Carlsen wint Norway Chess, Giri zesde

Magnus Carlsen is winnaar geworden van Norway Chess. Met een score van 16.5 uit 9 (uitleg volgt) bleef hij Mamedyarov (15.5) en Anand (14.5) voor. Vooral de laatste deed zichzelf daarmee te kort, want met iets meer slagvaardigheid (of geluk) had de 52-jarige Indiër het toernooi gewonnen. Giri deed nooit mee om de ereplaatsen en eindigde met 12 punten op de zesde plaats.

Hoe zit het nou met die rare puntenaantallen? Er werd voor de klassieke partijen het voetbalsysteem gebruikt, dus 3 punten voor een overwinning, 1 voor een remise. Bij een remise werd er echter nog een armageddonpartij gespeeld (met gelijke kleuren) waarmee een half punt extra verdiend kon worden. Dus als je met zwart je gewone en snelschaakpartij remise speelt verdien je 1.5 punt, de tegenstander 1 punt. Het speeltempo was ook ongewoon: twee uur voor de hele partij met na zet 40 tien seconden per zet erbij.

Voor Carlsen is een systeem waarbij extra punten met snelschaken te verdienen zijn in principe gunstig, maar dit keer viel het tegen. Hij verloor drie keer met zwart een armageddonpartij, waaronder zelfs tegen zijn landgenoot Tari. In de reguliere partijen bleef hij echter ongeslagen en haalde hij 6 uit 9. Een terechte winnaar dus. Maar alles had anders kunnen lopen als Anand (die met 6 uit 2 was begonnen) de volgende totaal gewonnen stelling tegen Carlsen daadwerkelijk had gewonnen:

Ook tegen Vachier-Lagrave in de achtste ronde kwam Carlsen heel goed weg. In dezelfde ronde blunderde Anand:

99% kans dat Shakh de winnende zet had gezien, maar voor die ene procent kans was het toch beter geweest om met een stalen gezicht achter het bord te blijven zitten (zoals Carlsen ooit deed tegen Anand zelf toen hij een grote blunder had gemaakt in hun WK-match. Anand zag het toen niet!).

Enfin, zo werd Carlsen dus eerste. Achteraf vooral dankzij de volgende partij:

Giri was niet in grote vorm. Tegen Mamedyarov bijvoorbeeld verloor hij een eindspel dat toch heel makkelijk remise leek te houden. Hij won wel van Tari in een nogal wisselvallige partij. Zijn beste partij was tegen Radjabov, maar die bood wel weinig tegenstand. Die zal volgende week toch beter moeten spelen om niet kop van jut te zijn in het kandidatentoernooi.

Een meisje uit Oekraïne doet een goede zet voor Giri. Foto: Lennart Ootes/Norway Chess.

Eindstand:

1 Carlsen, Magnus 16½
2 Mamedyarov, Shakhriyar 15½
3 Anand, Viswanathan 14½
4 Vachier-Lagrave, Maxime 14
5 So, Wesley 12½
6 Giri, Anish 12
7 Topalov, Veselin 9½
8 Tari, Aryan 9½
9 Radjabov, Teimour 8
10 Wang Hao 7½

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.