Genieten van oude schaakrubrieken via www.delpher.nl/kranten

Velen van de vooral oudere schakers onder ons zullen zich de tijd herinneren waarin wij in de weekendeditie van een krant zo snel als mogelijk de schaakrubriek opzochten.

Vanaf 1962, ik was 7 jaar oud en door mijn vader stevig geïnfecteerd geraakt met het schaakvirus, verzamelde ik die rubrieken in plakboeken. Het was een goedkope manier om aan schaakpartijen met toelichting te komen. Bovendien waren de rubrieken vaak heel boeiend en met humor geschreven.

Nu fysieke kranten steeds meer vervangen raken door digitale versies en er bovendien helaas minder kranten zijn die nog een schaakrubrieken rijk zijn, is het goed te weten dat al dat moois van vroeger niet verloren is gegaan.

U kunt veel van die “oude rubrieken” op de website www.delpher.nl terugvinden. Probeert u bijvoorbeeld eens te zoeken op “schaakrubriek” eventueel aangevuld met de naam van uw favoriete schrijver van toen. U zult aangenaam verrast worden!

www.delpher.nl biedt overigens veel mogelijkheden om in allerlei gedigitaliseerde archieven te snuffelen.

Ik wens u er veel plezier mee!

 

 

1 Reactie

  1. Avatar
    Henk Smout 20 mei 2021

    Een paar jaar geleden maakte ik curiositeitshalve een nu voor de gelegenheid weer opgedolven print uit de Provinciale Zeeuwse Courant van donderdag 19 januari 1984, p.7 van de rubriek door Cor Jansen. Hoofdmoot was een vermeende partij P.Mont├ę – E. van de Raad, de zwartspeler droeg in werkelijkheid een iets andere naam. Na de zetten 1.f4 e5 2.e4 exf4 3.Pf3 d6 4.d4 g5 5.h4 g4 6.Pg1 f3 staat daar in het commentaar: “In een partij Smout – Jansen (1977) werd 6 ….. De7?! gespeeld. De partij eindigde desondanks (!) in remise. Ik wilde 6 …..Df6 spelen, zoals ook in de theorie staat, maar om onbegrijpelijke redenen liet ik hem op e7 los. Het bleek niet eens zo’n slechte zet.”

    In mijn archief bevindt zich een remisepartij Smout – Jansen uit 1975 met de beginzetten 6… Pf6 7.Lxf4 Pxe4 8.Pd2 De7.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.