Fide-president Dvorkovich: “Oorlog ergste in het leven”

De voormalige Russische vicepremier Arkadi Dvorkovitsj heeft zich kritisch uitgelaten over de oorlog in Oekraïne. Dvorkovitsj, die tot vier jaar geleden diende onder president Poetin en toenmalig premier Medvedev, is een van de zeer weinige oud-toppolitici die dat hebben gedaan.

In een gesprek met het Amerikaanse nieuwstijdschrift Mother Jones zegt Dvorkovitsj dat oorlog een van de ergste dingen is die je in het leven kunnen gebeuren. “Iedere oorlog, waar dan ook. Ook deze oorlog”, zo wordt hij geciteerd. Verder zegt hij: “Oorlogen doden niet alleen onschatbare levens. Ze doden hoop en aspiraties, en bevriezen of vernietigen relaties en banden.”

Lees verder: nos.nl/collectie/13888/artikel/2421223-oud-vicepremier-rusland-spreekt-zich-uit-oorlog-ergste-in-het-leven

16 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 15 maart 2022

  Ik hoop dat Paul van der Sterren zijn hier geplaatste oproep wil heroverwegen. Ik begrijp de emoties die daar ten grondslag aan lagen, en de positie van Dvorkovitsj was niet helemaal duidelijk, maar dat is hij nu wel.

  • Avatar
   Wim Westerveld 16 maart 2022

    

   In a US interview Dvorkovich seemed to take personal risks by condemning the war and supporting restrictions on Russian players. That saw him called a “son of a bitch” by Dmitry Rogozin, another former Deputy Prime Minister of Russia and the head of the Russian space program. Rogozin has been one of the most vocal supporters of Vladimir Putin in his latest war.

   Whether because of that, or simply since he was addressing a different audience, Arkady Dvorkovich made a shocking statement as Head of the Skolkovo Science Park outside of Moscow. He criticised sanctions and companies leaving Russia and adopted the language of state propaganda when he “clarified” what he meant by being against war. 

   The main thing is that on our planet there is finally a solid peace and a fairer order, in which there is no place for Nazism or the domination of some countries over others. 

   Removing Nazis and bringing peace were among Putin’s absurd justifications for unleashing massive destruction on a normal, democratic country. If the FIDE President was quoted accurately it must be in great doubt whether he can continue in his role until the next presidential elections during the Olympiad. If he did, we might also get boycotts of the Olympiad.

 2. Avatar
  Eric César van 't Hof 18 maart 2022

  Eric ben jij klaar voor de Schaaknieuwsbrief?

  Deze mededeling vond ik in mijn mailbox. Een bericht vol met nieuwtjes en heel veel uitroeptekens!

  Tussen al deze vrolijkheid ook een bericht over de oorlog. Een beetje apart. En hier wordt het opmerkelijke standpunt herhaald dat Russen en Witrussen de vlag moeten wijzigen die kennelijk door de FIDE aan hun naam is gekoppeld. Bij mijn naam staat ook een vlag, waar ik zelf echter nooit om heb gevraagd. Wel is de toon nu iets anders dan in het eerste bericht dat ik hierover las, waar het echt leek te gaan om een dwingend voorschrift, terwijl het nu gaat om een vraag.

   

 3. Avatar
  Wim Westerveld 19 maart 2022

  A discussion of Dvorkovich’s situation on Russia’s main TV channel shows how impossible his position as FIDE President has become (Google Translate of a section of the full transcript by @Chess__News). They end asking him to apologise publicly on TV for supporting Ukraine

 4. Avatar
  Dimitri Reinderman 20 maart 2022

  Short vat het goed samen: Dvorkovich wordt in het westen aangevallen omdat hij te Russisch is, en in Rusland omdat hij niet Russisch genoeg is. Hij vermeldt ook nog dat Dvorkovich de beste president sinds lange tijd. Dat is niet zo moeilijk, “But there have been many internal reforms which people on the outside don’t see which make the running of the organization much better.”

  • Avatar
   Wim Westerveld 20 maart 2022

   De KNSB is het niet met Short eens. Zijn positie is onhoudbaar.

    • Avatar
     Hendrikom 21 maart 2022

     Ik zag dat Jacob Aagaard, tegen wie ik ooit 13 zetten geschaakt heb, Dvorkovych als de beste president uit zijn bestaan ziet (maar evengoed positie onhoudbaar), dus dan ook beter dan Euwe en Olafson. Over Euwe durf ik maar niet te vragen, mogelijk bevat zijn antwoord dan Larsen 🙂

  • Avatar
   Frits Fritschy 21 maart 2022

   Een uitstekend artikel! Opvallend: Carlsens secondant Peter Heine Nielsen wil alle Russen de toegang tot officiële wedstrijden ontzeggen. Daarnaast wil hij niet alleen Dvorkovich de laan uit sturen, maar ook de FIDE volledig herstructureren. Ik citeer: ‘With such strong companies as PlayMagnus and chess.com (…) that should be possible’. Tsja, wiens brood men eet…

   • Avatar
    Wim Westerveld 21 maart 2022

    Misplaatste, om niet te zeggen ergerlijke, verdachtmaking Frits (wiens brood men eet…).

    Hier is weinig opvallends aan. Het verwoordt niet minder dan het dringende advies van het IOC (al vind ik dat de uitvoering daarvan prudent zou moeten zijn, zie mijn column) en het is de hoogste tijd om schoon schip te maken en de FIDE te ontdoen van politieke invloed, ook van de schijn daarvan. Vooral als die politieke invloed of de schijn daarvan verbonden is aan een misdadig regime. Nielsen beargumenteert slechts dat de schaakwereld heel goed zonder kan.

    • Avatar
     Frits Fritschy 21 maart 2022

     Ach, ik vond het nogal opvallend dat Nielsen gelijk twee schaaksites noemt als het gaat om het financieren (en organiseren?) van de FIDE. Ik zit daar bepaald niet op te wachten – ze lijken me al veel te veel invloed te hebben.
     Wat de KNSB doet: daar ben ik het niet mee eens, maar kan het begrijpen. Nielsen verwoordt een veel extremer standpunt. Daar geef ik weerwoord op, met evenveel subtiliteit. Carlsen heeft nog niet veel gezegd; hij is, zoals iedereen, tegen oorlog. Als zijn personeel dan een ballonnetje oplaat, vind ik dat ik de connectie mag leggen, zeker als Nielsen dat zelf ook doet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.