Nieuwe tiebreakregels bij Tata Steel Chess

Vorig jaar speelden Anish Giri en Jorden van Foreest een tiebreakmatch om de winst in Tata Steel Chess. Het werd uiteindelijk beslist in een armageddonvluggertje waarbij Giri op twee manieren de regels verbrak (klok indrukken terwijl hij een stuk had omgegooid, klok indrukken met een andere hand dan waarmee hij een zet had gedaan). Het had niet veel gescheeld of hij had hierdoor gewonnen. Ook was er het incident waarbij Firouzja (die nog bezig was toen de tiebreak op punt van beginnen stond) tot zijn ongenoegen werd gevraagd of hij naar een ander bord wilde verhuizen. En dan was er laatst de klacht van Carlsen over de uitkomst van het WK rapid. Vier spelers (waaronder hijzelf) eindigden op de gedeelde eerste plaats, maar slechts twee speelden een tiebreak om de titel. Om deze redenen heeft de toernooiorganisatie besloten de tiebreakregels te veranderen. De belangrijkste wijzigingen:

  • Alle spelers die gedeeld eerste eindigen spelen een tiebreak.
  • De tiebreak vindt alleen plaats in de speelruimte als er geen andere partijen meer bezig zijn. Anders wordt een andere locatie gezocht.
  • In plaats van armageddon is er sudden death: bij een remise wordt opnieuw gespeeld in plaats van dat zwart wint.

Zie ook hier: tatasteelchess.com/news/new-tiebreak-format-tata-steel-chess-tournament/

1 Reactie

  1. Avatar
    Ludo Tolhuizen 14 januari 2022

    Dat is al heel wat beter, hoewel mij onduidelijk is wat er tegen het delen van de eerste plaats is.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.