schaakstukje

Het is net schaken.

Ja hoor, daar was-ie weer: ‘het is net schaken’. Deze opmerking hoor je regelmatig als men bedoelt dat iets saai, langdradig of vervelend is. Meestal gebezigd door lieden die nog niet een loper van een paard kunnen onderscheiden. Spelen voetballers de bal iets te vaak naar elkaar toe zonder een meter terreinwinst dan is het net schaken. Duurt een debat veel te lang dan is het net schaken. Nog even en de kabinetsformatie wordt ook met schaken vergeleken. Kennelijk bestaat het idee dat schaken maar een saai en vervelend spel is gespeeld door grijsaards die urenlang naar het bord staren, af en toe onderbroken door een kop koffie en een sigaar.

Deze personen zou ik aanraden zich iets meer in het spel te verdiepen, op youtube vluggertjes te bekijken, de onsterfelijke partij van Anderssen-Kieseritzky of een willekeurige pot van Tal na te spelen. Gewoon lid worden van een schaakclub kan natuurlijk ook. Ervaar de schoonheid van het spel en kom tot de ontdekking dat schaken niets met saaiheid of langdradigheid te maken heeft.

Nu de Corona crisis bijna op zijn eind is en de schaakclubs weer open kunnen wens ik alle liefhebbers en kandidaat schakers een mooi schaakseizoen.

 

Julius

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

1 Reactie

  1. Avatar
    Zuid Limburg 14 september 2021

    “Het is net schaken” hoor ik niet zoveel. Wel vaak:   ‘Het is een schaakspel’.  Inderdaad vaak geassocieerd met saai, maar ook wel dat er tactisch gemanoeuvreerd wordt…

     

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.