Gezocht: schaakboekje met (puzzel)columns

Dag schaakliefhebbers!

Zoals jullie allen weten, en ik ook hier in een artikel las, hebben de kwaliteitskranten besloten om de schaakcolumns niet meer in de papieren krant te publiceren. Ontzettend jammer!

Dat vindt ook mijn schoonvader (85) die de columns uitknipte en op zijn bord naspeelde. Hij speelde net zo lang variaties uit totdat hij de puzzel had opgelost. Je kunt je voorstellen dat hij erg teleurgesteld is. En de digitale puzzel alternatieven zijn het (net) niet. Niet de interessante achtergrond informatie en niet het unieke gevoel van het verplaatsen van de stukken.

Dus ben ik op zoek naar boekjes die een soortgelijke structuur hebben: een stuk tekst over een partij, of schaker, wat toelichting op een partij, inclusief diagram en zettennotatie. En last but not least: een puzzel. Op deze manier vind hij schaken bestuderen heel leuk, niet zozeer lesboeken over openingen of principes.

Hebben jullie tips die hierbij in de buurt komen? Of tips voor boekjes die hij ook leuk zal vinden als hij dit leuk vindt? Hartelijk dank!

9 Reacties

 1. Avatar
  SchaakKlaas 19 juni 2023

  Ik zou eventueel de vele krantencolumns (voorbeeld) hier kunnen kopiëren en plakken en printen. Maar dat is niet alleen auteursrechtelijk een twijfelachtige zaak, maar ook is het leuk om de auteurs van de boekjes te steunen met een aankoop.

 2. Avatar
  aadvermeulen 19 juni 2023

  Het eerste wat bij mij op komt als ik je vraag lees zijn, zonder andere auteurs tekort te willen doen, boeken van Lex Jongsma (zie bijvoorbeeld site van “schaakboek.nl” en de boekenverkoop van DD te den Haag). Uiteraard zijn bijvoorbeeld Hans Böhm en Hans Bouwmeester ook prettige schaakverhalen auteurs. Voor mooie puzzels denk ik onmiddellijk aan Leonid Kubbel’s Chess endgame studies. 

  • Avatar
   SchaakKlaas 19 juni 2023

   Goede tips!

   Ik heb nu in ieder geval 20 jaar schaakrubrieken van Lex Jongsma besteld. Die maar even afwachten.

    

   Mocht jullie nog iets te binnen schieten hoor ik het graag!

  • Avatar
   SchaakKlaas 19 juni 2023

   Ha, deze is wel heel creatief! Ik heb er eentje uit 1949 voor de grap als jpg gedownload, maar de tekst is te pixelig om goed te zien. En de gescande krant was dusdanig verweerd (deze althans) dat het diagram ontcijferen op zichzelf al een leuke puzzel is!

 3. Avatar
  Jan Haarsma 25 juni 2023

  Voor het Parool schreef Max Pam elke zaterdag een super interessant schaakstukje. Zoek iemand die abonnee is op deze krant. in het archief kun je dan alle stukjes terugzien en digitaal opslaan. Ik wil je evt ook een aantal digitaal stukjes mailen hoor.

  Op Marktplaats heb ik de schaakkalender 1995 van Jan Timman gekocht…elke dag een leuk puzzeltje of schaakweetje voor uw schoonvader…Jan Haarsma

   

   

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.