schaakstukje

Filmpjes

Een aardig tijdverdrijf is het kijken van YouTube-filmpjes. De keuze is onuitputtelijk. Prachtige goals van Messi zien? Type ‘goals Messi’ en een keur aan filmpjes verschijnt op het scherm. Oude afleveringen van Theo en Thea zien? Zoek het maar op en je waant je weer in de jaren 80 van de vorige eeuw.

Zo staan er ook honderden, zo niet duizenden schaakpartijen op deze site. Mijn favoriet zijn blitzpotjes van 3+2 (schaakvluggertjes van 3 minuten + 2 sec extra per zet). Je bent dan gemiddeld zo’n 10 minuten zoet.

Mooi is de non-verbale houding van de verschillende spelers. Nepomniatchi mag graag vliegensvlug zijn tegenstander aankijken met een meestal meewarige blik of zijn ergernis tonen over een gemiste kans of slechte zet. Meestal staan de gezichten van de heren grootmeesters op standje stuurs en gunnen ze elkaar geen blik waardig, ook niet bij het handen schudden. Een uitzondering hierop is de sympathieke schaker Shirov. Na weer het zoveelste slachtoffer van zijn briljante geest geplet te hebben gaat hij na de laatste zet vrijwel meteen uitleggen hoe een en ander beter had gekund of waar een kans gemist is. Kasparov is aan het bord niet veel veranderd, hoofdschuddend bij een slechte zet en bekken trekken bij een gewonnen stelling. Een andere schaker die ik graag mag zien is Morozevich. Deze is en blijft onder elke omstandigheid een gentleman. Ook in tijdnood blijft hij de rust zelve. Dat geldt niet voor tijdnoodjunk Grischuk. Als de partij het einde nadert moet hij alle zeilen bijzetten om niet ‘door de vlag te gaan’. Een schaker apart is Ivantsjoek die zijn zenuwen amper in toom kan houden. Dat hij ook aardig kan dammen is op een filmpje te zien bij een of ander rapidtoernooi in de zandbak. Te zien is hoe hij met pionnen op een schaakbord aan het dammen is. Tijdens dit partijtje wordt zijn naam omgeroepen bij de prijsuitreiking. Op het podium zie je hem over de stelling nadenken om vervolgens het potje dammen in no time te winnen. Hilarisch!

Jammer dat er maar weinig schaakfilmpjes van Tal op het internet staan. De laatste is drie maanden voor zijn dood. De doodzieke Tal die eruitziet als een man van 80 verliet het ziekenhuis voor een snelschaaktoernooi. Dit vluggertje wint hij op tijd van een jonge Kasparov. Veel kijkplezier.

Julius

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.