Partij 1: Nepo verzuimt kans om eerste klap uit te delen

Kasparov noemde de strijd om de wereldtitel die vandaag in Astana is losgebarsten een ‘geamputeerde match’. Tot op zekere hoogte heeft hij een punt. We zien over het algemeen graag dat de sterkste spelers ter wereld betrokken zijn bij een dergelijke strijd. Het is echter niet de eerste keer in de schaakgeschiedenis dat een wereldkampioen zijn titel niet verdedigt. Het is twee keer eerder voorgekomen:

 1. Aljechin kon zijn titel niet verdedigen omdat hij was overleden.
 2. Fischer gaf er na het winnen van de titel de brui aan.

Nu is het Magnus Carlsen die om hem moverende redenen besloot zijn titel niet te verdedigen. Wat wel uniek is wellicht dat Magnus gewoon actief blijft. Dat was bij Fischer dus wel anders. Ook het feit dat de sterkste speler niet meedeed in de strijd om het kampioenschap is niet nieuw. Kasparov verloor weliswaar zijn titel aan Kramnik, maar hij bleef nog tot 2005 actief en de sterkste speler. Ondertussen knokten anderen om de titel. Enfin, hoe je er ook tegenaan kijkt: feit is dat we binnenkort een nieuwe wereldkampioen hebben. Wie dat zal zijn, blijft voorlopig nog ongewis.

Foto: FIDE/Stev Bonhage

Nepo verrast Ding

Nepomniachtchi kwam sterk uit de startblokken. Wellicht verraste hij zijn tegenstander? Na zeven zetten ontstond de volgende stelling.

Men noemt dit ook wel de uitgestelde ruilvariant van het Spaans. Zwart heeft het loperpaar, maar wel een minder goede pionnenstructuur. Wit is voorlopig ook wat actiever. In de ‘gewone’ ruilvariant staat het zwarte paard nog niet op f3 en kan zwart zijn e-pion dekken met f7-f6.

Slim gespeeld. Nu vindt de witte dame een mooie plek op e3 en is de c1 loper actief op de diagonaal h2-b8 en neemt de c-pion onder vuur.

Wit speelde hier 14. Pf5?! Wat sterker is wellicht 14. h3 met een kleine valstrik. Want zwart kan dan niet op d4 nemen vanwege 15. Pd5!

Zwart schuift zijn pionnen naar voren. Dat is begrijpelijk, maar houdt wel risico’s in, zoals spoedig zou blijken. Beter was 20. … Tfe8 en rustig afwachten op wat wit gaat ondernemen.

Een interessant moment in deze partij. 25. … c6? is hier (nog) niet goed. Beter was om eerst op d3 de torens te ruilen. Dan komt de witte dame op d3 en niet op een ander veel actiever veld, zoals weldra zou blijken.

Het verschil! Hier staat de dame veel actiever dan op d3.

Het belangrijkste moment in de partij. Wit speelde hier 29. Ld6? waar 29. Lc7 goede kansen op winst had geboden. Hierna vervlakte de partij relatief snel. U knut de aprtij hieronder naspelen, met wat meer varianten.

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

7 Reacties

 1. Avatar
  Wim Weehuizen 09 april 2023

  Kasparov speelde in 1993 ook niet om de FIDE wereldtitel, maar begon zijn eigen schaakorganisatie. Later zei hij daar dit over: In an interview in 2007, Kasparov said that <…my decision in 1993 to break away from the world chess federation, FIDE, with Nigel Short was the worst mistake of my career. It was a serious miscalculation on my part. I thought we could start fresh with a professional organisation, but there was little support among the players. It led to short-term progress in commercial sponsorship for chess, but in the long run hurt the game.>

  M

  • Avatar
   Michel Hoetmer 10 april 2023

   Beste Wim,

   Je hebt natuurlijk gelijk. Maar ik ben een beetje (erg) subjectief en vind dat Kasparov de enige échte wereldkampioen was en niet de FIDE kampioenen. Dat de actie van Kasparov nogal ongelukkig was is ook wat mij betreft buiten kijf.

 2. Avatar
  Arnoud van Vliet 10 april 2023

  Dat plaatje van de website staat op een ongelukkige plek, omdat het niet de stelling na 7 zetten laat zien…

  Klopt, nu vervangen.

 3. Avatar
  Richard Vedder 10 april 2023

  In de boeken van Max Euwe wordt 6.Lxc6 de Steenwijker variant genoemd…

   

 4. Avatar
  Wim Weehuizen 10 april 2023

  Ik ben het helemaal met je eens dat Kasparov in die tijd de echte wereldkampioen was. Maar evenals Fischer en Carlsen zorgde hij wel voor een afwijkende gang van zaken in het WK schaken. Ik kan me niet direct een andere sport voor de geest halen, waar de wereldkampioen niet om de titel wilde spelen of uit de sportbond trad.

  • Avatar
   Peter Huisman 11 april 2023

   Bij darts heb je twee verschillende bonden (BDO en PDC) met eigen wereldkampioenen. En bij boksen heb je vele bonden, waarvan er vier (WBA, WBC, WBO en IBF) “major” zijn. Als je daar een belt van verovert, word je als echte wereldkampioen gezien ook als er dan nog drie anderen zijn.
   De “move” van Kasparov in 1993 heeft volgens mij voor de schaakwereld niets goeds opgeleverd. En ik heb ook nog altijd het idee dat het nooit zou zijn gebeurd als niet Short, maar Timman uitdager was geworden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.