Zwirs, Van den Doel en Lai door. Dames hebben blunderdag. 

Barragedag! Zes spelers strijden om drie plaatsen bij de laatste acht in partijen met versneld speeltempo. Daarnaast werken de dames hun vierde ronde af. 

In de eerste ronde van de rapidpartijen ging het snel mis met Hugo ten Hertog toen hij zich in onderstaande stelling… 

…de blunder 18.Dg3?? liet ontglippen. Erik pakte het cadeau uit met 18…Le2 en toonde geen genade in het vervolg van het potje. 

Vooraf was van alle barrageklanten Ruud Janssen het minst te benijden, want hij moest tegen het rapid- en snelschaakbeest Hing Ting Lai. In de eerste partij bleef hij soepel overeind nadat hij op zet 15 de juiste beslissing nam. 

Wat te doen met zwart? Rokeren is aan beide kanten niet verstandig wegens Lxc6 en een familieschaak. Het pionoffer op d4 aanvaarden? Bloedjelink met die koning in het midden. En na 16.Tc1 wint wit de pion altijd weer terug, als er al niet beter is. Ruud ging even in de denktank en vond 15…Kd8. Dat was de beste en in het vervolg hield hij het soepeltjes remise. 

Sipke Ernst en Nico Zwirs speelden hun derde remise tegen elkaar dit toernooi. Sipke offerde een pion voor aanvalskansen. Nico antwoordde met een kwaliteitsoffer waarbij hij nog een extra f-pion aangeboden kreeg. Het eindigde met remise door zetherhaling en daar zal vooral Sipke opgelucht over zijn geweest… 

Nico ging met de loper terug naar waar hij vandaan kwam, namelijk a6 en toen hij twee zeten later weer op d3 verscheen werd de vrede getekend. Maar wat als die loper naar f5 zou gaan? Slaagt wit erin om al die losse pionnen te behouden? Maar ja, rapid, weinig tijd meer, u kent al die smoezen wel. Geen risico en dan maar met wit de klus klaren. 

 

In de tweede rapidpartij hoefde Erik van den Doel met wit “alleen maar”  het creatieve spel van Hugo ten Hertog te neutraliseren. Dat lukte beter dan gisteren, maar op een cruciaal moment liet hij hem toch weer glippen… 

Wit kan hier de loper op f5 slaan. Zwart slaat het paard terug en er blijven ongelijke lopers over. Dat moet Erik wel remise kunnen maken. Even later kreeg hij gruwelijk spijt dat hij die loper in leven liet want vanaf g4 ging die heel vervelend doen. Hugo won beslissend materiaal en ze konden gaan snelschaken. 

Sipke Ernst ging net na de opening vreselijk in de fout… 

Nico Zwirs heeft net op d5 een centrumpion geslagen. Sipke zou op b2 kunnen slaan met een mogelijke remise door zetherhaling tot gevolg. Sipke deed echter heel riskant 14…Dh6 en na 15.g4 Lg6 16.Kg2 blunderde hij stevig met 16…Tad8?? Na 17.g5 ging de dame eraf. Sipke sputterde nog lang tegen, kreeg nog wat materiaal terug, maar dat was niet genoeg. Sipke kin nei hûs gean. 

Ruud Janssen en Hing Ting Lai produceerden even een rapidpotje van 114 zetten. Met positionele middelen bereikte Ruud een stelling met een pion meer, maar eenvoudig was het allemaal niet. De afwikkeling naar een toreneindspel leek eerst remise, toen weer niet, toen weer wel en toen ging er weer wat mis in een elementair toreneindspel. Ja, hier moeten we mild zijn, ze speelden beiden met alleen hun increment van 10 seconden per zet. 

Dit is de stelling na de 103e zet van wit (Ruud). Het is theoretisch remise omdat de zwarte koning aan de korte kant staat en de toren aan de lange kant. Dat is van belang bij zijwaartse schaakjes. De aanvallende koning kan dan niet naar de toren toe zigzaggen. Maar Hing Ting deed 103…Tb6?? en verkortte daarmee zijn lange kant!  Afijn, zie het partijbestand. Ruud deed het niet goed en het werd evengoed remise. Ook dit wordt snelschaken… 

 

De klokken gingen van 25 naar 10 minuten. Nog steeds 10 seconden erbij per zet… 

Uit angst voor overlast voor de dames werden de resterende barragepartijen elders gespeeld. Buiten het zicht van de camera’s helaas en niet tegelijk. Eerst waren Hugo en Erik aan de beurt. In het eerste vluggertje won Hugo met een truc een kleine kwaliteit, maar een gevaarlijke a-pion van Erik leverde een stuk op. Het resterende eindspel met paard en twee pionnen tegen een toren werd remise. 

In de tweede snelschaakpartij won Erik al vrij snel een pion en had Hugo bovendien veel bedenktijd nodig. Er kwam nog een pionnetje bij en het eindspel was niet meer te houden. Hugo kan naar huis! 

Op de voorgrond Ruud Janssen en Hing Ting Lai. Op de achtergrond Sipke Ernst (foto Frans Peeters)

Toen was het de beurt aan Hing Ting Lai en Ruud Janssen. Die waren weer uitgerust na hun zeeslang van 114 zetten. Ruud had wit in het eerste vluggertje en dat liep niet goed voor hem af. Aanvankelijk leek hij wel aardig te staan, maar Hing Ting veroverde op de damevleugel een pion en gaf dat voordeel niet meer weg. Uiteindelijk verloor Ruud door tijdsoverschrijding als ik het allemaal goed begrepen heb. 

In de tweede leek het al snel de goede kant op te gaan met Hing Ting, maar met het mes op de keel werd Ruud ineens creatief. Een stuk werd geofferd en met een fraaie schuinachterwaartse damezet bleek het ineens uit met de pret. 

 

Er dreigt mat en de toren op b1 staat bijzonder handig voor de zwarte dame. Zwart wint. 

 

Dat betekent dat er nu een uniek systeem in werking treedt: de sudden death. Tenminste, uniek, ik heb het nog niet eerder gezien. Nog steeds vluggertjes, maar nu krijgt wit vier minuten en zwart vijf. Twee seconden increment per zet. Wie het eerst wint gaat door naar de volgende ronde. Om de kleur wordt geloot. Begin je met wit, dan krijg je daarna twee keer zwart, daarna twee keer wit enz. 

Ruud lootte wit in de eerste partij en daar had hij niet lang schik van. Er verdwaalde een paard op a8. Normaal heeft zo’n paard een toren geslagen als hij op a8 terecht komt, maar deze keer ging hij geruisloos en werd hij dankzij een schaakje op de lange diagonaal ingerekend. Hing Ting Lai door naar de volgende ronde. Ruud Janssen naar huis! 

Tussen al dat geweld door was er natuurlijk ook nog ronde 4 van het dameskampioenschap. Bij chessbomb is de rode verf op vrees ik, want het was bepaald niet de dag van de nauwkeurigheid. Zo ging Peng al vroeg de mist in, leek zich er toch nog uit te redden, maar verloor uiteindelijk toch van Maaike Keetman. 

Machteld van Foreest stond totaal gewonnen tegen Tea Lanchava en blunderde alles weg met 56.h7?? 

Eline Roebers ging van +2 op de schaal van Stockfish in een paar zetten naar –5 tegen Anne Haast en Rosa Ratsma ging tegen Anna Maja Kazarian eerst naar +8, toen terug naar een gelijke stelling, toen weer naar +6 om het vervolgens remise te laten lopen. 

Zie het partijbestand. Ja, het is spectaculair, maar het is af en toe ook hemeltergend… 

Drie dames nu aan kop met 2,5 uit 4: Peng, Keetman en Ratsma. Daarna vier dames met 2 uit 4 en de arme Machteld moet zich maar troosten met de gedachte dat schrijver dezes nog slechter is… 

 

 

9 Reacties

 1. Avatar
  Pieter Priems 20 oktober 2021

  Ik heb de barrage partijen van 10 minuten en de Agemendon niet kunnen volgen via een site (Chess Bomb deed het niet). Hoe heb jij het gevolgd, via twitch?

  • Avatar
   Richard Vedder 21 oktober 2021

   Dag Peter, ik heb inmiddels dat laatste potje toegevoegd. Op Twitch vond men het in het praathuis een goed plan om, toen de barrages op zijn spannendst waren, de damespartijen te gaan bespreken. Paniek! Want op chessbomb werden ze inderdaad niet meer getoond omdat het via een andere laptop ging. Een connectie bij de organisatie gemaild en die stuurde me twee links: view.livechesscloud.com/#201b95f2-8b10-4e97-8455-896e4595e6b0 en NK 2021 Barrages • Round 2.T3 • lichess.org

   Daar was het te volgen…

   • Avatar
    Pieter Priems 21 oktober 2021

    Bedankt Rchard, wellicht kunnen zie dat soort linkjes on-line zetten of vermelden, zodat iedereen het kan volgen! Opmerkelijk dat het NK moeilijker te volgen is dan bijvoorbeeld het WLC week-end toernooi. Dat lijkt me voor de commentatoren op deze site ook geen feest.

   • Avatar
    Richard Vedder 21 oktober 2021

    Ik denk dat Peter Armageddon bedoelde, maar dat is het ook niet. Het reglement spreekt van “sudden death” zoals ik in mijn verslag heb gepoogd uit te leggen. Het belangrijkste verschil met Armageddon is dat wit nu niet persé hoeft te winnen, zoals bij Armageddon. Wordt het remise, dan volgt er gewoon nog een potje. Maar voor beide geldt dat één overwinning volstaat.

     • Avatar
      Richard Vedder 21 oktober 2021

      Ah! nu begrijp ik Rchard. Sorry 🙂

   • Avatar
    Peter Huisman 21 oktober 2021

    @Richard: blijft bij deze sudden death na remise(s) de tijd 4′ voor wit en 5′ voor zwart?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.