De geschiedenis van wat nu het Max Euweplein is

Niet helemaal schaakgerelateerd, maar wel een beetje: hoe is het Max Euweplein ontstaan en wat was de plek voordat het dat was? Om alvast antwoord te geven op de laatste vraag: een gevangenis! Dat gebouw bestaat nog steeds en als ik het goed zie zit nu o.a. het Max Euwecentrum erin. In de Tweede Wereldoorlog was het gebouw berucht en werd het door de Duitsers misbruikt. Nog een opmerkelijk feitje: Anne Frank heeft haar laatste nachten in Amsterdam doorgebracht op de plek waar nu het Holland Casino staat.

Meer hierover: www.amsterdam.nl/nieuws/achtergrond/gevangenen-max-euweplein

En hoe zit het met het schaakbord? Daarover werd 19 april vergaderd. De huidige status volgens dit document is: “Dagelijks Bestuurslid Micha Mos gaat binnenkort in gesprek met betrokkenen van het schaakbord voordat er een beslissing genomen wordt.” Het blijft waarschijnlijk of behouden, of er komen kleine schaaktafels en/of het grote schaakbord wordt naar een andere plek verplaatst, b.v. het Vondelpark.

1 Reactie

  1. Avatar
    Wim Weehuizen 05 mei 2022

    Leuk om te lezen. Zoals het hier staat ligt het Max Euwe plein op de overdekte luchtplaats van de voormalige gevangenis. Van die wat ronde gevangenis zijn de buitenmuren blijven staan. Er werden winkels, horeca en kantoren/woningen rond het plein gebouwd tegen die buitenmuren aan. In één van die kantoren zit het Max Euwe Centrum. Ik heb bij mijn bezoeken geen ramen aan de westkant richting Leidseplein gezien.

     

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.