schaakstukje

Cheesechess

Bij het bordspel keezen (variant van mens-erger-je-niet) worden de pionnen niet verplaatst door een dobbelsteen maar door kaarten. Zo mag je bijvoorbeeld alleen een pion opzetten als je een aas of een heer hebt. Ik stel me voor hoe deze regel te gebruiken bij het schaak. Net als bij het pokeren wordt het schaak (of wat daarvan over is) ook gedeeltelijk een geluksspel.

Elke speler krijgt vijf speelkaarten. De rode kaarten (harten en ruiten) voor de witspeler en de zwarte kaarten (schoppen en klaveren) voor de zwartspeler. Krijg je als witspeler bijvoorbeeld alleen schoppen en klaveren dan heb je pech en mag je geen zet doen en moet je de kaarten weggooien. Nu de plaatjes. Bij een boer moet je een toren spelen, heb je een vrouw dan moet je een paard spelen, heb je een heer dan moet je een loper spelen en bij een aas moet je de dame spelen. De kaarten met 2 t/m 10 gebruik je om een pionzet te doen. Kun je met de vijf kaarten geen zet doen dan gooi je ze weg en mag je tegenstander zijn kaarten gebruiken om zetten te doen. Als alle kaarten gebruikt zijn wordt er opnieuw gedeeld net zolang tot alle kaarten op zijn. Het spel wordt gespeeld met twee spellen kaarten.

Veel plezier en mazzel.

Julius

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.