Brief 44 Russische schakers aan Poetin: Stop de oorlog

44 Russische spelers (waaronder Nepomniachtchi, Dubov, Svidler, Esipenko en Kosteniuk) hebben een open brief getekend waarin zij Vladimir Poetin vragen om de oorlog te stoppen. De vertaling volgens mijn vertaalprogramma (Engelse vertaling en namen ondertekenaars hier):

Oproep aan de president van de Russische Federatie van Russische schakers.

Wij verzetten ons tegen militaire acties op het grondgebied van Oekraïne en roepen op tot een spoedig staakt-het-vuren en een vreedzame oplossing van het conflict door middel van dialoog en diplomatieke onderhandelingen. Het is ondraaglijk pijnlijk voor ons om de catastrofe te zien die onze volkeren tegenwoordig treft.

We hebben altijd voor Rusland gespeeld in individuele en, met bijzondere trots, in teamcompetities. Wij zijn van mening dat schaken, net als sport in het algemeen, mensen bij elkaar moet brengen. De moeilijkste en meest prestigieuze internationale toernooien werden in ons land op het hoogste niveau gehouden, zelfs te midden van een pandemie.

Schaken leert verantwoordelijkheid voor iemands acties; elke stap telt, en een fout kan leiden tot een fataal point of no return. En als dit altijd over sport ging, staan ​​nu het leven van mensen, de fundamentele rechten en vrijheden, de menselijke waardigheid, het heden en de toekomst van onze landen op het spel.

In deze tragische dagen denken we aan alle mensen die zich in het middelpunt van dit verschrikkelijke conflict bevonden. We delen de pijn met onze Oekraïense collega’s en roepen op tot vrede.

Het Oekraïense schaakteam is de regerend Europees kampioen, samen met het onze een van de beste teams ter wereld. We speelden tientallen wedstrijden en honderden wedstrijden. We hebben worstelen altijd boven politiek gesteld – en de Oekraïners reageerden op onze beurt. We vragen u om teams, spelers en gewone mensen uit beide landen een kans op wederzijds respect te geven.

Wij zijn voor vrede. Stop de Oorlog!

15 Reacties

 1. Avatar
  josschess 04 maart 2022

  Interessant welke schakers de brief aan Poetin niet hebben ondertekend

 2. Avatar
  Peter Huisman 04 maart 2022

  Dappere mensen!
  Wat Grischuk betreft: die is getrouwd geweest met Natalia Zhukova, een Oekraïense. Zijn huidige partner is Kateryna Lagno, een Oekraïens-Russische. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat Grischuk dezelfde standpunten huldigt als Karjakin.

 3. Avatar
  josschess 04 maart 2022

  Goede aanvulingen. Bedankt. Bij de vrouwen mis ik ook namen. Reden ook bekend?

 4. Avatar
  LDBoutens 04 maart 2022

  Hoeveel grootmeesters telt Rusland eigenlijk wel niet? Een stuk of 500?! Zijn die dan allemaal voor die oorlog van Poetin?

  Als de schaakgemeenschap echt een statement wilt maken dan zit er helaas niets anders op dan dat lieden als Carlsen nog langer weigeren deel uit te maken van een Fide waarbij Rusland en deelnemers ook zijn aangesloten. Maar ja, protesteren namens een ander is altijd makkelijk ( JH Donner heeft daar in de vroege jaren 70 nog eens een aardige column aan gewijd. Ik dacht iets van doen met die ellende waarin Pachman verzeild was geraakt). En uiteindelijk is de sportman er niet voor de politiek, al is de verontwaardiging nog zo groot en TERECHT in dit geval.

  Ik voorzie dat ook dit onderwerp over enige tijd aan interesse gaat inboeten en dat uiteindelijk alles bij het oude zal blijven. ( En nee Caesar64, ik ben niet cynisch).

 5. Avatar
  PIET KUIJS 04 maart 2022

  Ik denk dat de mening van Grischuk over de oorlog weinig te maken heeft met waar zijn partner of ex-partner vandaan komt.

 6. Avatar
  LDBoutens 04 maart 2022

  Bedankt! Betekent dit dan dat zo’n 83 % van het grootmeestersgide voor die bezopen actie van Poetin is?

 7. Avatar
  MvanLeeuwen 04 maart 2022

  Waar is die 83% op gebaseerd? Dat alle niet-ondertekenaars voorstander zijn?

  De 44 ondertekenaars zijn trouwens niet allemaal GM.

 8. Avatar
  Jan Willem Duijzer 04 maart 2022

  Ik vind het signaal van deze Russische schakers, net zoals dat van vele andere Russische kunstenaars, indrukwekkend. Meer dan 99% van de Russische bevolking houdt zich uit angst of onwetendheid stil. Het is wel erg onnozel om die stilte op te vatten als instemming met Poetin.
  Dat zoveel Russische topschakers zich durven uit te spreken is uniek en opvallend. Schakers staan immers niet bepaald bekend als politiek of maatschappelijk geëngageerd. En het is nog niet eerder gebeurd.

 9. Avatar
  sake jan de boer 05 maart 2022

  Inderdaad, de nationaliteit van vrouwen waar Grischuk ooit wel of niet mee getrouwd is (geweest), is totaal irrelevant.

  Wel heel erg relevant is zijn commentaar in deze link (vanaf ongeveer minuut 4) dat aan duidelijkheid werkelijk niets te wensen overlaat. Bijzonder vreemde reactie van de interviewer, een Poetin adept zo te zien. Ook die zet Grischuk tot twee keer fijntjes in de hoek.

  worldchess.com/news/all/alexander-grischuk-on-the-russias-invasion-of-ukraine-its-extrem/

  Er is nog hoop.

   

 10. Avatar
  sake jan de boer 05 maart 2022

  Merk op de dodelijk verbaasde blik van Grischuk als de interviewer hem onderbreekt en zijn verhaal na diens tweede interruptie onverstoorbaar afmaakt.

  • Avatar
   LDBoutens 06 maart 2022

   Ik hoop voor meiske Lahno dat manlief thuis wat meer en gezelliger teksten heeft.

    

   @ Jan Willem Duijzer,

   Ik ga er maar vanuit dat jouw bijdrage een reactie was op mijn bijdrage, maar mijn bijdrage eindigde met een ?, en betrof dus een vraag en geen opvatting. Ik was vooral benieuwd naar of en hoe de Russische schaakwereld gemobiliseerd kan worden tegen Putin en hoe groot de aantallen zijn. Enfin, de zon schijnt. Tijd voor een aangename wandeling! Vitamine D heren en dames schakers!

  • Avatar
   Peter Huisman 15 maart 2022

   Zeker dapper. Als dit inderdaad de woorden en gedachten zijn van Dvorkovitsj, en hij verblijft nog altijd in Rusland, dan getuigt dit van grote moed. En voor de 44 ondertekenaars is het uiteraard een enorme steunbetuiging van hun eigen Fide-voorzitter.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.