Persberichten Philidor: Waling Dijkstra-toernooi en kloksimultaan

Speciale weekendeditie van Waling Dijkstra Schaaktoernooi en kloksimultaan Sipke Ernst
Koninklijke Schaakclub Philidor 1847 uit Leeuwarden houdt een speciale weekendeditie van haar jaarlijkse Waling Dijkstratoernooi. Ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan duurt het toernooi niet uit één dag, maar drie dagen.

Speeldata en -locatie
Het Waling Dijkstratoernooi wordt van 11 tot en met 13 november gehouden in het Nederlands Denksportcentrum Tresoar, Boterhoek 1 in Leeuwarden.

Grootmeester Sipke Ernst schaakt kloksimultaan tegen een recordaantal van 47 tegenstanders
Schaakgrootmeester Sipke Ernst schaakt zaterdag 19 november simultaan tegen 47 tegenstanders. Het is voor het eerst in de wereldgeschiedenis dat er aan zo veel borden geschaakt wordt bij een kloksimultaan. Ernst doet dat op de jubileumreceptie van Koninklijke Schaakclub Philidor 1847 in
Leeuwarden, die dit najaar 175 jaar bestaat.

Kloksimultaan
Het is een zogeheten kloksimultaan. Ernst heeft twee uren bedenktijd en al zijn tegenstanders ook. De schaakklokken tellen onverbiddelijk af: de tijd van de simultaangever blijft bij alle borden teruglopen, ongeacht aan welk bord hij staat. In vier uren moeten alle partijen dus beslist zijn. Om een succesvol record neer te zetten moet hij minstens 33 punten halen.

Jubileumboek
Tijdens de receptie zal het eerste exemplaar van het jubileumboek officieel uitgereikt worden aan wethouder Gijs Jacobse van de gemeente Leeuwarden.

Tijd en locatie
De jubileumreceptie wordt op 19 november vanaf 16.00 uur gehouden in Zaal Enzo, Kalverdijkje 77c in Leeuwarden. De kloksimultaan van Sipke Ernst begint om 18.47 uur.

Over Philidor
Koninklijke Schaakclub Philidor 1847 uit Leeuwarden werd op 12 november 1847 opgericht. Het is daarmee de oudste schaakclub van Nederland. In 1904 en 1917 vonden fusies plaats waarbij de naam Philidor telkens behouden bleef. In het najaar van 2022 wordt het lustrum gevierd met een reeks activiteiten. Naast de speciale uitgebreide editie van het jaarlijkse Waling Dijkstratoernooi (11-13 november) en het Hennie Collignontoernooi voor de jeugd (begin 2023) worden ook toernooien Chess960 (Fischer Random) en doorgeefschaak georganiseerd. Ook nam Philidor de organisatie van het Fries Kampioenschap schaken 2022/2023 (in september 2022) op zich.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.