“Onze Patroonheilige” door Hans Meijer

Ter gelegenheid van het kerstfeest besloot Sint Petrus om een schaaktoernooi voor teams, elk bestaande uit vijf schakers en een captain, te organiseren. Het liep storm. De eerste aanmeldingen: de Kunstenaars (met o.a. Marcel Duchamp), de Musici (met o.a. François-André Danican Philidor)…Lees de hele column in PDF.

Deze en andere columnisten van SV Promotie, schreven samen meer dan 1000 columns. U leest ze op onze site.

3 Reacties

 1. Avatar
  Wijnand Engelkes 27 december 2021

  M. Fox en R. James beschrijven in hun “The complete chess addict” eenzelfde idee, teams van schakers, in te delen naar oorspronkelijke beroepsgroep. Marcel Meijer noemt ook andere beroepen en andere namen erbij.

  Fox en James vroegen zich bij Theresa van Avila af of ze geen problemen met de FIDE zou hebben gekregen gezien haar spontane levitaties, zeer afleidend voor de tegenstander. Ze moest zich dan aan de roosters vasthouden om niet naar het plafond op te stijgen.

 2. Avatar
  Frits Fritschy 30 december 2021

  Ik ben bang dat het team van de heiligen het zou moeten afleggen tegen het team van de misdadigers. Hans Ree in Schaakstukjes citeert een niet nader genoemd boek (The Complete Chess Addict, staat me vagelijk bij?) met alvast drie namen: IM Raymond Weinstein (moord), IM Norman Whitaker (enkele jaren de sterkste speler van de Verenigde Staten, oplichter), Claude Bloodgood (nomen est omen, oplichter, moordenaar, en schrijver van een boek over de Grob-opening, 1 g4 – bepaal zelf maar wat het ergste was). Volgens Tim Krabbé zou je daar nog de Letse vermoedelijke oorlogsmisdadiger Karlis Ozols aan toe kunnen voegen (een van de sterkste spelers van Letland voor WO 2 en later van Australië).

  Misdadigers en politici, vermoedelijk zijn daar de sterkste teams mee op te stellen. Deze overeenkomst berust natuurlijk op toeval.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.