Kandidatentoernooi ronde 12: Giri briljant, maar blijft op achterstand 

Een geweldige ronde vandaag. Nul remises. Ik was bezig met een euforisch verslag en hoefde alleen nog maar het halve verliespunt van Nepomniachtchi te verwerken. En toen ging Hao Wang, die de dag was begonnen met afbraakschaak en op niets meer dan remise uit was, alsnog in de fout. En dan ook nog heel prematuur opgeven. Wat een anti-climaxAnish Giri, ondanks een schitterende overwinning met zwart op de nummer 2 van de wereld, nog altijd op een half punt achterstand. Wat een domper op een schitterende dag. 

De drie hoofdrolspelers van vandaag op één foto (gemaakt door Lennart Ootes)

De partij die de meeste belangstelling trok was natuurlijk die tussen Fabiano Caruana en Anish Giri. Caruana zou met wit zeker van leer trekken en Giri zou op zijn kansen loeren. En wie zou zich het beste hebben voorbereid? Allebei staan ze bekend om hun diepe voorbereiding, die ze doorgaans a-tempo op het bord kwakken om hun opponent te imponeren. Wie zou het langst op bekend terrein zijn? Welnu, dat duurde verrassend kort. Giri vermeed op slinkse wijze Caruana’s favoriete bestrijding van de Svesjnikov, waarna Caruana die hele Svesjnikov maar links liet liggen en er een soort Scheveninger op het bord kwam. In het interview na afloop gaf Giri aan dat 20…Df8 een belangrijk moment was in de partij. Tot die tijd speelde Caruana vol vertrouwen, maar vanaf dat moment had zwart alles onder controle en deed wit een paar twijfelachtige zetten. Met vaste hand voerde Giri vervolgens de partij tot winst. Naspelen verplicht, waarde lezer! 

 

De pek-en-veren-bokaal gaat naar Hao Wang. Als je zelfs een potje afbraakschaak niet tot een goed einde kunt brengen! Hieronder de stelling één zet voor het einde… 

Het afbraakschaak was al niet zo’n succes, want in het middenspel zonder dames kreeg Nepo de overhand. Dat Hao Wang er met een pion minder en alles op één vleugel vanaf kwam was eigenlijk een meevaller. Nu staat zijn paard aangevallen. Hij ging terug naar g3 en na 59…Ta3 gaf hij het op. Dat is vrij vroeg. Ja, hij staat beroerd, maar even doorploeteren had nog wel gemogen. Vanuit de diagramstelling is 59.Pd6 beter. Hij kan bijvoorbeeld met de toren pion f7 op de korrel gaan nemen. En na 59… Ta3 60.Kf2 is zwart er nog lang niet. Ja, ik weet het, ik heb makkelijk lullen met die engine bij de hand, maar ik ben echt pislink op die Chinees. Vlieg hem dan naar de strot met wit en ga strijdend ten onder! 

 

Maxime Vachier-Lagrave won weer eens en dat is gunstig, want daarmee behoudt hij een theoretische kans op de toernooiwinst en wie weet is hij daardoor overmorgen extra scherp tegen de koploper. Bonuspunten bovendien, want hij ging lekker hard tekeer tegen een Caro Kann. Het ging eigenlijk in de opening al mis. De verdenking jegens Alekseenko van opzettelijk verliezen tegen Nepo afgelopen woensdag heeft hij hiermee wel afgeschud. Hij komt gewoon tekort op dit niveau. 

 

De partij tussen Liren Ding en Alexander Grischuk was vrij lang een oninteressant geschuif en de partij kreeg ook nauwelijks aandacht van de commentatoren. Uiteindelijk won de Chinees en misschien is dat wel heel gunstig voor Anish, die maandag een wellicht gedemotiveerde Grischuk treft. Een leerzaam moment deed zich tegen zessen voor… 

Zwart heeft net op e5 geslagen en u moet terugslaan. Met welke pion? Hele volksstammen zouden denk ik 43.fxe5 doen, geheel conform de vuistregels “naar het centrum toe slaan” en “dubbelpion opheffen” Liren Ding deed echter 43.dxe5! Het idee is om daarna het paard via e2 naar d4 te spelen. De dame moet dan terug om c6 te dekken, waarna wit de dame op e3 zet en gaat stoomwalsen met die overmacht aan koningsvleugelpionnen. Grischuk zag de bui hangen, deed een kamikazepoging en gaf vier zetten later op. 

 

Eigenlijk, nuchter beschouwend, is er niks aan de hand. Ik had op remises gerekend bij zowel Giri als bij Nepo en ook dan was er een halfje achterstand geweest. Dus overmorgen gewoon Grischuk afstraffen in tijdnood en daarna Alekseenko terugsturen naar de Keukendivisie. Dan komt alles nog goed! Maar eerst een rustdag…

Het moment dat Caruana opgaf (foto Lennart Ootes)

13 Reacties

 1. Avatar
  Zuid Limburg 24 april 2021

  Helaas niet kunnen volgen vandaag, dan kijk je snel even op teletekst naar de uitslagen. Dan lees je dat 36 Df2? de beslissende fout was. Nu dit verslag nalezend, denk ik dat dat wat kort door de bocht is…

 2. Avatar
  Frits Fritschy 25 april 2021

  36 Dc7 is de enginezet en dan na 36… Txa3 37 h4! Ik dacht met mijn houten schaakbordje nog wat gevonden te hebben met 37… Txf3 38 Txf3 De1+ 39 Kh2 Dxh4+ 40 Kg1 Pe2+ 41 Kf1 Pg3+ 42 Kf2? Dd4+!, maar na 42 Kg1 Dh1+ 43 Kf2 Pe4+ 44 Ke3 De1+ 45 Kd4 Db4+ Ke3 stokt het.

  Hoe dan wel?

  • Avatar
   Richard Vedder 25 april 2021

   Teletekst heeft het niet over een beslissende fout, maar over dat de partij lang in evenwicht was. Ik weet niet of bedoeld wordt dat dat evenwicht er was tot 36.Df2, dan zou ik het daar niet mee eens zijn. Dat evenwicht was al een aantal zetten voor 36.Df2 verbroken. Giri staat daarvoor al geweldig met een superieur paard tegen een matige loper. Ik ben er vrij zeker van dat Giri ook na 36.Dc7 zou hebben gewonnen. Procentje of 80, minstens.

  • Avatar
   Henk Smout 25 april 2021

   36.Dc7 Txa3 37.h4 Txf3 -0.45 volgens SF13 op chess24,

   dan de splitsing 38.gxf3 -0.50 en

   38.Txf3 -0.65.

   • Avatar
    Richard Vedder 25 april 2021

    Ja en na 1.e4 stond het +0,15. Kijk je alleen naar die waarderingen of beoordeel je ook de stelling? Ik zie dat zwart een pion meer heeft en een sterk paard. Iedere commentator zegt dat zwart goede winstkansen heeft. En ik zou zeker niet met 37…Txf3 zomaar een kwaliteit geven. Dat soort offers kan altijd nog. Eerst maar eens een poosje manoeuvreren. Het lijkt me verdraaid lastig te verdedigen. Maar ja, SF13 redt zich er wellicht nog uit…

    • Avatar
     Henk Smout 25 april 2021

     37… Txf3 werd door Frits geopperd, eerste keus van Stockfish 13 is 37… Pg6.

     • Avatar
      Dimitri Reinderman 25 april 2021

      Ik ben wel benieuwd naar je antwoord op de vraag van Richard, Henk.

     • Avatar
      Henk Smout 25 april 2021

      Ik ontken niet dat ook na 36.Dc7 Txa3 37.h4 Zwart beter staat, tweede keus van SF 13 is 37… Te3 en de SF 11 van chessbomb geeft 37… De5. De SF9 van chessgames doet nog 37… Pd3, maar dat scoort daar slechts -0.08.

      36.Df2 mag gevoeglijk beslissende fout heten, en dat voor een diagonale terugtocht!! Op 16 april vorig jaar (schaakrubrieken van 11 april 2020) schreef ik: “Al tientallen jaren hebben diagonale terugtochten mijn bijzondere aandacht door de opmerking van Larsen dat het om een ook op het hoogste niveau vaak overzien type zet is.”

      Twee dagen eerder was mijn reactie in “Het offer in de schaakpartij – deel 3” van Wim Weehuizen dat Larsen dat opmerkte bij de 26ste witte zet van de in dat artikel gegeven partij Bronstein – Larsen, Amsterdam 1964.

    • Avatar
     Frits Fritschy 25 april 2021

     Ik geloof dat ik het toch wel met je eens ben, Richard. Toch maar even de machine erbij gepakt; als je varianten doorspeelt gaat de waardering voor zwart per zet steeds wat omhoog. Na 37… gxh4 38 Dxd6 Ta4 39 Dc7 Td4 kan wit niet zo veel meer en zwart kan rustig bouwen. 37… Pg6 zet alles op de koningsaanval en dat gaat er ook steeds beter uitzien voor zwart.

     • Avatar
      Arno Eliens 25 april 2021

      De vraag van Richard was “Kijk je alleen naar die waarderingen of beoordeel je ook de stelling?” en het antwoord is mij nu wel duidelijk.

     • Avatar
      Henk Smout 26 april 2021

      39.Dc5 i.p.v. 39.Dc7 (diagonale terugtocht, niet zelf bedacht!)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.