schaakstukje

Zwart-wit schaak

De gekte rond vermeende racistische uitspraken/oproepen of wat dies meer zij is nu blijkbaar ook al tot het schaak doorgedrongen. Na Zwarte Piet, de negerzoen en de jodenkoek zijn de zwarte en witte stukken (en velden) van het schaakspel aan de beurt. Tenminste als het aan techreus YouTube ligt.

Op de site van de Telegraaf las ik een bericht dat de bekende schaakvlogger Antonio Radic (Agadmator) van de site is verwijderd omdat het AI algoritme de woorden zwart en wit aanzag voor hate speech. Boven het artikel stond een foto van Anish Giri. Wat deze hier mee te maken heeft is me onduidelijk, een foto van Akwasi zou meer op zijn plaats zijn, maar dit terzijde. Wat te doen?

De velden van het bord kunnen we op de bekende manier een code geven (van a1 tot h8) maar welke kleur moeten de stukken en velden nu krijgen? Rood en geel? Nee, natuurlijk niet, want dat doet denken aan Indianen en Chinezen. Bruin en beige? Ook mis, denk maar aan huidskleuren. Dan maar groen en blauw, de kleuren van gras en lucht. Voorwaar een briljant idee waar geen speld tussen te krijgen is, iedereen tevreden.

Nu alleen nog de nieuwe borden en stukken aanpassen en we kunnen weer voor decennia, wat zeg ik, voor eeuwen los.

Julius (blank/wit/beige/Fries)

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

6 Reacties

 1. Avatar
  1_Pf3 23 februari 2021

  Ik stel voor om alles te herbenoemen: Koning = voorzitter, Dame = vice-voorzitter, Loper = adviseur, Paard = dienstverlener, Toren = toezichthouder en alle pionnen = loonslaven. De velden wit/zwart krijgen benaming licht/donker. Belangrijke taak voor scheidsrechter is om bij aanvang te tossen wie mag beginnen: kop of munt. Blijft de vraag wie als eerste mag kiezen…

  • Avatar
   Tony Werten 23 februari 2021

   Waarom mag de man de voorzitter zijn en de vrouw slechts de vice-voorzitter ?

   • Avatar
    1_Pf3 25 februari 2021

    Dank voor je reactie Tony. In de oude (traditionele) setting was het voorzitter en voorzitster. Voorzitter anno nu kan ook vrouwelijk zijn (voorzitter Tweede Kamer); het gaat dus nu niet om de Koning als het belangrijkste stuk maar de voorzitter. De vice-voorzitter kan zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Ik heb spijt van mijn opmerking dat de pionnen loonslaven moeten gaan heten, mijn voorkeur gaat nu uit naar ‘stemgerechtigden’…

  • Avatar
   Wijnand Engelkes 23 februari 2021

   Andere spelen gingen ons hierin al voor. De kaartspelers hebben nu een gender- en rasneutraal spel: www.gsb-playingcards.com/?lang=nl

   Shogi (Japans schaak) wordt gespeeld op een ongekleurd bord en met ongekleurde stukken zonder sexe-aanduiding, gouden / zilveren generaals.

   Xiang-Qi (Chinees schaak) ,ook gespeeld met ongekleurd bord en stukken zonder sexe-aanduiding, mandarijnen, strijdwagens en kanonnen. Chinees schaak wordt meestal met rode en zwarte stukken gespeeld.

   Ook het oude Arabische schaak (Shatranj) kende geen specifiek vrouwelijke stukken, maar wel weer zwart en wit.

    

    

 2. Avatar
  ayacucho 24 februari 2021

  Ik ben een witte schaker die op lichess.org zijn achtergrond altijd op zwart heeft staan. Ben ik nu een witte racist die zijn eigen ras verloochent?

   

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.