Bok wint schaakonderdeel Europese spelen, Roebers derde bij de vrouwen

*UPDATE* In het Poolse Krakow werden van 20 juni t/m 2 juli de Europese spelen gehouden. Als een demonstratiesport/voorprogramma o.i.d. werd afgelopen week een schaakonderdeel gehouden, waarbij de sterkste acht landen van de ECU een mens en een vrouw mochten afvaardigen. Voor Nederland kwamen Benjamin Bok en Eline Roebers uit. Ze deden het zeer goed: Roebers werd derde achter  Elina Danielian (overigens ooit met een Nederlander getrouwd was) en  Gunay Mammadzada. Bok won zelfs het toernooi door in de halve finale Shakriyar Mamedyarov en  in de finale Kirill Shevchenko te verslaan. Samen eindigden ze (Nederland) op een tweede plek achter Armenië. De uitslagen (niet heel overzichtelijk, maar de top vier van de achtkamp ging naar de halve finale) zijn hier te vinden:

chess-results.com/tnr780381.aspx?lan=1&art=0&turdet=YES&flag=30

 • De KNSB heeft nu ook een bericht geplaatst over de geweldige prestatie van Benjamin en Eline.
 • Op Chessbase.com staat een verslag van dit toernooi.

En de partijen hier:

chess24.com/en/watch/live-tournaments/european-pairs-blitz-open-2023#live

chess24.com/en/watch/live-tournaments/european-pairs-blitz-women-2023#live

4 Reacties

 1. Avatar
  bramreem 21 juni 2023

  Een mens en een vrouw? Ik heb Eline Roebers een keer gezien op een rapidtoernooi en ze zag er best menselijk uit.

  Misschien ‘een vrouw en nog een mens’? Of gewoon ’twee mensen onder wie een vrouw’.

  Maar als grapje van Dimitri was het wel aardig…

  • Avatar
   Frits Fritschy 21 juni 2023

   Beste Bram,

   Het is jammer dat dit nog uitgelegd moet worden. Bij schaken is er een mensensectie, waarin zowel mannen als vrouwen mee kunnen doen, en een vrouwensectie, waarbij alleen vrouwen mee mogen doen. Je kunt allerlei discussies voeren of die laatste sectie wel noodzakelijk is, maar de omschrijving van Dimitri is perfect. Het is zoiets als een dierenpark en een olifantenopvang (ik heb er hier een in de buurt), waarbij uit de laatste omschrijving niet is af te leiden dat olifanten geen dieren zijn. Olifanten mogen in het dierenpark, maar de opvang is niet voor andere dieren bedoeld. Jouw twee omschrijvingen slaan de plank volledig mis.

    

   • Avatar
    bramreem 02 augustus 2023

    Tsjonge Frits, heb je je wel afgevraagd wie wat verkeerd begreep voor je dat zo fel ging ‘uitleggen’? Natuurlijk ken ik de indeling in een open en vrouwelijke categorie, welke schaker niet? Het heeft mij juist altijd verbaasd dat bijvoorbeeld voetballende meisjes ontheffing moesten vragen om bij de ‘jongens’ te mogen spelen. In het schaken hebben we dat gedoe niet.

    De twee omschrijvingen die ik opperde kloppen precies voor dit evenement, waarvoor elk uitgenodigd land precies twee deelnemers mocht inschrijven (niet maximaal twee), in elke categorie één. In een sport met een strikte scheiding zouden die omschrijvingen juist niet kloppen, omdat de tweede persoon daar een man moet zijn.

    Je vergelijking met een dierentuin klopt niet. Het gaat er niet om dat die olifantenopvang voor één bepaalde diersoort bedoeld is, of dat in de vrouwensectie alleen vrouwen mogen spelen, maar hoe je de bredere categorieën omschrijft. Stel dat ze in een olifantenopvang inmiddels ook nog andere grote dieren zouden opvangen, dan zouden ze niet zeggen ‘olifanten en grote dieren’. Daar hoort het woord ‘andere’ tussen. Net zoals eigenlijk in de uitdrukking ‘mensen en dieren’, die aansluit bij het misplaatste idee dat mensen geen dieren zouden zijn

     

  • Avatar
   Eric César van 't Hof 23 juni 2023

   Maximaal twee mensen waarvan maximaal één man.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.