Sterke tussensprint voor Nederlandse teams! 

In de ronden 4 tot en met 6 zijn de Nederlandse schaakteams uitstekend voor de dag gekomen op het EK voor landenteams. De heren wonnen eerst twee keer met minimaal verschil waarmee ze op de gedeelde eerste plaats kwamen. Bijna werd die lijn doorgetrokken tegen Oekraïne, maar helaas eindigde die wedstrijd in 2-2. Er heeft lang meer ingezeten. 

De dames klommen van onderaan de middenmoot naar bovenin de middenmoot. Ook zij wonnen twee keer en speelden een keer gelijk. 

De wedstrijd in de vierde ronde tegen Slovenië leek op een bijzonder saaie 2-2 met vier remises uit te lopen. Anish Giri en Max Warmerdam speelden met zwart een snelle remise. Gunstig, zou je denken, want dan kunnen de witspelers het afmaken. Die hadden op dat moment echter niet echt een voordeeltje. Erik van den Doel voegde zich nog voordat het eindspel begon bij de remisespelers. Jorden van Foreest wilde wel een eindspel spelen en daarin verleidde hij zijn tegenstander tot het graaien van pionnen. 

Dit is de stelling na 28 zetten in de partij Jorden van Foreest – Jure Borisek. Het staat gelijk, er zijn meerdere afwikkelingen mogelijk naar een toreneindspel waar weinig muziek in zit. Jorden vond echter een eindspel waar nog wél muziek in zit en hij offerde met 29.Pd3 zijn complete koningsvleugel. De compensatie bestond uit een lief klein a-pionnetje. Even later stond het zo. 

Stand na 41.Txa7 van wit. Beide spelers lijken hier bewust op aan te hebben gestuurd. Denken ze allebei dat ze gewonnen staan? Jorden had het goed getaxeerd, want de tablebase van Nalimov geeft hem gelijk. Maar in de praktijk valt het niet mee! Zie verder het partijbestand, waarin ik met behulp van Nalimov dit eindspel doorneem. Uiteindelijk won Jorden en boekte Nederland een 2,5-1,5 overwinning. 

Eline op 1 

De dames versloegen ondertussen Noorwegen. Peng had een dagje rust en Eline Roebers verving haar voorbeeldig op het eerste bord want ze zette haar opponente Olga Dolzhikova in een sterke partij van het bord. Tea Lanchava verloor echter van de met een elo van 1953 genoteerde Maud Rodsmoen waarna Machteld van Foreest en Rosa Ratsma het mochten uitvechten met de tweeling Edit en Monika Machlik. Machteld won, Rosa speelde remise, waardoor ook de dames deze ronde met 2,5-1,5 wonnen. Rosa Ratsma miste op het eind nog een paar winstkansen. Zie het partijbestand. 

 

De volgende dag wachtte onze mannen Servië. Ik had ook “De volgende dag wachtten onze mannen op Servië” kunnen schrijven, want kijk maar op de foto.  

 

Ze zitten er helemaal klaar voor! 

Er ontvouwde zich een scenario dat vergelijkbaar was met de dag ervoor, namelijk drie remises en winst voor Jorden van Foreest. Max Warmerdam zag dat al snel aankomen, want hij ging in puike stelling akkoord met remise. Als hij 24…Pf4 zou hebben gespeeld had Stockfish hem met een dikke plus gehonoreerd, maar goed, alle ballen op de witspelers. 

Van die witspelers speelde Anish Giri een soort voetbalschaak. Waarom? 

Nou hierom! Een ruit op het middenveld! Helaas kwam Anish niet verder dan remise.  

Lucas van Foreest leek het saaiste potje van de dag te spelen, totdat hij zijn opponent ineens een grote kans bood met 31…De6?? Zie het partijbestand met analyses van Lichess. Velimir Ivic benutte de kans niet, waarna het alsnog remise werd. 

De man of the match was wederom Jorden van Foreest. Die kwam al lekker uit de opening en na 26.Dg5 stond het zo… 

Wit dreigt dood en verderf met 27.Pxg7. Daarom besloot Ivan Ivanisevic tot 26…h6. Immers, als wit zijn paard op h6 offert komt tussendoor 27…Ph7 en dan staan de witte dame en paard aangevallen. Wat nu? 

Hiermee bereikten onze landgenoten de gedeelde eerste plaats. Voorwaar niet slecht! Wel met de slechtste tie-break van alle zes, dus nog even doorgaan met winnen! 

 

De dames speelden ondertussen knap gelijk tegen Roemenië, dat aan alle borden een hogere Elo had. Held van de dag was Eline Roebers, die in 21 zetjes Corina Peptan oprolde. Peng verloor echter jammer genoeg. Rosa Ratsma en Machteld van Foreest speelden allebei remise. Rosa redelijk gestroomlijnd, maar de remise van Machteld was een klein wonder. Man, wat stond die verloren! 

 

Ten slotte nog een kleine toegift uit de vijfde ronde. Zagen wij in de vorige ronde niet Jorden van Foreest met een toren en een koning drie vrijpionnen in bedwang houden? Welnu, een dag later was er niemand minder dan Alexei Shirov die met drie pionnen een koning en een toren dolde. Let ook op 21.Pd5! Op Chessbomb werd die zet roodgekleurd en dus als mispeer bestempeld, maar Stockfish is het helemaal met Shirov eens! 

 

In ronde zes hadden de dames een makkie. Zweden werd met 3,5-0,5 opgerold. De geroutineerde dames Peng en Cramling speelden tegen elkaar remise. Roebers, Ratsma en Lanchava boekten een overwinning. Een interessant moment deed zich voor aan het bord van Tea Lanchava tegen Anna Cramling Bellon, inderdaad de dochter van twee grootmeesters. Dat zal dan wel een verschrikkelijk sterke speler worden zeker? Nou, dat valt nog een beetje tegen. Na Cramlings tiende zet stond het zo… 

Wit heeft net op e4 geslagen en Tea heeft keus: gewoon op e4 terugslaan of consequent doorgaan op het op de vorige zet (9…Db4) ingeslagen pad. Tea speelde Dxb2 en won een pion en speelde de partij vervolgens simpel uit. Maar was 10…Dxb2 wel zo sterk? 

Toch wel eentje waar je van baalt als witspeler als je de partij ’s avonds in je computer stopt. 

 

Het is dat er op de rug van Anna Cramling “Sverige” staat, anders had ik Tea Lanchava tegenover haar niet herkend! 

 

De mannen leken lang op een overwinning af te stevenen. Oekraïne had nog geen individuele partij verloren en hun beide topspelers Korobov en Volokitin hadden voor respectievelijk 1 en 3 winstpartijen gezorgd. Zulke sterke spelers moet je met 2700-spelers bestrijden en dus kreeg Lucas van Foreest een dag rust zodat Anish Giri en Jorden van Foreest tegen die twee konden spelen. Anish Giri werd vakkundig op remise gehouden door Korobov. Anish begon met drie overwinningen, daar zijn nu drie remises op gevolgd. Hopelijk buigt hij de trend om in de eindsprint! 

Jorden kon ook geen potten breken. Hij stond wel lang een pion voor, maar heel veel voordeel was het niet. Ook dit werd remise. Max Warmerdam verraste zijn tegenstander Shevchenko met het Schara Henniggambiet. Een oude jeugdliefde van mijn broer, die daar in zijn jonge jaren nog wel eens spectaculair mee kon uithalen. Max werd echter keurig in bedwang gehouden. Hij kreeg compensatie voor zijn pion, maar meer dan een gelijke stelling kreeg hij niet. 

En dus was het een taak voor Erik van den Doel om te zorgen dat Nederland voor de derde keer met een minimale overwinning aan het diner kon. Dat lukte helaas net niet. Hij stond er oppegement bijzonder goed voor, maar het was toch allemaal ingewikkelder dan het leek. In het partijbestand geef ik een paar momenten waarop het beter kon.  

 

Na zes ronden staat Rusland op kop met 10 punten, gevolgd door zes landen (waaronder Nederland) met 9 punten. Er is nog van alles mogelijk. Een sterke eindsprint is gewenst! 

(De foto’s zijn gepikt van de toernooisite)

10 Reacties

 1. Avatar
  Henk Smout 19 november 2021

  Drie seconden is voor de Stockfish 11 van Chessbomb onvoldoende om op 23… Kh7 het antwoord 24.Lxh6 Lxh6 25. Tce1 plus vervolg te vinden.

   • Avatar
    Henk Smout 02 december 2021

    Ik had deze variant van chess24, maar in de Volkskrantrubriek van 27 november staat een zettenreeks beginnend met 24.b3!

    Baas boven baas!

 2. Avatar
  Frits Fritschy 19 november 2021

  ‘Oppegement’: wat een prachtig woord (al heb ik geen idee wat het betekent).

  • Avatar
   Richard Vedder 19 november 2021

   Niemand zegt “op een gegeven moment”. Meestal klinkt dat als “oppegement”. Net als Koluk huis. Heb jij de juffrouw van het journaal wel eens netjes “koninklijk huis” horen zeggen?

 3. Avatar
  Pipo Koeien 19 november 2021

  Heeft Eline na ronde 7 nu haar eerste IM-resultaat te pakken?

  • Avatar
   Arno Eliens 20 november 2021

   Ze heeft nog een halfje nodig als haar tegenstander in de laatste ronde een rating van minimaal 2363 heeft. Zie ook deze tweet

   • Avatar
    Pipo Koeien 20 november 2021

    In een landenwedstrijd tijdens een EK kan je toch ook al na 7 ronden een norm halen?

    Ze heeft een TPR ver boven de vereiste 2451, tegen 3 IM’s gespeeld en verder uit het FIDE-handbook:

    1.41  The number of games

    1.41a

    The player must play at least 9 games, however

    1.41b

    only 7 games are required for 7 round World Team or Club and Continental Team or Club Championships ,
    only 7 games are required for 8 or 9 round World Team or Club and Continental Team or Club Championships ,

     

     

    • Avatar
     Arno Eliens 20 november 2021

     Klopt. Sterker nog: ze heeft al een norm over 8 ronden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.