Geslaagde boekpresentaties in het MEC

Afgelopen vrijdag was uitgeverij Thinkers Publishing uit België te gast in het Max Euwe Centrum te Amsterdam. De nieuwe managers, Jeroen van den Berg en Erwin l’Ami, hadden deze bijeenkomst, waarin drie presentaties door drie verschillende auteurs werden verzorgd, keurig gefaciliteerd.

 

Van links naar rechts, Jan Boekelman, Gert Devreese en Herman Grooten (foto Daniël Vanheirzeele)

De middag begon met enig oponthoud omdat er wat technische problemen waren die gelukkig op een goede manier opgelost konden worden.

Er was de nodige belangstelling voor deze lezingen waarbij de Belg Gert Devreese, redacteur bij De Standaard in België het spits afbeet. Hij haalde een paar anekdotes aan uit de 35 interviews die hij in zijn boek “My Most Memorable Interviews” eruit had gelicht. In zijn presentatie toonde hij een paar spraakmakende uitspraken van (voormalige) topspelers, zoals Victor Kortchnoi, Anatoly Karpov en Garry Kasparov.

De mooiste waren misschien de volgende:

Victor Kortchnoi: “I haven’t discovered anything human in Karpov yet”

Anatoly Karpov over Garry Kasparov: “A roaring beast is better kept in its cage”

Garry Kasparov: “Putin is no better than Mugabe”
 

De tweede spreker, Herman Grooten, sprak meer over het ‘oeuvre’ boeken dat hij tot dusver voor Thinkers Publishing heeft samengesteld. Nadat hij was begonnen om over uit te wijden over de achtergronden van openingen in zijn serie “Begrijp wat je doet”, kwam hij tot de conclusie dat  openingen pas goed kunnen worden begrepen als de daaruit voortvloeiende middenspelen ook voor het voetlicht gebracht worden. Daarom is hij een tweede serie “Sleutelconcepten in het Middenspel” is gestart. Het tweede deel handelt over ‘Pionnenstructuren’. Van het hoofdstuk over de geïsoleerde damepion liet hij een bekende wending zien aan de hand van een partij Ligterink-Donner.

Grooten gaf één van de aanwezigen, Minze bij de Weg, een pluim. Minze stond aan de wieg van de serie die in Schaakmagazine (“Begrijp wat u doet”) vanaf 2007 is begonnen, waar later een paar boeken uit voortgekomen zijn. De meeste artikelen die in het bondsblad zijn verschenen, zijn later online gekomen en kunt u vinden via dit overzicht.

 

Ten slotte was het de beurt aan Jan Boekelman die een interessante ‘hardcore openingsanalyse’, zoals hij het zelf noemde, over de O’Kelly-variant van het Siciliaans (getiteld The Modernized O’Kelly Sicilian) voor het voetlicht bracht. Aan de hand van een paar duidelijke voorbeelden besprak hij de verschillende mogelijkheden voor de zwartspeler na de zetten 1.e4 c5 2.Pf3 a6. Het aardige was dat GM Elshan Moradiabadi onlangs deze opening met succes was gaan spelen aan de hand van het manuscript! Hij wist daar de US Open mee te winnen en zich zo voor het prestigieuze gesloten Amerikaans te kwalificeren. Het gevolg hiervan was natuurlijk dat hij er niet onderuit kon een voorwoord voor dit boek te schrijven!

 

Wat meer info over deze boeken treft u aan in deze Flyer.

Al met al was het een geslaagde meeting die in een ontspannen sfeer met een hapje en een drankje plaatsvond.

 

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.