Gens insana sumus

Donderdag 24 februari 2022 zal de geschiedenis ingaan als de dag waarop de wereld zoals wij die meenden te kennen ophield te bestaan. De krankzinnige agressie van de Russische president Poetin heeft niet alleen Oekraïne, maar de hele westerse wereld in een afgrond gestort waarvan niemand weet wat ons op de bodem ervan te wachten staat. Poetin heeft zijn jarenlang zorgvuldig gehuichelde masker afgezet en toont ons nu zijn ware gezicht, waarop naakte wreedheid en een onverzadigbare machtswellust de enige emoties zijn.

De gevolgen hiervan zullen ook binnen de schaakwereld enorm zijn, zowel voor individuele spelers als voor organisaties. Oud-wereldkampioen Anatoli Karpov heeft in de Doema hoogstpersoonlijk zijn handtekening onder het besluit tot de invasie van Oekraïne gezet. Sergej Karjakin, Carlsens uitdager van 2016, heeft die invasie fanatiek verdedigd. Zij hebben zich hiermee welbewust en onherroepelijk aan de verkeerde kant van de geschiedenis geplaatst en kunnen hun schaakcarrière verder wel vergeten. Ook andere Russen zullen, uit overtuiging of genoodzaakt door overwegingen van lijfsbehoud, de kant van Poetin kiezen. Dat kan niet zonder gevolgen blijven. Maar ook en vooral de Russen die helemaal niet pro-Poetin zijn gaan sombere tijden tegemoet. Zijn zij nog wél welkom in onze westerse toernooien? Zijn ze als Russische staatsburgers überhaupt nog ergens welkom?

En hoe moet het met de FIDE? Onze overkoepelende organisatie staat al jaren onder leiding van een pro-Poetin Rus én is afhankelijk (gemaakt) van Russisch geld. Zij zal zichzelf volledig moeten herstructureren. Maar is deze wankele organisatie daartoe in staat? Tot nu toe worden er slechts wat voorzichtige maatregelen genomen, die vooral bedoeld lijken om voor Poetin net niet onacceptabel te zijn, zodat de FIDE-president nog veilig kan thuiskomen. Hij wel.

Kan de KNSB hierin iets betekenen? Waarschijnlijk niet. Nederland is allang niet meer het invloedrijke schaakland dat het onder FIDE-presidenten Alexander Rueb en Max Euwe ooit was. Maar betekent dat ook dat we het niet eens moeten proberen? Poetin heeft de oorlog verklaard aan het vrije westen. Dat zijn wij. We sturen al wapens en hulpgoederen naar Oekraïne. Kan daar niet ook nog wat druk op de internationale sportbonden bij om schoon schip te maken waar dat nodig is? Gens una sumus, het motto van de FIDE, klinkt mij momenteel meer in de oren als één tegen Poetin. Dát is de eenheid die nu van ons gevraagd wordt. Zo niet, dan kan het beter worden veranderd in gens insana sumus.

Vandaar mijn oproep: KNSB, doe alles wat in jullie macht ligt om de pro-Poetin kliek uit het FIDE-bestuur verwijderd te krijgen. Neem een duidelijk standpunt in. Stel een deskundige aan op het gebied van buitenlandse betrekkingen. Lobby. Dreig desnoods om uit de FIDE te stappen. Maar doe iets. Zodat ook wij niet aan de verkeerde kant van de geschiedenis komen te staan.

12 Reacties

 1. Avatar
  Dee Dee 02 maart 2022

  helemaal mee eens !

  en ondertussen staat Anish op 2 uit 2, geweldig resultaat en echt ook prachtig spel…..We gaan zien hoe het verder loopt allemaal…

  • Avatar
   ayacucho 03 maart 2022

   Hallo DeeDee,

   Leuk dat je een loper hebt gekocht!

   Ik heb zojuist een paard gekocht, spring je bij mij achterop?

   Dan gaan we samen een ritje maken op schaaksite.

   Dit is een heel bijzonder paard, het is nog afgericht door Anky van Grunsven: naast een

   paardensprong kan het ook verspringen.

   Dit paard neemt een aanloop op schakers.info, waar vrind John van der Wiel zijn stukjes schrijft,

   en springt dan zo op een schaaksite-artikel van Herman,

   en blijft dan springen naar de volgende artikelen van Herman.

   En dan kijken hoe ver we komen zonder van ons paard te flikkeren.

   Dat kan toch niet? hoor ik je denken, zover kan dat paard toch niet springen?

   Het kan wel, want Herman heeft zoveel artikelen geschreven,

   dat hou je niet voor mogelijk, daar krijgt een nijlpaard de hik van.

   Tussen Hermans artikelen staan vaak maar een paar artikelen van andere

   stukjesschrijvers.

   Dus hou je goed vast!

 2. Avatar
  Frits Fritschy 02 maart 2022

  Zoals bekend is de waarheid het eerste  slachtoffer in een oorlog. Het is daarom van belang om de feiten juist te hebben.

  Zover mij bekend is er geen stemming in het Russische parlement geweest over een invasie in Oekraine. Karpov heeft alleen gestemd voor het erkennen als een onafhankelijke staat in de afgescheiden Donbasregio. Ook niet fraai, maar toch van een andere orde. Of hij het met de invasie zelf eens is, zou ik niet weten. Mogelijk wel, mogelijk niet.

  Het is maar helemaal de vraag hoe pro-Poetin FIDE-president Dvorkovitsj (nog) is. Dvorkovitsj was vice-premier onder Medvedev, maar die is op een zijspoor gezet. Wat ik begrijp van wat ik op internet kan vinden, is dat het lot geweest van meer figuren van die Kremlin-factie. Of erger. De oligarch Magomedov was een goede vriend van Dvorkovitsj, maar werd in 2018 gearresteerd omdat hij de belangen van een andere oligarch, Sechin, in de weg zat. Sechin behoort tot Putins inner circle, veelal ex-KGB’ers. Ik vermoed dat zijn voorzitterschap van de FIDE (sinds 2018) een gevaĺletje ‘functie elders’ was.

  Eerlijk gezegd valt me de reactie van FIDE heel erg mee. Zie mijn eerdere commentaar. Wat de positie van de voorzitter zelf is, is niet erg duidelijk, maar het lijkt me niet onmogelijk dat hij enigszins ‘uit de wind’ wordt gehouden. Wat wellicht vergemakkelijkt werd doordat hij (volgens de FIDE-website) een dag voor de invasie nog in een vluchtelingenkamp in Kenya zat. (Waar het idee geopperd werd om op de olympiade een team van vluchtelingen toe te laten. Dat zou wel eens een behoorlijk sterk team kunnen worden.) Geen idee of hij in Afrika nog steeds het Goede Woord aan het verspreiden is.

  Wat betreft de door Van der Sterren aangehaalde financiering van de FIDE heb ik begrepen dat men de banden met de Russische sponsors al doorgesneden heeft. Ik ben niet bepaald een Nigel Shortfan, maar ik denk dat we erop kunnen vertrouwen dat als dit alleen maar loze woorden blijken, hij onmiddellijk van zich zal laten horen.

  Of Russische spelers bijvoorbeeld uit het lopende toernooi van Belgrado gegooid moeten worden? Moeilijke kwestie. Boycots dwingen besluiteloze burgers een keuze te maken, maar maken het overtuigde tegenstanders van Putin ook moeilijker om zich te uiten. Grischuk liet zich daarover uit: hij wou het woord ‘oorlog’ niet in de mond nemen, omdat hij dan niet in Russische media geciteerd kon worden (die mogen dat woord in verband met de ‘militaire acties’ niet gebruiken), maar was verder duidelijk genoeg.

  Als iemand mij kan verbeteren of aanvullende informatie heeft, graag.

  • Avatar
   Wim Westerveld 03 maart 2022

   Schieten we er iets mee op als we de maskerade van het misdadige Poetin-regime hier tot in detail gaan ontleden, terwijl maar al te duidelijk is wie en wat van de schaakwereld, nu en in het verleden, legitimatie geven en gaven aan dat regime? Het lijkt me niet, haarkloverij leidt alleen maar af van de essentie. Zo lang die gecompromitteerde Rus voorzitter van de FIDE is, heb ik niet het idee dat we op een schoon schip varen.

   Ik ondersteun de oproep van Paul dan ook van harte.

  • Avatar
   Pieter Priems 03 maart 2022

   Hoi Frits, bedankt voor input! Zwaarwegende beslissingen kan je volgens mij alleen nemen op basis van feiten EN gevoel.

 3. Avatar
  Frits Fritschy 03 maart 2022

  Hier een interview met Nigel Short: www.youtube.com/watch?v=8GJP9b_ydow. Het is nogal vermoeiend om acht minuten naar het gehakkel van Short te luisteren, maar hij komt na zo’n drie minuten op de positie van Dvorkovitsj. Short geeft hem krediet omdat hij de FIDE minder afhankelijk heeft gemaakt van Russisch geld, zodat het mogelijk werd om de banden met de Russische sponsors te verbreken.

  Ik heb al eens eerder gewezen op de draaikonterigheid van Short (in de Topalov-Kramnik-controverse), maar ik vind het moeilijk te geloven dat hij in dit geval onoprecht is (al laat hij niet het achterste van zijn tong zien). Het kan zijn dat er interne strijd is in de FIDE, het kan ook zijn dat Dvorkovitsj in bescherming wordt genomen.

  De FIDE heeft onverwacht snel gereageerd op de inval, ook onverwacht voor mij (zie mijn commentaren op ‘Metafoor’ van Wim Westerveld). Nog dezelfde dag werd besloten de Olympiade niet in Moskou te houden. Al op 27 februari (fide.com/news/1603) besloot de FIDE Council tot het verbreken van banden met Russische sponsors, en tot het dagen van Karjakin en Shipov voor de ethische commissie. Gisteren werden daar maatregelen tegen Karpov aan toegevoegd. Zie ook doc.fide.com/docs/DOC/2022/FIDE_Council_Protocol_01.03.2022_v.02.pdf. Als dat nodig is, blijkt de FIDE Council dus zelf genoeg in staat om tegenspel te bieden aan ‘gecompromitteerde Russen’. Als dat niet nodig is, lijkt me een oproep om Dvorkovitch te vervangen alleen maar contraproductief.

  Dvorkovitsj heeft ongetwijweld nog connecties in de Russische politiek. Het is onwaarschijnlijk dat Oekraine zichzelf zal kunnen blijven verdedigen, en de NAVO zal niet openlijk ingrijpen. Dan blijft als enige mogelijkheid dat Poetin van binnen uit ondermijnd wordt. In dat geval moet je oppassen dat je niet de mensen die dat kunnen doen gaat ondermijnen.

 4. Avatar
  LDBoutens 03 maart 2022

  Die Short heeft zo te zien dan wel wat geleerd van zijn eigen actie in de jaren 90 om de PCA op te richten samen met Garrie, dit ter meerdere eer en glorie van de eigen portemonnaie. Ik heb altijd wat moeite gehad met ’s mans betweterigheid.

  Maar om on topic te blijven; de Fide lijkt toch redelijk snel gereageerd te hebben. Je moet wel begrijpen dat die sportkoepels toch na zo’n brute inval ook wat tijd nodig hebben om e.e.a. aan afwegingen te maken. Wat dat betreft is onze diersoort wat ongeduldig geworden. Het zal wel de invloed van internet benne.

 5. Avatar
  Wim Westerveld 03 maart 2022

   

  Beste Frits,

  Van jouw geopoltieke inzichten kan ik slechts dromen, maar ik beschik inmiddels wel over enige levensverhaling. Een man die jarenlang in de directe omgeving heeft verkeerd van Poetin en gretig gebruik heeft gemaakt van zijn gunsten en niet dom is, moet precies geweten hebben wat voor vlees hij in de kuip had. Die man, de huidige voorzitter van de FIDE, deugt eenvoudigweg niet en schaadt de geloofwaardigheid van de FIDE enorm. Jouw redenering dat hij het verschil zou kunnen uitmaken in een wending ten goede, moet dan ook op een inzicht gebaseerd zijn die ver buiten mijn bereik ligt.

  Ik denk dat het van mensen zal moeten komen die niet gecommitteerd zijn en die we nog niet kennen. Intussen rest ons niets anders dan onze solidariteit te tonen met het arme Oekraïense volk en dat vraagt van ons, als schaakgemeenschap, om  zich af te wenden van Poetins handlangers.

  Met vriendelijke groet,

  Wim Westerveld

  • Avatar
   Frits Fritschy 03 maart 2022

   Wel, Wim, als je kijkt naar de recente geschiedenis van Belarus zou je moeten zien dat dictators van het allercynischte soort zich weinig aantrekken van die niet-gecommitteerde mensen, of ze ze nou kennen of niet. Mijn geopolitieke inzichten zijn ook niet zo groot en ik heb een paar jaar minder levenservaring dan jij, maar ik ben bang dat het tegenvuur zal moeten komen van voor een groot deel niet zo heel erg deugdelijke mensen die veel te verliezen hebben van deze oorlog – en dat zijn er een hoop.

   Dvorkovich zal ongetwijfeld op zijn minst een opportunist (geweest) zijn, en wat echt zijn mening is, is nog steeds niet duidelijk. Het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat hij in ieder geval genoeg rancune jegens Poetin heeft. Maar voorlopig kijk ik naar hoe de FIDE optreedt, en zoals gezegd: dat valt me bepaald niet tegen.

    

 6. Avatar
  Wim Westerveld 03 maart 2022

  En dat afwenden, kost óns weinig tot niets. Maar hen wel. Moedig !

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.