NK Schaken tijdens Hoogeveen Schaakfestival 2021

Het Hoogeveen Schaaktoernooi heeft dit jaar een bijzondere opzet. Het jaarlijkse schaakfestival in het gemeentehuis van Hoogeveen is van 15 tot en met 23 oktober de gastheer van het NK Schaken. Daarmee vindt opnieuw een nationale titelstrijd in de provincie Drenthe plaats. Ook is er een amateur en een open toernooi in het raadhuis.

Vanwege de Corona-pandemie konden beide toernooien vorig jaar niet doorgaan. Deze keer bundelen het Hoogeveen Schaaktoernooi en de schaakbond hun krachten. Het volledige NK vrouwen wordt in Hoogeveen gespeeld. Het gaat hier om een 8-kamp van 17 tot en met 23 oktober. Het heren NK kent een nieuwe opzet. 24 spelers beginnen in Hoogeveen. Zij spelen een knock-out toernooi. De acht deelnemers die zich vorig jaar al hadden geplaatst voor het NK stromen in de tweede ronde in. Na 3 ronden knock-out blijven er 4 spelers over. Deze spelen van 27 november tot en met 3 december een dubbelrondige 4-kamp om de titel in het hoofdkantoor van Deloitte in Rotterdam. Deloitte is hoofdsponsor van het NK

‘Het is mooi dat we op deze manier onze krachten hebben kunnen bundelen. Door de nieuwe opzet van het heren NK is het spektakel verzekerd. Ook krijgen meer spelers een kans om te laten zien wat ze waard zijn. Dat is een goede zaak’, aldus grootmeester Loek van Wely. Van Wely gaat in Hoogeveen niet op voor zijn negende nationale titel, maar is gewoon weer toernooidirecteur.

Het schaakfestival wordt ook dit jaar mogelijk gemaakt door de gemeente Hoogeveen, de provincie Drenthe en het Hoogeveense bedrijfsleven. Naast het NK Schaken is er ook een amateur en een open toernooi. Het amateurtoernooi wordt in de ochtenduren gespeeld en begint op zaterdag 16 oktober. Dit toernooi is voor iedereen tot een rating van 2100. Het open toernooi begint op vrijdag 15 oktober en wordt ’s middags afgewerkt. Voor dit toernooi kan iedereen zich inschrijven. Er geldt geen ratinggrens. Inschrijven voor beide toernooien kan via hoogeveenchess.nl.

Door hun drukke internationale schema’s zijn Anish Giri en Jorden van Foreest niet aanwezig op het NK. De 20-jarige titelverdediger Lucas van Foreest uit Groningen doet wel mee bij de heren en zijn 13-jarige zusje Machteld bij de dames.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.