In de schijnwerpers: WGM Iozefina Werle

Iozefina Werle is de regerend Nederlands kampioen bij de dames. Zij werd kampioen in 2019 en is dat om bekende redenen nog steeds. Dat kampioenschap is niet het enige succes dat ze met schaken heeft behaald. Ze is geboren en groeide op in Roemenië. Haar trainer, Vasile Manole, zag haar talent en dat bleek een schot in de roos. Op haar erelijst staan uitstekende resultaten bij Europese kampioenschappen en ook in Roemenië was ze dicht bij een nationale titel. Ze behaalde de grootmeestertitel voor dames in het seizoen 2008/2009.

Tegenwoordig woont ze in Nederland en is ze de partner van GM Jan Werle. Vanaf 2010 studeerde Iozefina aan de universiteit van Groningen (Europees en Internationaal Recht). Ze werkt bij Intratuin en heeft daar een functie op het gebied van datamanagement en logistiek.

Iozefina is bestuurslid van de schaakbond en heeft in haar portefeuille: jeugdschaak, schoolschaak, schaakmatties en talentontwikkeling. Deze drukke werkzaamheden en taken maken wel dat er op dit moment wat minder tijd over is voor het schaken.

1. Wanneer ben je begonnen met schaken en wie heeft het je geleerd?

Foto door Harry Gielen

Ik heb schaken geleerd op de kleuterschool in Roemenië. Ik was toen rond de zes of zeven jaar oud. Vasile Manole was mijn trainer. Hij is eigenlijk altijd mijn trainer gebleven. Op de kleuterschool heb ik over schaken maar een herinnering. Ik verloor de eerste partij die ík speelde door mat achter de paaltjes.
Wat ik me goed kan herinneren, alsof het gisteren was geweest, is de eerste dag toen ik naar de club ging. Het was op een zaterdag van 9 tot 13 uur. We kregen 1 uur instructie, 1,5 uur oefeningen doen en daarna partijtjes spelen. Een paar maanden later, in de zomer heb ik ook mijn eerste toernooi gespeeld. Daarna was ik helemaal verkocht.

2. Heb je naast schaken nog andere sporten of hobby’s?

Sinds een paar jaar vind ik body combat onwijs leuk. Ik wilde altijd tennissen maar jammer genoeg kan ik dat niet. Dus vul ik mijn vrije tijd met wandelen, lezen en naar muziek luisteren.

3. Naar welke muziek luister je graag?

Afhankelijk van mijn stemming. Met een goed boek, voornamelijk ‘s ochtends in het weekend zet ik klassieke muziek aan. Maar ik geniet ook enorm van feestmuziek. Waar ik niet tegen kan is elektronische muziek. Ik word er gelijk chagrijnig van.

4. Heb je een favoriete auteur? Zo ja wie dan?

Niet echt. Meerdere auteurs hebben mijn smaak voor het lezen en ook dus mijn leven beïnvloed. Als ik zou mogen kiezen zou Dostojewski op nummer 1 staan.

5. Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan het schaken?

Tegenwoordig ben ik al lang blij als ik 2-3 uur per week aan het schaken besteed. Dat komt ook meer omdat ik graag de DVD’s en het trainingsmateriaal van (mijn man) Jan Werle wil zien. Ik denk dat het anders nog minder zou zijn.

6. Op welk moment of waardoor, kreeg je het idee dat je goed bent in schaken?

Toen ik 8 was kwalificeerde ik me niet voor het Nationaal Kampioenschap onder 10. Mijn ouders en ik waren teleurgesteld, maar toen zei mijn trainer: “Doe wat ik zeg en je zult je over een jaar niet alleen kwalificeren maar ook meteen kampioene worden!”

Toen drong het tot me door dat ik schaken niet alleen leuk vind, maar dat ik zelfs ook goede resultaten kan behalen. Maar dat gevoel werd snel minder toen ik bij WJK’s en EJK’s tegen Muzychuk, Gunina, Lagno en veel andere topspeelsters moest spelen.

7. Wat was je beste resultaat tot nu toe?

Ik heb bij EJK’s podiumplaatsen behaald in sterke groepen. Maar ik beschouw het behalen van mijn WGM-titel op de Olympiade van 2008 in Dresden toch als het beste resultaat.

8. Wat was de schaakpartij waaraan je de beste herinneringen hebt?

De partij tegen Das in Hoogeveen (2015) is misschien niet mijn beste partij, maar deze partij ligt me na aan het hart omdat ik voor het eerst in mijn leven een prijs voor de mooiste partij heb gewonnen.

9. Hoe zou jij je eigen schaakstijl karakteriseren?

Aanvallend en actief. Ook als de stelling er niet om vraagt. Dat heeft mij veel punten gekost.

10. Wie is je favoriete schaakspeler?

Misschien een beetje cliché, maar dat is Carlsen. Hij is niet mijn favoriete speler omdat hij wereldkampioen is, maar omdat ik door zijn schaakstijl rond 2015 weer verliefd op het schaken werd.

Op een gegeven moment, tijdens mijn studie, vond ik het volgen van de schaakpartijen van de topspelers niet meer mijn tijd waard. Snelle remises en weinig echte gevechten. Toen kwam Carlsen en was er weer spektakel. Ook lijkt het schaken bij hem zo makkelijk te zijn. Gewoon super leuk om naar te kijken.

11. Wie vind jij de beste schaker aller tijden?

Dat vind ik moeilijk te zeggen. De beste spelers in de wereld hebben iets in hun tijd ingebracht in het schaken. Ik denk dat je Carlsen of Caruana niet met Kasparov of Fischer kunt vergelijken en Fischer en Kasparov kun je niet met Botvinnik of Spassky vergelijken. De lijst gaat door. Mijn punt is meer dat we van alle top 10-20 spelers van de wereld in alle tijden iets kunnen leren. Ze hebben allemaal het schaken verder ontwikkeld.

12. Wat vind je het beste schaakboek dat je ooit hebt gelezen?

Ik ben Europees Kampioene geworden nadat ik Endgame Strategy van Mikhail Shereshevsky had bestudeerd. Dus dit boek blijft voor mij het beste schaakboek dat ik ooit heb gelezen. (Noot: dit materiaal heeft ook een plaats gekregen in The Sheresevsky Method – New In Chess).

13. Wat vind je het leukste aspect aan schaken?

Het feit dat een partij niet klaar is totdat het notatiebiljet is ondertekend. Er kan op het schaakbord, op alle niveaus, tot op het einde zo veel gebeuren. Dat zorgt ervoor dat de sport naar mijn mening magisch is.

14. Hoe kijk je tegen de ontwikkelingen in de schaakwereld aan?

We bewegen met de maatschappij mee. We zijn als sport zichtbaar en populair op Twitch. De mensen achter Kunstmatige Intelligentie hebben belangstelling voor het schaken. Het is een mooi speelveld voor experimenten en daarom investeert men er in.

Er is trainingsmateriaal voor iedereen beschikbaar, als je maar tijd hebt om het te bestuderen. Er kleven zeker ook nadelen aan de digitalisering van het schaken, maar ik vind dat er meer voordelen zijn. Ik omarm alle nieuwe ontwikkelingen.

15. Wil je nog iets kwijt aan de bezoekers van Schaaksite?

Wees trots op je sport en zeg het hardop. Wij als spelers zijn de beste ambassadeurs voor het schaken. Als wij onze sport niet promoten dan zal niemand het doen. Het is een sport voor iedereen en draagt bij aan een beter leven en een betere maatschappij.

Personalia
Naam : Iozefina Werle (meisjesnaam: Paulet)
Woonplaats : Woerden
Geboortedatum : 19-02-1989 (Iași, Roemenië)

Erelijst

 • Europees Kampioene onder 12 jaar in 2001
 • Europees Kampioen met het team onder 18 in 2007
 • 2e EK onder 18 in 2007
 • WGM titel in 2008-2009
 • 2e bij Dameskampioenschap Roemenië in 2008
 • Nederlands kampioen vrouwen 2019

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

2 Reacties

 1. Avatar
  Bram van den Berg 04 februari 2021

  Leuk stuk weer, zeker over het leukste aspect in schaken volgens  Iozefina kan ik me helemaal vinden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.