledigheid nog de partijen die grotendeels aan mijn aandacht zijn ontsnapt:

Maxime Vachier-Lagrave (2784) – Alexander Donchenko (2668)

MVL heeft een dramatisch toernooi dat is wel duidelijk. Opvallend vind ik dat hij al een aantal keer geklopt is in zijn normaal gesproken zo betrouwbare Najdorf. Hij zal dus even terug de boeken in moeten voor het tweede deel van het kandidatentoernooi. Vandaag speelde de Fransman ‘alles of niets’ met de fantasy varation tegen de Caro-Kann van Donchenko. Al snel leek het na de opening inderdaad weer niks te worden voor MVL, maar Donchenko maakte het niet af. Uiteindelijk wist Maxime zelfs te winnen, maar vraag niet hoe.

Pentala Harikrishna (2732) – Aryan Tari (2625)

Op het moment dat Harikrishna 7..d5 van Tari beantwoordde met 8. d3, ben ik in ieder geval afgehaakt. U mag zelf uw oordeel vellen.

Dat worden nog drie spannende dagen daar in Wijk aan Zee! Leuk hoor zo’n verslag schrijven, maar wat waren we er graag met z’n allen bij geweest.

5 Reacties

 1. Avatar
  BenH 29 januari 2021

  Bedoelt de schrijver ‘alleen aan kop’? ‘Eenzaam aan de top’ is misschien Carlsen, al lijkt me dat gezien zijn vele activiteiten ook wel mee te vallen.

  • Avatar
   Matty 30 januari 2021

   Het leest prettiger nu de schrijver “gister” vervangen heeft door “gisteren”. Prima!

  • Avatar
   ayacucho 30 januari 2021

   En ook al niet zolang hij de hete adem van zijn 5 achtervolgers in zijn nek voelt!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.