Onderzoek voor profielwerkstuk

Hoi!

Ik ben Jasmijn, ik zit in 6vwo en voor mijn profielwerkstuk doe ik onderzoek naar de factoren die de ene schaker beter maken dan de andere. Hiervoor onderzoek ik, o.a. via deze enquête, de verschillen tussen spelers met verschillende ratings.

Ik zou het erg op prijs stellen als bezoekers van schaaksite.nl mijn enquête zouden willen invullen! Uiteraard zal ik een stukje schrijven en posten over mijn resultaten als ik mijn onderzoek heb afgerond.

forms.gle/K4Z1gPNfFtDzWHt57 

Alvast heel erg bedankt, en een fijne dag!

Met vriendelijke groeten,

Jasmijn

6 Reacties

 1. Avatar
  Frank Van Tellingen 24 september 2021

  En ook namens de begeleidend docent alvast hartelijk dank voor het invullen!

 2. Avatar
  Caesar64 25 september 2021

  Volgens mij zijn er wel wat meer factoren die bepalen of iemand een goede schaker is dan waar jij naar vraagt: ik denk dan aan een goed zenuwstelsel en geheugen.

 3. Avatar
  Robbert van het Kaar 26 september 2021

  @Caesar64

  Inhoudelijk ben ik het met je eens. Maar de onderzoeksruimte bij een profielwerkstuk is beperkt, ook in de tijd (paar maanden geloof ik). Dat heb ik oog gezien bij mijn twee oudste zoons. Gegeven die beperking vind ik het best een aardige opzet/enquête. Misschien een soort disclaimer aan het begin om duidelijk te maken wat er niet is onderzocht…. Ik hoop dat veel mensen reageren. @Jasmijn. Succes met verwerken van de gegevens en vervolgens het schrijven.

 4. Avatar
  Frank Van Tellingen 26 september 2021

  het gaat er natuurlijk ook om, bepaalde verwachtingen te staven / weerleggen (bijv. dat de startleeftijd en hoeveelheid trainingsuren bepalend zijn voor het bereikte eindniveau). En of er interessante outliers in de dataset zijn, daarvoor is zoveel mogelijk data een goed begin van een onderzoek. In elk geval iedereen bedankt, die de moeite neemt, de enquête in te vullen.

 5. Avatar
  Eric César van 't Hof 27 september 2021

  Ik heb geprobeerd de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Een moeilijkheid was hierbij dat een deel van de vragen betrekking hadden op een ver verleden (bijv. wanneer heb je leren schaken) en een ander deel over het heden (bijv. hoeveel trainingsuren). Maar over de tussenliggende (lange) periode wordt niets gevraagd.

  In mijn geval bijvoorbeeld: leren schaken 45 jaar geleden, trainingsuren 0. Maar in de afgelopen 45 jaar heb ik natuurlijk wel op allerlei manieren getraind.

 6. Avatar
  Zuid Limburg 28 september 2021

  De vragenlijst is wat eenzijdig afgestemd op schakers die nu in een vereniging spelen. Als schaker die dit tot 15 jaar geleden deed en nu zeer veel online schaakt, is de enquête lastig in te vullen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.