Stukkenjagers (even) aan kop

Net als waarschijnlijk elk ander team was de vrijdagavond nog niet zeker of de KNSB-competitie door kon gaan.

De auteur (IM Stefan Beukema) helemaal rechts op de foto. Links de partij tussen IM Joost Michielsen en Sjoerd van Roon.

Voor mij persoonlijk een opluchting toen we toch konden spelen. Na een gezellig ontbijt met teamgenoten, wat ik lange tijd gemist heb, was het zover.

 

Zelf moest ik tegen een invaller die met veel moed twee stukken offerde in de opening. Nadat de schaakjes er echter uit waren gehaald, moest hij toch opgeven.

 

 

De tweede die klaar was, Sam Baselmans, moest die dag nog werken. Toen zijn witvoordeel na wat stukkenruil verdwenen was vond hij het wel goed om gemoedelijk remise overeen te komen.

Een lekkere snelle 1,5-0,5 voorsprong, waar de rest van het team verder op kon bouwen. César had een atypische opening, waar hij zijn stukjes net wat onhandig neerzette. Vervolgens moest hij de hele partij alles eruit halen om erin te blijven, wat hij dan ook keurig deed.

In een ingewikkeld middenspel liet Ted Barendse (van DSC) zien dat zijn positionele kennis niet de minste was. Zwaar onder druk op tijd en op stelling kon Constantijn Beukema het niet droog houden en ging er materiaal verloren. De eerste overwinning van Delft was binnen.

Op bord 5 werd een gelijk middenspel opeens heel tactisch nadat Gert Legemaat (DSC) met het mooie 24.Pf4 kwam. Nadat Luuk Baselmans incorrect reageerde kwam hij verloren te staan, maar wist zich toch terug in de partij te vechten. Een moeilijk eindspel met zware stukken moest opeens in tijdnood uitgespeeld worden. Een blunder op zet 40 besliste de partij in Luuks voordeel.

Een betere opening bracht een koning in het midden en structurele zwaktes mee voor Bob Voogt, de tegenstander van Erwin Kalle (Stukkenjagers). Erwin begon zijn stukken ook rustig te richten op de dubbelpion op de g-lijn. Nadat hij de stelling open blies bleek de koning op f7 toch een probleem te hebben, en na nauwkeurig spel won Erwin materiaal.

Een zeer goede beheersing van de Siciliaanse structuren leverde Tommy Grooten een groot positioneel voordeel op. De zwarte stukken kwamen allemaal op een droomstelling te staan, en tactische mogelijkheden waren niet ver meer. Nadat de tegenstander dan ook wanhopig de zwarte aanval probeerde te blokkeren, sloeg Tommy genadeloos toe. Dit was het verhaal geweest als Tommy niet op het einde even een enorm black-out moment had, waarbij hij zijn toren liet slaan. Gelukkig gaf zijn tegenstander nog remise vanwege tijdnood.

Sjoerd van Roon kreeg het moeilijk te verduren op het eerste bord. Hij verloor een pion en de activiteit die hij terug kreeg, werd stap voor stap  ingetoomd. Het eindspel werd daardoor moeilijke kost en het lukte uiteindelijk ook niet om het te keepen.

Met 4,5-3,5 voor moesten Herman Grooten en Nick Bijlsma beiden een betere tot gewonnen stelling niet verliezen voor de overwinning.

Na een zeer interessant pionoffer had Nick moeite om de tactische complicaties op te lossen. Blijkbaar vond mijn minst geliefde vriend de engine dat het ook niet kon. Toch werd een lastige kwaliteitswinst niet gevonden door Richard Ammerlaan (DSC) en kon Nick er met een pion vandoor gaan. De rest van de partij was op een omdraairegel in tijdnood na een staaltje goede  techniek en haalde Nick hierbij de overwinning.

Herman had op typische wijze een groot voordeel opgebouwd, maar dit keer was het de Delft-speler die liet zien dat hij kon vechten. Hij kwam zelfs materiaal voor te staan. Een moment dat schaakspelers maar al te goed kennen, gewonnen stelling net weggegeven hebben en uit frustratie nog eens een blunder erbovenop gooien, kwam gelukkig niet. Herman hield het hoofd koel en wikkelde naar een niet te verliezen eindspel af en won zelfs nog. Zijn commentaar verder:

De twee jonkies van De Stukkenjagers. Op de voorgrond Constantijn Beukema, achter Tommy Grooten

Een 6,5-3,5 overwinning met veel vechtpartijen waar we ons karakter hebben getoond. Hopen dat we na de pauze in de competitie zo door kunnen gaan.

De persoonlijke uitslagen:

Rating
Rating
Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2209 Michielsen, J.R. (Joost) 2395 0 – 1
Beukema, S.O.R. (Stefan) 2408 Breton, M.R. (Mark) 1651 1 – 0
Becx, C. (César) 2131 Ruitenburg van, J. (Joost) 2311 ½ – ½
Baselmans, S.W.A. (Sam) 2144 Bottema, T. (Timo) 2046 ½ – ½
Baselmans, L. (Luuk) 2305 Legemaat, G. (Gert) 2188 1 – 0
Bijlsma, N. (Nick) 2283 Ammerlaan, R. (Richard) 2119 1 – 0
Grooten, H.C.A. (Herman) 2273 Oranje, R. (Richard) 2031 1 – 0
Kalle, E.C.G. (Erwin) 2041 Voogt, B. (Bob) 2053 1 – 0
Grooten, T. (Tommy) 1864 Tamerus, H.A. (Henrik) 1905 ½ – ½
Beukema, C.R.A. (Constantijn) 1933 Barendse, T.J.M. (Ted) 2136 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2159 Gemiddelde Rating: 2084 6½-3½

 

Hoewel er nog twee wedstrijden moeten worden ingehaald, vinden wij in Tilburg de volgende tussenstand toch leuk!

Stand na Ronde 4

Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
6 22.5 4
2. LSG 2
6 18.5 7 6
5 24 8 5
4 22 7 7
4 19 3 4
6. BSG 1
4 17 6 2
7. UVS 1
2 17.5 3 3 7
2 14.5
2 13.5 4 6
1 11.5 5 3

 

(Alle foto’s zijn van Herman Grooten)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.