schaakstukje januari 2011

Hoe word je wereldkampioen schaken?

Laatst had ik een mooie droom want je moet toch wat als je ligt te slapen. Ik droomde dat ik wereldkampioen schaken werd. Nu is een droom aardig maar de werkelijkheid zou toch een stuk aardiger zijn. Maar hoe doe je dat: schaakkampioen worden? Het antwoord is verbluffend simpel: door vanaf heden alle schaakpartijen te winnen!

Te beginnen op de club. In het begin valt het nog niet op. Ik win weleens vaker van een ‘topper’. Maar naarmate het seizoen vordert gaan alle schaakneuzen mijn kant op. Halverwege sta ik glansrijk bovenaan. Mijn clubgenoten twijfelen zelfs aan mijn integriteit. Speelt hij vals? En zo ja hoe flikt hij ‘m dat? Het bewijs wordt niet geleverd en bij de eerstvolgende ledenvergadering krijg ik de beker voor de clubkampioen. Uiteraard win ik ook al mijn potjes in het vierde en wordt zelfs na verloop van tijd als speler in het eerste gevraagd. Na ampele overwegingen en duurzaam overleg met mijn teamgenoten wordt besloten dat het toch maar beter is de promotie te aanvaarden.

Nu komt het echte werk. Schaakclub Sneek is een mooie club maar voor een speler van mijn kaliber toch iets te klein en een tikje onder mijn niveau. Het is beter dat ik verkas naar de hoofdklasse. Daar word ik van harte welkom geheten want het nieuws van het nieuwe schaaktalent blijft niet beperkt tot Friesland. De oplettende lezer begrijpt dat ook bij deze club de successen aaneengeregen worden. De directies van de betere toernooien zijn uiteraard op de hoogte en spoedig vallen de uitnodigingen één voor één op mijn deurmat.

Ik begin rustig in de C-groep van het prestigieuze TATA-toernooi. Nadat ik ook hier al mijn partijen win mag ik de B-groep overslaan en volgend jaar meedoen met de grote jongens. U begrijpt dat ook deze titel voor mij is al stond ik tegen Ivantsjoek een ietsiepietsie minder.  Als ook andere grote toernooien gewonnen worden begint eindelijk de strijd om de wereldtitel. Via de voorrondes heb ik me gemakkelijk geplaatst voor de finale. Alleen tegen de jonge Noor Carlsen moest ik me even schrap zetten en dreigde een remise roet in het eten te gooien.

Als ik alle 12 partijen in de finale gewonnen heb, een unicum in de schaakwereld, word ik als de nieuwe wereldkampioen schaken gekroond. Als tweede Hollander na Max Euwe. Het land is weer helemaal schaakgek net als vijfenzeventig jaar geleden. Zo eenvoudig is het. Nu nog even flink oefenen.

Julius

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

3 Reacties

  1. Avatar
    ayacucho 23 november 2021

    Julius de kans dat het je lukt is trouwens verbluffend groot: het lukt je wel of het lukt je niet, 50% kans!

  2. Avatar
    Wim Weehuizen 23 november 2021

    Vorig jaar herfst, in 2020 dus, was er via het Max Euwe centrum een online verslag door Paul van der Sterren van het wereldkampioenschap dat Euwe in 1935 won. Dat was 85 jaar geleden. Bij schaken komt wel wat rekenwerk kijken, al is dat van een andere soort dan deze optelling.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.