KNSB-competitie: enkele kampioenen bekend, enkele finales op komst

Afgelopen zaterdag is de 8e KNSB-ronde gespeeld. Traditioneel zit iedereen na afloop bij de dis pogingen te doen om iets zinnigs uit Netstand te halen. Laten we eens kijken wat er al beslist is en wat nog niet, met om saaiheid te voorkomen een blik tot en met de 2e klasse. Aanvullingen zijn uiteraard welkom.

In de Meesterklasse is er nog helemaal niets beslist, en bij de centrale slotronde is er zelfs een finale: de match LSG Intellimagic – Amevo Apeldoorn gaat beslissen wie zich landskampioen mag noemen. Door het verlies van LSG hebben de Apeldoorners aan 5-5 genoeg. Onderin is het zelfs nog spannender: daar moeten Zukertort Amstelveen, De Stukkenjagers, Zuid Limburg en HWP Sas van Gent twee degradatieplekken verdelen, met Zukertort – Zuid Limburg op het programma. De stand is overigens enigszins vertekend doordat ZL nog een inhaalwedstrijd te goed heeft.

De topscorers in de Meesterklasse: Thomas Beerdsen en Liam Vrolijk (foto Georgios Souleidis, bron)

In klasse 1A is de degradatie duidelijk: En Passant en MSV moeten een stapje terugzetten. In die klasse zitten twee teams die al decennia in de 1e klasse spelen: Wageningen draait al 21 jaar mee, van Philidor kan ik het niet direct vinden, maar ik meen dat dit al meer dan 25 jaar is. Bovenin heeft De Waagtoren (Alkmaar) de beste papieren, al ligt Caïssa Amsterdam nog op de loer. Vorig jaar speelde Dimitri Reinderman voor Caïssa, nu voor Waagtoren, wat ons tot een quizvraag brengt: voor hoeveel teams uit 1A heeft Dimitri Reinderman al gespeeld?

Caïssa in 2019 (bron)

In klasse 1B weten we de kampioen al: HMC Den Bosch keert na een jaartje weer terug. Vianen/DVP leek een stevige concurrent, maar werd in een directe confrontatie geklopt. Onderin degradeert Spijkenisse, voor de tweede degradatieplek zijn Paul Keres II, Venlo en UVS Nijmegen nog kanshebber (is daar een minder positief woord voor?). Ze spelen niet tegen elkaar, dus dat wordt een hoop heen-en-weer-gebel om te weten waar de champagne open mag.

HMC Den Bosch in 2020 (foto René Olthof, bron)

Dan door naar de 2e klasse, waar dit jaar en volgend jaar (als ik het goed heb begrepen) versterkte degradatie plaatsvindt. Een goede manier om dat te voorkomen is gewoon promoveren naar de 1e klasse. In klasse 2A is de Groninger Combinatie al kampioen. DSG Pallas ligt eruit, Emanuel Lasker kan het vege lijf alleen redden door de kampioen te verslaan. In klasse 2B kan SOPSWEPS ’29 het kampioenschap al bijna ruiken, waardoor het team met de moeilijkste naam van de competitie (EuroParcs/Autovakm. Schaap MACh) nog een jaartje moet wachten. AAS en Zukertort Amstelveen 2 degraderen, VAS 2 ook tenzij zij stunten tegen Europarcs enzovoorts.

SOPSWEPS ’29 wat jaren gelêe (bron)

In klasse 2C is alles al beslist: VAS is kampioen, Schaakmat Westland, Dordrecht en Rijswijk zijn gedegradeerd. Voor de echte spanning moet je dan ook in klasse 2D zijn. Blerick staat op kop, maar bij een misstap kan ASV eroverheen, en als ze allebei falen zou zelfs SG KiNG lachende derde kunnen zijn. Onderin is oud-landskampioen Eindhoven gedegradeerd. Voor de overige twee plekken zijn er in theorie vijf (!) kandidaten. No. 9 HMC Den Bosch 2 is niet kansloos bij winst op Eindhoven, zeker niet als die ruim is. Ook daar verwachten we de nodige hotlines.

Blerick-kopman Martijn Dambacher (bron)

De derde klasse bekijken we vooral even voor wie we volgend jaar in de 2e klasse gaan zien. Er zijn al veel kampioen bekend: ASV2, Amersfoort en de Amsterdam Berserkers konden al aan de taart, en Almelo (kennelijk helpt een clubnaam met een A) heeft een punt meer en een wedstrijd minder. Ook Leiderdorp, Stukkenjagers en Zuid Limburg 2 hebben een kampioenschap in eigen hand, en alleen in klasse 3F is het erg spannend: koploper Botwinnik is bij winst kampioen, maar als dat niet lukt zijn er maar liefst 3 andere kanshebbers. De boeiendste degradatiestrijd vinden we in klasse 3E, waar zeven (!) teams nog niet veilig zijn.

De specialiteit van de Berserkers (bron)

Over Jan Jaap Janse

Voorzitter van SV Paul Keres van 2003 tot 2018. Houdt van jubileumboeken, dubieuze openingen en gezellige toernooien. Vindt dat je schaken vooral niet te serieus moet nemen.

5 Reacties

 1. Avatar
  Caesar64 02 april 2023

  Vianen is idd best een sterk team maar HMC is in haar sterkste opstellingen veel te sterk en dus een terechte kampioen.

 2. Avatar
  Peter Huisman 03 april 2023

  ik vind dat Jan Jaap Janse een prachtig overzicht heeft gegeven, wat geen aanpassing behoeft, maar als de auteur zelf “kanshebber” te positief vindt klinken voor de strijd om degradatie (te ontlopen), dan nomineer ik “gegadigde”.

  • Avatar
   Jan Jaap Janse 05 april 2023

   Maar een gegadigde wil ook iets, terwijl deze teams juist iets willen voorkomen…

   Jos Visser suggereerde ‘kandidaat’, wat inderdaad neutraler is.

 3. Avatar
  Jan Jaap Janse 17 april 2023

  Update Meesterklasse: Zuid-Limburg heeft de inhaalwedstrijd tegen Paul Keres gewonnen en is alleen theoretisch nog in degradatiegevaar.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.