World Cup: Eline maakt het vakkundig af

Tja… wat moet je over deze partij zeggen? De tegenstander van Eline was niet één, maar meerdere maatjes te klein. Uiteraard hoefde Eline niet op winst te spelen. Maar op remise spelen is soms riskant. Ook tegen een veel zwakkere tegenstander kan zoiets onvermoede krachten oproepen.

Er verscheen een Siciliaan op het bord waarin wit met 7. Pb3 al snel afweek van de gebaande paden. Zo’n paard uit het centrum weghalen is zelden een goed idee. Maar op dat moment konden we nog niet bevroeden dat het paard nog een hele lange weg te gaan had in deze partij. Overigens zonder daarbij potten te breken.

De diagramstelling ontstond na 14. … Pc4. Daar was overigens 14. … d5 nog net wat sterker geweest. Maar ook hier werkte Al-Fayyadh gewillig mee met 15. Lc1? Beter was 15. Lxc4 bxc4 16. Pd4 d5 met een prettigere stelling voor zwart. Na het passieve 15. Lc1 speelde Eline voortvarend 15. … d5. Een zet die je graag doet in het Siciliaans.

Een grappig moment. Hier was Pxb2 mogelijk! Dat vergt wel enig rekenwerk en ik kan me dus levendig voorstellen dat zwart gewoon verder ging met haar stukken op de juiste plekken te zetten. Voor de liefhebbers: 18. … Pxb2 19. Lxb2 19. Txd5 exd5 20. Lxb2 Dxc2 21. Dc3 Dxc3 22. Lxc3 Tac8 23. Ld4 Tc2. En zwart staat beter.

Maar je moet maar zin hebben in zo’n stelling. Gezien de zwakke tegenstand is het waarschijnlijk ook niet slim om op zo’n variant in te gaan als je het doel (winnen) ook kunt bereiken met ‘normale zetten doen’. Eline hoefde niet lang te wachten op een fout. Die kwam meteen met 19. Ld3? Na 19. … Lf6 hangt de b-pion en moet wit afscheid nemen van haar loperpaar.

We zijn aanbeland bij de 27e zet van wit. Ze zat hier al behoorlijk krap in de tijd en stond flink onder druk. Dat verklaart wellicht de blunder die nu volgt: 27. Txd5?? Txd5 28. De2 Tad8. De witte stelling is hopeloos. Wit gaf een paar zetten later op. En Eline gaat door naar de volgende ronde. In die ronde moet ze het opnemen tegen WGM Mona Khaled uit Egypte (rating  2106).

U vindt alle informatie zoals speelschema, indelingen en uitslagen op de speciale website…

 

 

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

2 Reacties

  1. Avatar
    bramreem 02 augustus 2023

    “19. Lxb2 19. Txd5”, daar is iets misgegaan. In de uitgebreidere, naspeelbare versie van de analyse ontbreekt 19. Lxb2. Het nut van het kwaliteitsoffer voor wit zie ik trouwens niet meteen, beide varianten zijn vreselijk voor wit, maar Stockfish heeft blijkbaar berekend dat Txd5 net iets minder erg is.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.