Partij 14 remise, op naar de tiebreak!

Door een remise in de veertiende partij is het klassieke gedeelte van de WK-match in een gelijkspel geëindigd. Dat betekent dat we morgen vier rapidpartijen bij 2-2 snelschaakpartijen zal beslissen wie de nieuwe wereldkampioen wordt. Ding Liren heeft wit in de eerste partij, die om elf uur onze tijd begint.

Dat Ding Liren een gelijke score heeft behaald in de klassieke partijen is eigenlijk al een overwinning op zich, want in de voorbereiding heeft hij een paar blunders begaan. Zo bleek hij het begin van de match niet goed gefocust en mede daardoor verloor hij de tweede partij. Maar dommer nog was dat door eigen schuld zijn voorbereiding gelekt werd. Hij had met zijn secondant Richard Rapport veel oefenpotjes online gespeeld. Non-rated was dat geen probleem geweest, maar de rated partijen waren gewoon voor iedereen te zien. Daarin had hij b.v. nieuwtjes gespeeld die in de match ook voorkwamen, zoals 9.Ta2 uit de achtste partij. Dat werd natuurlijk ontdekt. Zeer onprofessioneel dat ze daar blijkbaar niet over nagedacht hadden.

Hoe zijn de kansen in de tiebreak? Ding Liren is een goede rapidspeler en staat met 2829 tweede op de wereldranglijst daarin, maar tien punten achter Carlsen. Yan Nepomniachtchi staat zevende met 2761.  De Rus staat in de snelschaakranking negende met 2781, en Ding? Die staat niet op de lijst. Inactief! Maar hij is het vast niet verleerd. Moeilijk te zeggen wie favoriet is dus.

Dan de partij van vandaag. Wat doe je in zo’n situatie met wit? Het hangt af van hoe je je kansen in de tiebreak inschat. Topalov verloor ooit met wit de laatste partij in in zijn match tegen Anand in een geslaagde poging de tiebreak te vermijden. Ding beweerde geen angst voor de tiebreak te hebben en dan verwacht je iets solide. Dat leek in eerste instantie te gebeuren in een Nimzo-Indiër met 5.Ld2 en ten kwam hij opeens met 12.Pg5 en 13.h4 a la Bosboom!

Het maakte Nepo niet bang, integendeel. Hij dacht “Ik heb alleen gezonde zetten gedaan dus ik kan me niet voorstellen dat het goed is.” Met 12…Dc7! nam hij inderdaad het initiatief over. Even later werden de dames geruild en nam Ding weer een vreemde beslissing: hij offerde zijn pion op g2. Op verschillende momenten daarna had zwart groot of zelfs winnend voordeel kunnen bereiken, maar wit wist te ontsnappen naar een toreneindspel met een pion minder dat houdbaar was. Daar moest hij wel voor werken: op zet 90 werd de partij remise.

 

1 Reactie

  1. Avatar
    renzoverwer 29 april 2023

    Zeer opmerkelijk ja, van die oefenpotjes. Wat een verhaal, Dimitri!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.