Through the Mirror of Chess & Chessays

Mijn naam is Irena Burton en ik ben een van de oprichters van Ideas Roadshow, een multimedia initiatief met een focus op het maken van documentaires over allerlei interessante onderwerpen. Wij hebben net een 4-delige documentaire geproduceerd over de fascinerende geschiedenis van het schaken en de opmerkelijke invloed van schaken op cultuur, kunst, wetenschap, sport en zoveel meer. De documentaire heet THROUGH THE MIRROR OF CHESS: A CULTURAL EXPLORATION. We hebben gewerkt met een groot aantal experts en topschakers zoals Hou Yifan, Elshan Moradiabadi, Elisabeth Pähtz, Daniel Gormally, Irene Sukandar, David Smerdon, Pontus Carlsson, Bruce Pandolfini, Jovanka Houska, en Daniel Rensch. De film is in in het Engels met Engelse ondertiteling en is nu beschikbaar op de Ideas Roadshow app (Apple store en Google Play) en ook op Vimeo On Demand.

Er is ook een begeleidend boek: CHESSAYS: TRAVELS THROUGH THE WORLD OF CHESS.

Hier kan je meer informatie vinden op onze website: ideasroadshow.com/chess/.

 

12 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 29 maart 2023

  Ideasroadshow is, zover ik heb kunnen vinden, een klein (omzet minder dan 5 miljoen $) Canadees bedrijf met 25 werknemers dat boeken en video’s verkoopt, geleid door Howard Burton. Een commercieel bedrijf dus?

  Daar is natuurlijk niets op tegen en wie weet zijn hun producten erg goed. Zoals er ook niets op tegen is dat zij hun producten onder de aandacht willen brengen. Maar zover ik begrepen heb, is schaaksite geen commercieel bedrijf; er wordt dus niet geadverteerd. Maar dit lijkt me gewoon een advertentie. Dat er een aantal aanbevelingen van bekende schakers genoemd worden, maakt dit nog geen recensie.

  Als schaaaksite advertenties gaat opnemen, heb ik daar op zich geen bezwaar tegen, maar dan moet dat wel duidelijk zijn.

  • Avatar
   Redactie 30 maart 2023

   Het artikel is zonder betaling maar wel met toestemming geplaatst.

  • Avatar
   Pieter Priems 30 maart 2023

   Je hebt een goed punt Frits, maar het is wel moeilijk te bepalen waar de grens ligt.

   Wat is het verschil met Dimitri of Herman die vermelden dat hun boek of DvD uit is gekomen? Is het informatie of aanprijzing?

   In hoeverre is een recensie objectief en geen reclame voor een bepaald boek of DvD?

   Wie bepaald of het een advertentie is (betaald) of informatie (gratis)? Ik denk degene die het publiceert.

   Wie bepaald of je het gaat kopen of niet? Dat ben jij!

   Kortom een goed idee om de discussie te starten en het gaat over schaken ;-).

    

   • Avatar
    Frits Fritschy 30 maart 2023

    De redactie van schaaksite mag van mij doen wat zij wil, maar een inleidinkje over wat dit is en waarom dit geplaatst is, was wel op zijn plaats geweest, lijkt me. Mijn eerste reactie was dat een bedrijf misbruik had gemaakt van de makkelijke toegankelijkheid van schaaksite.

   • Avatar
    arjo1982 31 maart 2023

    Als je de redenatie van Pieter doortrekt zou je zelfs iedere toernooiaankondiging kunnen zien als een advertentie…
    Een advertentie om zoveel mogelijk mensen naar desbetreffend toernooi te krijgen, dus ook een commercieel doel

    Zo blijkt dat de scheidslijn heel erg dun is…

    • Avatar
     Frits Fritschy 31 maart 2023

     Toernooien hebben over het algemeen geen winstoogmerk, en dat is een duidelijk verschil met commerciële bedrijven, ook met die die zichzelf ‘multimedia-initiatief’ noemen. Maar nogmaals: ik heb geen enkel bezwaar tegen commerciële boodschappen, maar het zou wel duidelijk moeten zijn.

     • Avatar
      arjo1982 31 maart 2023

      Niet ieder bedrijf heeft tot doel zoveel mogelijk winst maken hè…
      Sommige bedrijven verkopen zelfs producten onder kostprijs om een zo groot mogelijk marktaandeel te verwerven…

      Het was totaal geen sneer naar toernooien of zo… En winst maken is zeker niet hun doel…
      Wilde alleen aantonen dat de lijn dun is 😉

    • Avatar
     Pieter Priems 31 maart 2023

     Je begrijpt me helemaal. Als je doordenkt is het best lastig om duidelijke grenzen te trekken. Als bijvoorbeeld iemand een boek schrijft, ontvangt hij of zij een deel van de verkoopomzet. Dat kan je zien als winst. Maar als je dat afzet tegen het werk dat het heeft gekost, is dat vaak een schijntje (is mijn ervaring).

     • Avatar
      Frits Fritschy 31 maart 2023

      Pieter, ik kan om onduidelijke redenen niet reageren op je commentaar bij de krantenartikelen, maar ik vermoed dat er morgen een grote verandering bij schaaksite wordt aangekondigd. Er gaan geruchten dat chess.com schaaksite gaat overnemen.

     • Avatar
      Redactie 31 maart 2023

      Tot de officiële mededeling kunnen wij dit ontkennen noch bevestigen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.