Luke McShane deelt eerste klap uit

Luke McShane was vandaag in de eerste ronde van de matches in het Hoogeveen Schaaktoernooi de enige die een vol punt boekte. In een variant die bekend staat als nogal saai, hield de Engelsman steeds een klein voordeeltje tegen Lucas van Foreest. Deze bezweek in de tijdnoodfase onder de druk door een fout te maken op zet 34, waarna een eindspel met vier torens snel gewonnen was voor McShane.

De eerste partij tussen Belgisch kampioen Daniel Dardha en Nederlands kampioen Max Warmerdam eindigde in remise. De Nederlander kreeg met zwart een voordeeltje, maar koos op zet 25 voor een afwikkeling die hem geen winstkansen meer gaf. Het idee waarmee hij voor de winst kan gaan was echter uiterst moeilijk te vinden als er geen computer-engine meeloopt.

In het Open toernooi waren er nauwelijks verrassingen te noteren. Alle favorieten wonnen, alleen Seth van der Vegt en de pas tienjarige Oscar Zecha behaalden eervolle remises tegen op papier veel sterkere spelers, respectievelijk Bhakti Kulkarni en Bram van den Berg.

Belijk het Engelstalige liveblog hier:
Foto’s door Frans Peeters: hier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.