Vachier-Lagrave wint in Zagreb, Kasparov kop van jut

Het nieuws van de Croatia Grand Chess Tour was niet de winst van Vachier-Lagrave (23 punten, voor Anand (21), Giri (20.5), Duda en Nepo (20)), maar het falen van Kasparov. Elk jaar doet hij mee aan één van de toernooien van de Grand Chess Tour en dit keer was dat het snelschaken in Zagreb. Dubbelrondige tienkamp, twee dagen van negen ronden. Hij is natuurlijk niet meer op zijn top en wat roestig, maar de afgelopen jaren eindigde hij iets onder het midden, vorig jaar bijvoorbeeld zesde met 3.5 uit 9 (rapid). Dit jaar echter was hij genant slecht. Jorden van Foreest won van hem in de eerste ronde en dat leek toen nog knap, maar iedereen won gisteren van hem. 0.5 uit 9 voor de voormalige wereldkampioen. Vandaag ging het iets beter: de man die ooit als het beest van Bakoe bekend stond nam revanche op Jorden en scoorde nog twee remises, maar 2.5 uit 18, dat had ik (hopelijk) ook nog wel kunnen halen. En er zat zelfs een nederlaag in zeven(!) zetten bij (zie opgave 3). Ook een paar gewonnen stellingen die hij verloor, een paar stellingen die vroeg werden opgegeven, hij zal er fatalistisch door geworden zijn.

Kasparov na zijn nederlaag tegen Van Foreest. Foto: Lennart Ootes/GCT

Hieronder presenteer ik een aantal fragmenten van het toernooi (waaronder vier van Kasparov) als opgaven.

1. Van Foreest – Kasparov. Een mislukte Najdorf voor zwart. Hoe maakte wit het af?

2. Korobov – Duda. Waarom was 11.Dd2-b4 van wit een blunder?

3. Mamedyarov – Kasparov. Na welke zet van wit gaf zwart op?

4. Nepomniachtchi – Van Foreest. Wit speelt en wint.

5. Vachier-Lagrave – Kasparov. Zwart stond totaal gewonnen, maar moet nu oppassen. Wat maakt remise, 44…Te2 of 44…Tg3?

6. Kasparov – Nepomniachtchi. Hoe bereikt zwart een gewonnen stelling?

7. Duda – Anand. Hoe wint zwart?

De volledige partijen in de viewer:

5 Reacties

 1. Avatar
  Frank Van Tellingen 12 juli 2021

  Het allertreurigste moment vond ik wel de manier waarop hij een gewonnen toreneindspel met 5 vs 4 tegen MVL wist te verliezen. Een goed gespeelde opening, meer tijd op de klok en dan gaat er blijkbaar iets mis- hij probeert het allemaal uit te rekenen of…wie zal het zeggen. Eerst gaf hij zijn a-pion weg door een rekenfout (de h-pion loopt niet door, want als zwart een tempo moest verliezen door een koningszet, had wit met Th5 zijn beide pionnen kunnen dekken, echter: er volgde eenvoudig Txa5 en na h6 is zwart op tijd voor Ta8-h8) daarna was het remise, hoewel MVL nog wel had kunnen doorspelen en vergat hij op tijd een zet te doen in een stelling met K, T en twee pi tegen dezelfde materiaalverhouding. Volgende keer kan hij beter even een paar dagen met Magnus sparren dan met zijn huidige sparringspartner(s).

 2. Avatar
  Eric César van 't Hof 12 juli 2021

  Kasparov heeft al eerder laten zien dat hij eigenlijk niet meer kan snelschaken. En zeker niet tegen de top. Hij is oud, de hersenen werken langzamer. De ogen worden zwakker, de bewegingen gaan trager. Niets bijzonders eigenlijk.

  Het zou interessanter zijn om te zien waartoe Kasparov nog in staat is met een klassiek tempo van bijvoorbeeld 16 zetten per uur.

 3. Avatar
  Frank Van Tellingen 12 juli 2021

  Ik vond eigenlijk dat hij het behoorlijk deed, op enkele blunders na had hij in 2016 de Amerikaanse toppers toch bijna op hun plaats gezet. Mijn vermoeden is dat een grote mate van streven naar perfectie een rol speelt & natuurlijk het gebrek aan automatismen, wat leidt tot excessief tijdsverbruik. Kasparovs stijl leent zich hier niet goed voor (complicaties vermijden), terwijl dat wel verstandiger zou zijn. Op het forum chess book collectors staat deze verhelderende quote (maar bronvermelding ontbreekt)

   

  Kasparov today: “For several days before the tournament, I trained with Peter Svidler, trying to cover the current theory. ….

  I must say the preparation shocked me. I watched the openings, which I analyzed even when some of the participants in this tournament were not born. So, the engine today takes exactly one minute to show that everything I did, say, in preparation for the 1993 World Championship match with Short, is complete nonsense. It really shocked me.”

 4. Avatar
  Ludo Tolhuizen 12 juli 2021

  Om zijn eigen woorden van lang geleden te gebruiken: Kasparov speelde als een toerist.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.