Het bondsorgaan (3) – Schaken.nl

In de statuten van de schaakbond is de volgende bepaling opgenomen:

Artikel 3.1 De KNSB stelt zich ten doel de beoefening van de schaaksport in Nederland te stimuleren, in stand te houden en uit te breiden.

Artikel 3.2.f (De KNSB tracht dit doel te bereiken door:) het uitgeven van één of meer schaaktijdschriften en andere publicaties;

Vanaf het jaar 1893 tot 2020 gaf de schaakbond een bondsorgaan uit op papier in de vorm van een tijdschrift dat per post aan de leden werd verzonden. In de loop der jaren kreeg dit schaaktijdschrift verschillende titels. In de jaren ’50 heette het eenvoudig “Tijdschrift van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond”. Vanaf de jaren ’60 werd het “Schakend Nederland” genoemd en ergens in de jaren ’90 werd gekozen voor de naam “Schaakmagazine”.

In het najaar van 2020 werd door het bondsbestuur besloten om te stoppen met de papieren uitgave van Schaakmagazine uit oogpunt van kostenbesparingen. Na verzet vanuit de bondsraad werd dit plan bijgesteld en ging Schaakmagazine verder als een digitale uitgave die in de vorm van een PDF-bestand aan de leden ter beschikking werd gesteld.

Aan deze “digitale” periode lijkt nu een einde te zijn gekomen. Eerder deze maand verscheen er namelijk opnieuw een schaaktijdschrift van de KNSB op papier. Het is een dik tijdschrift van 82 pagina’s exclusief de stevige kaft. Door de dikte is het voor het eerst mogelijk een opschrift op de rug van het schaaktijdschrift te vermelden. Daar lezen we:

SCHAKENNL – JAARGANG 129 . NR 3 OKTOBER 2022

Deze vermelding van jaargang en nummer wijst op de continuïteit van het bondsorgaan. Het nieuwe tijdschrift Schaken.nl is dus een voortzetting van het oude Schaakmagazine. In het Voorwoord geeft voorzitter Bianca de Jong-Muhren een toelichting:

“Ons bondsblad verschijnt al onafgebroken sinds 1893. Met eerbied voor de historie, maar ook met gepaste trots presenteren we nu het eerste nummer van Schaken.nl: een magazine van de KNSB dat veel meer is dat een schaakblad voor onze leden. We hopen en verwachten dat alle schaakliefhebbers van Nederland veel plezier zullen beleven aan Schaken.nl, dat vier keer per jaar zal verschijnen.”

Op de website van de schaakbond vinden we nog de volgende informatie:

KNSB-leden van 12 jaar en ouder krijgen de eerste twee nummers (oktober en december 2022) gratis. Wanneer u ook in 2023 SCHAKEN.NL wilt blijven ontvangen dan betaalt u voor 4 nummers een totaalbedrag van € 10,-. Daarmee krijgt u een ledenkorting. De commerciële abonnementsprijs voor 4 nummers zal € 24,99 bedragen. Wij zullen u nog informeren over hoe u zich kunt aanmelden voor een abonnement op SCHAKEN.NL.

(Wat het laatste betreft – in het colofon van het tijdschrift zelf staat vermeld dat abonnementen kunnen worden afgesloten via info@sportsmedia.nl)

Hoe zit het met de inhoud van het nieuwe schaaktijdschrift? Het eerste dat opvalt is dat er veel foto’s, verhalen en interviews in staan. Het is daarmee een tijdschrift voor een breder publiek geworden. De tijd van eindeloze partijnotaties en diagrammen is een beetje voorbij – die zijn tegenwoordig in ruime mate op het internet te vinden.

Maar niet alle partijbesprekingen zijn verdwenen. Jeroen Bosch analyseert drie partijen van Eline Roebers. Karel van de Weide heeft nog steeds een combinatierubriek. Anish Giri bespreekt een partij van zichzelf tegen Nils Grandelius. Robert Ris geeft een beschouwing over de WK jeugd met partijfragmenten van Machteld van Foreest. Erwin l’Ami verzorgt een eindspelrubriek. Dit alles wordt zoals gezegd afgewisseld met veel interessante verhalen en foto’s.

Al met al ben ik zeer onder de indruk van deze nieuwe stap van de schaakbond. In één woord: prachtig!

3 Reacties

 1. Avatar
  Wim Zwinkels 24 oktober 2022

  Fijn te horen, Eric, ga je nu ook weer lid worden van een Leidse schaakvereniging?!

  • Avatar
   Eric César van 't Hof 24 oktober 2022

   Wie weet, Wim! Vlakbij Leiden ligt de gemeente Katwijk, een fusiegemeente met ca. 65.000 inwoners. Ooit waren er in die dorpen drie schaakclubs en vier damclubs! Die schaakverenigingen zijn allemaal verdwenen; de laatste sloot in 2016 zijn deuren. Maar er zijn nog wel twee damverenigingen, eentje in Rijnsburg en eentje in Katwijk aan Zee. Deze laatste club, KDC, is in het bezit gekomen van schaakborden en schaakstukken en heeft zijn clubavond onlangs opengesteld voor schakers! Dit staat allemaal nog in de kinderschoenen, maar er zijn al enkele belangstellenden op af gekomen. Misschien lukt het om in Katwijk, waar van oudsher dus veel werd geschaakt, het schaken opnieuw leven in te blazen. Een mooi schaaktijdschrift zal daar zeker bij kunnen helpen als promotiemateriaal.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.