Nico Zwirs laat zich de kaas van het brood eten…

Terwijl in het traditionele schaaktoernooi te Hoogeveen de tweekampen al beslist waren, mochten de spelers in het Open toernooi nog even verder ploeteren. Toernooidirecteur Loek van Wely had nog voor de coronacrisis bedacht dat dit Zwitserse toernooi na zeven ronden een andere wending moest krijgen. De eerste vier spelers van de ranglijst zouden met zijn vieren een halve finale en een finale gaan spelen om de eerste vier hoofdprijzen. De rest van de groep speelde dan ook nog twee ronden door voor de “kruimeltjes” die er daarna nog overblijven. Die “kruimeltjes” kunnen behalve nog wat prijzengeld ook nog titelnormen worden.

De match tussen Robert Hovhannisyan en Nico Zwirs (foto toernooiwebsite)

Deze formule is vermoedelijk interessant voor het aanwezige publiek, maar van afstand valt het niet mee om dit te volgen. Bij het raadplegen van wat websites met livepartijen en uitslagenblokjes, kon ik vrijwel niet ontdekken hoe het met de belangrijkste partijen uit dit toernooi ging. Het was net alsof de eerste vier van de aardbodem verdwenen waren. Gelukkig slaagde het comité er wel in via Lichess.org de livetransmissies op orde te krijgen, maar via andere bekende bronnen (zoals “Follow Chess” of Chess24.com) viel het niet mee…

 

In elk geval kwamen de twee sterkste spelers op papier, de GM’s Robert Hovhannisyan (2601) en Evgeny Romanov (2593) bovendrijven. Daar kwamen nog twee spelers bij, te weten de 15-jarige Indiase GM Bharath Subramaniyam (2495) en onze landgenoot, IM Nico Zwirs (2481) bij. Gelukkig in elk geval een Nederlander die om de hoogste prijzen mocht meedoen. En hoe!

Want Nico slaagde er in de halve finale in de jeugdige Indiër op fraaie wijze te verschalken. Dat deed hij als volgt:

Omdat de Armeniër ondertussen ook zijn collega GM, een Rus die zich in Noorwegen heeft gevestigd, wist uit te schakelen, mocht Nico – die zijn grootmeesterlijke aspiraties niet onder stoelen of banken hoeft te steken – het proberen om dit kanon van de eindzege af te houden. En wat was hij daar dichtbij! Hoewel hij met zwart met wat probleempjes uit de opening kwam, lukt het hem toch met actief spel uitstekend tegenspel te genereren. Dat had vermoedelijk tot remise moeten leiden, ware het niet dat de grootmeester zich verslikte in de volgorde van een combinatie die hij voor ogen had. Zwirs was prima bij de les en hij weerlegde het “schijnoffer” dat onbedoeld nu een echt offer werd!

Ziet u het ook misschien?

Hier volgde 28. Pxe5?? (in plaats van eerst 28.hxg3 Tgxg3 en dan pas 29.Pxe5!?). Er volgde nu 28…Lxe5 29. Txe5. Nog maar een diagram omdat uit het hoofd altijd lastig is.

Twee vragen:

  • Wat is wits antwoord op 29…Pxe5
  • Wat is zwarts weerlegging op wits laatste zet?

Voor de antwoorden kijkt in de viewer hieronder.

Zwart won dus een stuk en moest nu zijn techniek tonen. Dat ging lange tijd heel goed, totdat hij nog even een paar puntjes op de i moest zetten.

Weer een diagram om het stripverhaal compleet te maken.

Wit heeft zojuist 63.Kd6-d5 gespeeld. Hoe moet zwart dit varkentje wassen ?

Oplossing: er zijn twee manieren die winnen.

Dan is nu het moment gekomen voor het laatste kritieke moment in de partij.

Hoe wint zwart nu?

In elk geval niet met de zet die Nico helaas uit zijn handen liet komen. Want daarmee ontsnapte de grootmeester met een blauw oog.

Hier is mijn analyse via de viewer van dit heroïsche gevecht:

 

Dus was een barrage met versneld tempo nodig. Daarin speelde Zwirs aanvankelijk een uitstekende partij waarbij hij een gezonde pion meer had. Helaas liet hij zich ook hier bijna de kaas van het brood eten, want in plaats te kiezen voor een winnende voortzetting, koos hij voor een vrijwel verliezende…

Gelukkig zag de tegenstander het ook niet helemaal en nu was het de Apeldoornse Amsterdammer die de partij voor de poorten van de hel wegsleepte. Dat ging dus zo:

 

Kortom, deze marathonzitting was nog niet voorbij. Een tweede barrage was nodig en voor de tweede keer had onze landgenoot zwart. De opening verliep niet naar wens, binnen de kortste keren kwam hij in een verloren toreneindspel terecht. Maar warempel, de techniek van de Armeniër was deze keer ook niet superieur. Sterker nog: hij verkwanselde een totaal gewonnen stelling, maar mede door grote tijddruk, slaagde de zwartspeler er toch niet in om voor een nieuwe Houdini-act te zorgen. Hij ging ten onder en moest zich daarmee tevreden stellen met de tweede plaats.

Van de spelers uit het Open kwamen de Engelse GM Daniel Fernandez en een andere Apeldoornse IM, Thomas Beerdsen, bovendrijven. De Brit had net wat meer weerstandspunten. Beerdsen versloeg in de laatste ronde GM Sipke Ernst. De eindstand kunt u via deze link bestuderen.

Alle info via de toernooiwebsite.

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.