Olympiade

Schaken is populair in Rusland en het land kan bogen op een indrukwekkende geschiedenis en traditie. Grootmeesters worden gekoesterd als iconen van hun cultuur.

Op een enkele uitzondering na verzetten die grootmeesters zich nu openlijk tegen de agressie van hun land tegen buurland Oekraïne. Dat is moedig en vanwege hun status zal dat effect hebben op de steun die Poetin onder de bevolking ondervindt voor zijn krankzinnige agressie. En juist vanwege dat effect en de moedige houding van al die Russische topschakers, die veel te verliezen hebben, mag en moet de rest van de schaakwereld niet zwijgen.

De FIDE is verscheurd, geleid en gefinancierd als ze is door kleptocraten rond Poetin. Met een rare smoes heeft de voorzitter van de FIDE de schaakolympiade in Rusland afgelast. India werpt zich nu op als organisator, maar uitgerekend India is één van de weinige landen die de Russische invasie niet veroordelen.

Natuurlijk moet de schaakolympiade in het vrije Westen plaatsvinden. Solidariteit vraagt om niet minder. Net zoals dat de finale van de Champions League niet in St Petersburg zal worden gespeeld maar in Parijs. Ik hoop en verwacht dat de bond waarvan ik lid ben, de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, zich ervoor inspant dat de Olympiade in ons land of anders ergens anders in Europa gespeeld gaat worden. Het moet niet moeilijk zijn daarvoor sponsors te vinden.

Wim Westerveld

4 Reacties

  1. Avatar
    Frits Fritschy 27 februari 2022

    Tsja, Wim, we hebben allemaal onze wensdromen over hoe deze crisis opgelost moet worden. Ik denk bijvoorbeeld nog terug aan hoe het Russische leger Jeltsin te hulp schoot na de coup tegen Gorbatsjov. Dat is ondertussen ook al lang geleden.

    Protesten van Russische schakers zullen even getolereerd worden, net als de paar onafhankelijke nieuwskanalen die er nog zijn en de illusie van een meerpartijenstelsel. Als ze te lastig blijken, of als ze niet meer nodig zijn om de illusie in stand te houden, zullen ze als insecten vermorzeld worden. Hitler had in 1933 genoeg aan 30 procent steun van de bevolking; angst deed de rest.

    Er komt geen nieuwe schaakolympiade.

    • Avatar
      Henk Smout 01 maart 2022

      En nu, 1 maart, op chessgames met motto ‘Justice for Ukraine’ partij van de dag Karjakin – Ivantsjoek 0-1.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.