World Cup: Eline gaat voortvarend van start

Foto: Lennart Ootes

Vandaag was de eerste ronde van de World Cup. We volgen de verrichtingen van onze landgenoten in dit toernooi. Nederland is er met drie deelnemers vertegenwoordigd:

 • Anish Giri,
 • Jorden van Foreest en
 • Eline Roebers.

De beide heren hebben deze eerste ronde vrij. Maar Eline moest meteen aan de bak. Overigens mochten we wel verwachten dat ze dit potje zou winnen. Want het verschil in speelsterkte was enorm. Eline heeft een elo van 2419 en haar tegenstander Al-Fayyadh (Irak) een bescheiden elo van 1705.

Eline maakte de verwachting volledig waar. Op de achtste zet kon je al zien welke kant het zou opgaan in deze Schotse partij. Zwart rokeerde ietwat voorbarig naar de korte kant en daarmee was het witte strijdplan meteen duidelijk. Zulke stellingen zijn een kolfje naar Elines hand. Wit rokeerde lang en ging richting de zwarte koning. Zo rond de achttiende zet stond ze al gewonnen. Zwart voerde de verdediging voorts niet optimaal, maar dat neemt niet weg dat Eline de partij prima naar haar hand zette. In het vervolg kwam de winst niet meer in gevaar.

 

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

4 Reacties

 1. Avatar
  Hendrikom 31 juli 2023

  Anand hield zich ook nog even bezig met Txd5 van Eline!

   

  Viswanathan Anand
  @vishy64theking
  Eline Roebers from the Netherlands played this nice tactic 36.Rxd5. 36…Qxd5 loses to 37.Ne7+

  #FIDEWorldCup

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.