Boekpresentaties bij het Max Euwe Centrum

(*UPDATE: er is nog plek over voor een paar mensen.)

Op vrijdagmiddag 10 februari vanaf 16.00 uur is uitgeverij Thinkers Publishing te gast bij het Max Euwe Centrum in Amsterdam. Drie auteurs van uitgeverij Thinkers Publishing, te weten Gert Devreese, Herman Grooten en Jan Boekelman, zullen in het kort wat vertellen over hun recentelijk verschenen boeken. Iedereen is welkom om deze presentaties bij te wonen maar omdat er slechts beperkt plaats is in het MEC dient u zich van te voren op te geven. Dat kunt u doen door een mail te sturen naar: euwemec@xs4all.nl.

U bent dan vanaf 16.00 uur van harte welkom in:

Max Euwe Centrum
Max Euweplein 30a
1017 MB  Amsterdam

Alvast een voorproefje en de nodige informatie over de schrijvers en hun boeken treft u aan in deze Flyer.

Van de drie auteurs en hun boeken doen we even uit de doeken wie zij zijn en waarover zij het gaan hebben in hun presentatie.

 

Gert Devreese

Gert Devreese (foto Alexander Meeus – De Standaard)

Gert Devreese is een bekende Belgische schaakjournalist en eindredacteur bij de Belgische kwaliteitskrant De Standaard.

Als vaste interviewer van Schaakmagazine kreeg Gert volop de ruimte om diepte-interviews af te nemen van alle topspelers van de laatste twee decennia. Beroemdheden als Kortchnoi, Kasparov, Kramnik, Karpov, Topalov, Anand, Polgar en Kosteniuk praatten openhartig met Gert over hun leven en hun schaak. Later kwam ook de generatie-Carlsen aan bod met sterren als Caruana, Nakamura, Aronian en Giri.

Dit boek van Gert Devreese is niet alleen een meeslepende reis door de recente schaakhistorie, hij behandelt tegelijk ook actuele schaakthema’s zoals schaak in tijden van covid, het streamingsucces van Twitch, de explosie van online schaak en de succesvolle Netflix-serie The Queen’s Gambit.

Onlangs schreef een van de oprichters van ChessBase, Frederic Friedel, een fascinerend artikel over Gert Devreese zijn boek.

Gert wil in zijn lezing graag een aantal boeiende momenten uit die interviews met u delen.

➔ uittreksel uit dit boek (pdf)

 

Herman Grooten

Herman Grooten (foto Pascal Simon)

In een nieuwe serie over middenspelen verscheen vorig jaar het boek “Sleutelconcepten in het Middenspel – Pionnen­structuren”. Auteur Herman Grooten borduurt hiermee voort op zijn andere serie bij Thinkers Publishing: “Begrijp wat je doet” waarin hij diverse openingen bespreekt door de plannen en ideeën voor het voetlicht te brengen.

Als trainer van vele clubschakers zag hij waar schakers mee worstelen. “De opening is achter de rug, de tegenstander wijkt af van de theorie en hoe moet ik nu verder?” Zijn observatie dat het aanstaande middenspel nog veel geheimen bevatte, leidde ertoe dat Grooten voor Schaakmagazine een serie artikelen ging verzorgen getiteld “Begrijp wat u doet”. Daar maakte hij openingen inzichtelijk door de contouren, concepten en stereotiepe manoeuvres de revue laten passeren.

De meest gespeelde openingen op clubschaakniveau verschijnen in boekvorm. In plaats van ingewikkelde varianten­complexen ligt het accent op meer uitleg en een inventarisatie van de diverse specifieke plannen voor beide kleuren. Inmiddels zijn er vier boeken verschenen in de serie “Begrijp wat je doet” en het vijfde verschijnt binnenkort.

Dat de opening niet los gezien kan worden van het middenspel, werd duidelijk in de openingsserie. Het leek Grooten geen kwaad kunnen om typische middenspelstellingen met bijvoorbeeld een geïsoleerde pion of een egelopstelling, niet weg te moffelen in een openingsboek, maar die uitgebreider te behandelen. Vandaar deze nieuwe thematische serie, waarvan op dit moment “Het Egelsysteem” en “Pionnenstructuren” zijn verschenen. Tegelijkertijd zijn bij ChessBase (in het Engels) ook dvd’s verschenen met dezelfde thematiek. In de presentatie zal de auteur kort ingaan op de link tussen beide series.

➔ profiteer van een aanbieding

 

Jan Boekelman

Jan Boekelman (foto privé-collectie)

De O’Kelly variant van het Siciliaans is hot

Met de komst van veel meer (online) wedstrijden in rapid of blitz (met dank aan COVID), is het geen verrassing dat spelers nieuwe manieren zijn gaan onderzoeken om hun partijen mee te openen, of oude en vergeten openingen zijn gaan opfrissen. Een van de openingen die sterk heeft geprofiteerd van deze trend is de Siciliaanse O’Kelly (1.e4 c5 2.Pf3 a6).

Graaf Albéric O’Kelly de Galway

De Siciliaanse O’Kelly is vernoemd naar Albéric Joseph Rodolphe Marie Robert Ghislain O’Kelly de Galway (foto), die leefde van 17 mei 1911 tot 3 oktober 1980. O’Kelly was een Belgische schaakgrootmeester (1956), een internationale correspondentieschaak grootmeester (1962) en de derde ICCF-wereldkampioen correspondentieschaak (1959–1962).

Een korte geschiedenis

Waarom de O’Kelly?

Het is zeer de moeite waard om zo’n respectabel systeem als de Siciliaanse O’Kelly te analyseren en te spelen. De opening is aantrekkelijk omdat zij gebaseerd is op gezonde Siciliaanse principes. Zwart heeft een antwoord op wits 2.Pf3, al meteen op de tweede zet, je krijgt het dus veel op het bord. Witspelers zijn over het algemeen niet goed voorbereid op de O’Kelly. De onderliggende ontwikkelingsschema’s en structuren zijn degelijk, natuurlijk en gemakkelijk te begrijpen. Recente theoretische ontwikkelingen hebben de zaak van zwart verder versterkt.

De O’Kelly wordt ook op het hoogste GM-niveau gespeeld. Vladislav Artemiev en Richard Rapport spelen het regelmatig, de opening is twee keer op het bord verschenen in het recente sterk bezette 2022 US Kampioenschap en heeft zelfs zijn weg weten te vinden naar het 2022 Kandidatentoernooi.

➔ uittreksel uit dit boek (pdf)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.