Recensie: calculation booster

U hoort geen nieuws wanneer ik u vertel dat correct calculeren of rekenen een van de belangrijkste basisvaardigheden voor schakers is. Het is dus een prima idee om deze vaardigheid regelmatig te trainen. Je kan natuurlijk een opgavenboek pakken of online puzzels oplossen. Zoiets is een uitstekende oefening. Schakers leren zo patronen te herkennen. Op die manier brengt u uw tactische vaardigheden en intuïtie op een hoger niveau.

Een andere manier om uw vaardigheden verder aan te scherpen is via een DVD. Chessbase is uitgever van een groot aantal DVD’s. Die DVD’s hebben in de loop der tijd een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Ik herinner me nog de eerste exemplaren die ik heb gekocht. Het was vaak langdurig luisteren en kijken naar wat men presenteerde. Het is een tikkeltje passief. Men kan zich daarbij afvragen of het wel zo leerzaam is.

Tegenwoordig zijn de DVD’s interactief. Met andere woorden: de auteur zet u aan het werk. Dat is uiteraard een hele verbetering. Door actief na te denken over stellingen gaat de zaak leven. De leereffecten zijn daardoor een stuk groter. Verder lezen…

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.