Kandidaten R4: Nepo geeft Firouzja een flinke tik

Het was vandaag over het geheel genomen een weinig enerverende ronde. Twee keer een Berlijnse verdediging waarin geen spannende dingen gebeurden en een Ragozin. Daarin leek het nog even de goede kant op te gaan voor de witspeler. Maar daar werd feitelijk ook nooit het evenwicht definitief verbroken. Resteert een partij die wel tot een beslissing leidde.

Ian Nepomniachtchi – Alireza Firouzja 1- 0

Aanvankelijk leek er voor Firouzja geen vuiltje aan de lucht. Er verscheen een variant van de Najdorf op het bord die al vele malen eerder was gespeeld. Pas op de 15e zet van zwart volgde een wat ongebruikelijke voortzetting. Maar dat was geen probleem. Tot de 20e zet van wit was er voor zwart geen vuiltje aan de lucht. Zwart had de thematische opstoot d5 gespeeld en als dat kan in de Najdorf, heb je meestal redelijk tot goed spel. Maar de eerst kink in de kabel kwam kort daarna met 20. … Lxf1. Daar waren betere alternatieven in de vorm van Kh8 of Dc7.

Het ging het helemaal verkeerd met 23. … Pd6. Dat was in zekere zin al de verliezende zet. Vervolgens ging het van kwaad tot erger. Tel daarbij op dat Firouzja in vliegende tijdnood kwam. Hij had voor zijn laatste tien zetten nog maar een minuutje over. Dan weet je het wel. Nepo maakte het keurig af: mat was het onvermijdelijke lot voor de Fransman.

Richard Rapport – Hikaru Nakamura ½ – ½

De uitkomst van de Berlijnse verdediging is met enige regelmaat nogal saai. Daarop was deze partij geen uitzondering. Er gebeurden geen schokkende dingen. Het was een regelmatig potje waarin geen van beide spelers ooit ook maar een glimp van voordeel wisten te behalen.

Jan-Krzystof Duda – Teimour Radjabov  ½ – ½

Ook over deze partij kan ik kort zijn: Berlijnse verdediging en dus remise.

Ding Liren – Fabiano Caruana ½ – ½

Het onderlinge treffen tussen de VS en China bleef onbeslist. Er kwam een Ragozin op het bord. Tot en met 9. Ld2 was het allemaal al eens gespeeld. Nieuw was 9. … Pc4. Het leidde niet tot hele spannende verwikkelingen. Maar op de 17e zet speelde Fabiano onnauwkeurig. Hij zou de balans bewaard hebben met 17. … Dd7. Maar zoals hij het nu ging verloor hij een pion.

Overigens was er nog niet eens zo heel veel aan de hand. Zwart kreeg voldoende activiteit en kon de schade beperken. Wit behield zijn pion voorsprong maar het was te weinig voor een serieuze winstpoging. De heren tekenden de vrede op de 64e zet.

Samenvatting: Nepo heeft deze ronde uitstekende zaken gedaan en staat aan kop met 3 uit 4.

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

10 Reacties

 1. Avatar
  Henk Smout 22 juni 2022

  Gentlemanlike is je tegenstander de matzet gunnen, als je het zo ver hebt laten komen.

  • Avatar
   Peter Huisman 22 juni 2022

   In het Hoogovens schaaktoernooi van 1977 stond Hans Böhm in zijn partij tegen Lubosh Kavalek (www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1409541) op het punt om op te geven. De Amerikaan zei “Please, let me mate you” en Böhm stemde daarmee in. In het toernooiboek is een prachtige beschouwing van Böhm over deze partij te vinden.

 2. Avatar
  Caesar64 22 juni 2022

  Vertrouwt Firouzja de Caro-kann niet meer? Najdorf is best een lastige opening om onder de knie te krijgen en hij betaalt nu leergeld.

 3. Avatar
  Frits Fritschy 22 juni 2022

  Het lijkt me erg sterk dat Caruana heeft overzien dat wit op b6 kon slaan… Het lijkt me waarschijnlijker dat hij bewust de stelling geforceerd heeft, en dus goed gezien heeft dat Ding geen winstkansen had, liever dan een officieel gelijke, maar passieve verdediging te moeten voeren na 17… Dd7 18 Tc3 Tfc8 19 Tac1. Dan kan er nog van alles gebeuren voordat het echt remise wordt.

  • Avatar
   Michel Hoetmer 22 juni 2022

   Beste Frits,

   Bedankt voor je reactie. Ik heb overigens niet geschreven dat Caruana het nemen op b6 over het hoofd heeft gezien. Ik gaf slechts aan dat het onnauwkeurig is. Ik heb nog wat varianten toegevoegd waaruit blijkt dat zwart na 17. … Dd7 totaal geen probleem heeft om het evenwicht te handhaven.

   • Avatar
    Frits Fritschy 23 juni 2022

    Beste Michel,

    Bedankt voor je reactie en je toegevoegde varianten, die ik niet bestrijd. Waar het mij om gaat (net als bij mijn commentaar op het artikel van Michaël van Liempt) is dat je op moet passen met kwalificaties als ‘die zet is onnauwkeurig’ of het uitdelen van vraagtekens als het overduidelijk is dat een topgrootmeester weet wat hij doet: in het ene geval omdat het verlies van een pion echt niet overzien is; in het andere geval omdat het om de eerste, volkomen logische tegenzet gaat na een spectaculair nieuwtje, die in de huisanalyse echt niet gemist is. Schrijven dat je een zet niet begrijpt is geen schande. Ik heb in beide gevallen een mogelijke verklaring voor de gespeelde zetten gegeven – waar natuurlijk van alles tegen in te brengen is. Maar misschien leidt dat ertoe dat ook andere geïnteresseerden wat diepgaander naar de stellingen gaan kijken.

     • Avatar
      Frits Fritschy 23 juni 2022

      Dan zou ik erg graag van jou, als grootmeester, weten ten eerste waar Ding kansrijker had kunnen spelen en ten tweede waarom jij denkt dat Caruana een pion weggeeft terwijl hij een ‘eenvoudige remise’ had.

      Overigens ben ik uiteindelijk niet degene die beweert dat ‘Ding geen winstkansen had’. Ik zie alleen nergens in commentaren hoe hij die had kunnen krijgen, dus (als relatief onwetende en omdat ik het zelf ook niet zie) volg ik dat!

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 23 juni 2022

   Zie de uitzending van Polgar en Gustafsson. Ze deden diverse pogingen voor wit waarbij zwart weliswaar remise hield, maar zeker waren ze er niet van.

 4. Avatar
  Zuid Limburg 22 juni 2022

  Ik vind het altijd een feest het youtubekanaal Chess Vibes te volgen, waar Nelson Lopez zeer duidelijk uitleg geeft, vooral toch gericht op de 2000- speler. In dit artikel wordt er verder geen aandacht aan gegeven, maar hij heeft alle loftuitingen voor Nepo’s 25. Lb6. Hij laat aanschouwelijk zien hoe iedere andere damezet tot nadeel voor wit leidt en Lb6 een grootmeesterlijke zet is.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.