Wisselen!

Ik heb geen schakers in mijn (schoon)familie en al evenmin bij mijn collega’s. Dat zorgt ervoor dat ik, als ik zeg dat ik captain van een schaakteam ben, een hoop vragen krijg. Schaken doe je toch alleen? Ga je dan samen zetten bedenken? En wat kan je als captain allemaal doen? Vaak is de teleurstelling groot als ik wat uitleg heb gegeven. Een team van (bij ons) twaalf spelers, waarvan je er tien op een rijtje zet, en op het eind tel je de punten op. Dat is geen teamsport!

Daar moest ik aan denken toen mijn team uit speelde in Den Haag, we overcompleet waren en ik non-playing captain was. Vlak voor de wedstrijd was het nog wel druk, want we moesten langs Extinction Rebellion zien te komen, maar toen alles eenmaal speelde had ik niets meer te doen. Sterker nog, ik moest machteloos toezien hoe we prima aan de wedstrijd begonnen, de tegenstanders slim counterden en uiteindelijk ook nog wonnen.

Dan heeft pakweg Louis van Gaal toch meer mogelijkheden om het wedstrijdverloop te beïnvloeden. Zou dat bij het schaken ook niet kunnen? En al mijmerend (ik had toch tijd genoeg) bedacht ik dat dit inderdaad mogelijk was! Ik stel daarom de volgende reglementswijziging voor:

1. De teamcaptain mag 5 keer tijdens de wedstrijd wisselen.
2. Wisselen kan tussen borden, maar ook reserves kunnen worden ingebracht.
3. Anders dan bij het voetbal mag de teamcaptain geen aanwijzingen aan de invaller geven.
4. Een eenmaal gewisselde speler mag opnieuw worden ingebracht.
5. Een speler mag slechts één partij beëindigen.
6. Alleen partijen waarin de speler alle zetten heeft gedaan, tellen mee voor diens rating.

En ja, hoe zou zo’n wedstrijd in Den Haag dan gaan? Het volgende verloop is fictief, evenals de bordnummers en stellingen.

13.00: de teamcaptain levert zijn opstelling in. Anders dan toen is er nog een reserve meegereisd. Twee spelers kijken dus toe.

13:30: een heel actuele openingsdiscussie op bord 8. De speler in kwestie heeft daar geen verstand van, maar reserve 1 toevallig wel! Dus alle reden voor wissel 1: 8 eruit, r1 erin.

14:30: op bord 5 wordt erg veel geruild. Niets voor onze speler wiens kracht bij dynamische stellingen ligt. Zoals die op bord 4, waar juist ons positionele kanon zit. Ergo: wissel 2, bord 4 en 5 wisselen.

16:00: tijdnood op bord 10! De eerder gewisselde speler van bord 8 geldt toevallig als tijdnoodjunk, waar ons bord 10 liever de tijd neemt. Die van bord 7 trouwens ook, maar die heeft net gewonnen en mag niet nog een keer. Daarom is het tijd voor wissel 3: 10 eruit, 8 erin.

16:30: het wordt rumoerig in de speelzaal. Onze kopman kan daar slecht tegen, maar zelf vind ik dat alleen maar fijn. Ergo: na 3,5 uur toekijken val ik in en staan onze oorspronkelijke bord 1 en 10 aan de kant. Wissel 4: 1 eruit, r2 erin.

18:00: nee! Ik heb de stelling prima behandeld, maar ben beland in loper en paard tegen niets, terwijl het 4,5-4,5 staat. Wanhopig kijk ik om mij heen. Onze om 16:00 gewisselde speler knikt mij toe. Onze laatste wissel: ik eruit, hij erin. En de stelling wordt strak tot winst gevoerd.

Kijk, zo lijkt het toch meer op een echte teamwedstrijd! Alle spelers hebben bijgedragen aan het resultaat, waarna het nog lang onrustig was in de Hofstad.

Natuurlijk is dit voorbeeld niet compleet: ook de opponenten mochten immers wisselen. En is dit eigenlijk wel eerlijk richting kleine clubs? Wij hebben toevallig 12 spelers en nog diverse losse reserves, dat geldt niet voor iedereen. Maar tegelijk lopen er bij elke club wel spelers rond die ergens goed in zijn. En zo kan elke teamcaptain zich een keer Louis van Gaal (Cillessen – Krul, Nederland – Costa Rica 2014) wanen.

Deze wijziging lijkt mij een no-brainer in de Bondsraad, maar mochten er suggesties zijn tot verbetering, laat gerust weten!

Over Jan Jaap Janse

Voorzitter van SV Paul Keres van 2003 tot 2018. Houdt van jubileumboeken, dubieuze openingen en gezellige toernooien. Vindt dat je schaken vooral niet te serieus moet nemen.

7 Reacties

 1. Avatar
  Dimitri Reinderman 20 februari 2023

  Tip: als je aan het verliezen bent en je hebt de ratingpunten hard nodig, laat je wisselen. Wel hopen dan dat de teamleider het teamresultaat niet belangrijker vindt!

 2. Avatar
  Richard Vedder 20 februari 2023

  De wissel Cillessen – Krul was niet tegen Uruguay, maar tegen Costa Rica.

  Verder zou een dergelijk idee wel eens getest kunnen worden in een oefenwedstrijd natuurlijk!

 3. Avatar
  Jan Jaap Janse 22 februari 2023

  @Richard: je hebt helemaal gelijk, gecorrigeerd! En een oefenwedstrijd lijkt me leuk. Kan Kaaie ook een keer om 3 uur binnen komen vallen :).

  @Dimitri: tja, die rating is het zwakke punt. Gezien reacties her en der heb ik een beetje onderschat hoe belangrijk mensen hun rating vinden. Wel het laatste waar ik in een teamwedstrijd mee bezig ben…

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 22 februari 2023

   Maar bij een oefenwedstrijd (die niet meetelt voor de rating) valt dat bezwaar weg. Ik ben benieuwd wanneer de wedstrijd EP tegen PK zal plaatsvinden!

 4. Avatar
  Ludo Tolhuizen 22 februari 2023

  Jaren geleden speelde ik tijdens een van de tournooien in Gausdal mee in het team-talking chess. Daarbij speelden teams van 3 of 4 spelers tegelijkertijd 6 partijen tegen elkaar, met 12 minuten op de klok bij elk bord  voor teams van 4 spelers, en 15 minuten voor teams van 3 spelers. Overleg was toegestaan, en spelers mochten elkaars partijen overnemen. In ronde 2 kwam Magnus tegen ons het team van zijn zusje versterken en moest na de kreet “Mègnus’  regelmatig aan de bak, en wist onder andere de mataanval van Jeroen vd Bersselaar tegen GM Kjell Lie af te weren (remise). Als ik me goed herinner won Dimitri’s team (!) toen de hoofdprijs: een reep chocola voor elk..

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 22 februari 2023

   Sterker nog, ik versloeg Magnus 1 op 1 in de laatst overgebleven partij! Zat Hammer ook niet in dat team? Ik speelde geloof ik samen met Stefan Bromberger en Edward Porper.

   • Avatar
    Ludo Tolhuizen 23 februari 2023

    Hammer zat niet in Magnus’ team dacht ik,  maar wel Kjell Lie, Magnus’ oudste zus en een schaakvriendin van haar. Dimtiri’s team was heel wat gebalanceerder.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.