Topschaker verdedigt Russische inval: ‘Ik betuig Poetin volledige steun’

Vredesgebaren, blauw-gele vlaggen en ‘No War’-shirts duiken deze dagen op rond allerlei sportvelden. Geen club of atleet die de Russische inval in Oekraïne verdedigt. Op een Rus na: schaakgrootmeester Sergej Karjakin.

Online slaat de schaker sinds donderdag op Twitter wild om zich heen. In een reeks tweets steunde Karjakin openlijk Vladimir Poetins besluit met troepen de Oekraïense grens over te steken. Termen als ‘vredesmissie’ en andere vergelijkbare Poetin-retoriek kwamen voorbij.

Veel van de tweets zijn inmiddels verwijderd.

Lees verder op nos.nl.

6 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 02 maart 2022

  Tsja… ieder zijn meug. Iedere gek zijn gebrek. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening of overtuiging. Ik heb geen idee of de familie Karjakin in een (ver) verleden ooit iets verschrikkelijks is aangedaan, en zo ja, door wie.  Ik weet alleen dat hij Oekraïner was, en later Rus werd.
  Maar Karjakin komt geregeld buiten de Russische grenzen, en hij heeft genoeg mogelijkheden om andere nieuwsbronnen tot zich te nemen dan uitsluitend staatsmedia als RT, waartoe veel Russen veroordeeld zijn. Dat hij dan desondanks deze mening is toegedaan en dit standpunt in neemt is in ieder geval opmerkelijk. En dan lijkt in dit kader enige terughoudendheid in het uitnodigingsbeleid van organisatoren van schaakevenementen geboden.

 2. Avatar
  LDBoutens 02 maart 2022

  In theorie zou alleen het organisatiecomitee van Tata hier door in verlegenheid gebracht kunnen worden; verder hebben we hier te lande toch geen serieuze toernooien waar namen als Karjakin ( in de hoedanigheid van wereldtopper) zou opduiken. Trekken we dit lijntje door naar de wereld om ons heen, dan zou Karjakin inderdaad wel eens geisoleerd kunnen raken.

  De voortvarendheid om Russische atleten en teams uit te sluiten kan wat gewenst doel betreft ook de andere kant opschieten; Abramovitsj schijnt Chelsea te willen verkopen. Als al die andere Russische miljardairs dat ook doen, stort die Engelse clubcompetitie volledig ende geheel in. Daar zal de FA toch niet heel vrolijk van worden. Terug naar de donkere jaren 80 en 90 van de vorige eeuw toen de Engelse competitie ‘lange bal’ naar voren inhield.

  Ik vrees dat we een hoop onvoorziene side effects gaan te zien krijgen; de gasmarkt lijkt een douw te krijgen enz. enz. Interessant om te zien hoe e.e.a. tegenwoordig zo met elkaar verweven lijkt.

 3. Avatar
  Caesar64 02 maart 2022

  Och wat een leed: de miljonairs uit de FA moeten een stapje terug doen qua inkomen .. ik ben toch wat meer bezorgd hoe het gaat met Kiev en haar inwoners.

 4. Avatar
  LDBoutens 02 maart 2022

  HEt geld uit de verkoop van Chelsea schijnt dan volgens Abramovitsj wel weer die kant op te gaan.

  Win-win situatie voor jou Caesar64.

 5. Avatar
  Caesar64 02 maart 2022

  Gaat die het geld uitdelen aan de inwoners van Kiev als de stad veroverd is? Ik kan me er geen voorstelling bij maken. Maar ik wens jou veel sterkte met het FA-leed.

   

 6. Avatar
  LDBoutens 02 maart 2022

  Ik heb geen FA leed hoor. Ik gaf het slechts als voorbeeld van hoe verweven alles tegenwoordig lijkt. Je trekt duidelijk verkeerde conclusies. Emotie blijkt maar weer eens een slechte raadgever. Sterkte daarmee Caesar64.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.