World Cup: ronde 3 dag 1: wisselvalligheid troef

Foto: FIDE

Soms heb je van die dagen waarvan je denkt: kunnen we dat alsjeblieft nog een keer over doen? Helaas zit dat er niet in met de World Cup. Het leek allemaal zo rooskleurig.

Giri moest het opnemen tegen Nijat Abasov (2632) een goede schaker, maar zeker geen topper. Anish had de witte kleuren dus verwacht je dat hij er stevig tegenaan gaat. Maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik het een slappe partij vond. Hij mag blij zijn dat hij met remise ontsnapte.

Tot de 21e zet ging de strijd min of meer gelijk op. Maar de tamme opzet van wit leidde slechts tot (tijdelijk?) pionverlies en geen enkel perspectief op een betere stelling. Maar op zich was er nog niks aan de hand. 21. Tb1 was een zwakke zet die zwart had kunnen afstraffen met 21. … c4!

Als zwart dat had gespeeld, zou Giri zich flink hebben moeten inspannen om een half punt te redden. Gelukkig speelde zijn tegenstander iets anders en uiteindelijk kwamen de heren terecht in een lopereindspel met lopers van ongelijke kleur. Met aanvankelijk wel twee pluspionnen voor zwart. Kortom: Anish liep een blauw oog op.

Foto: FIDE

Zeperd voor Jorden Van Foreest

Jorden moest het opnemen tegen Peter Svidler (2688). Svidler is met zijn 47 jaar bijna een veteraan, maar nog altijd een zeer sterke speler. Dus dat beloofde een pittige dag te worden voor Jorden. Helaas voor hem moeten we ‘pittig’ vervangen door ‘slechte’. Want eerlijk is eerlijk Jorden werd hardhandig van het bord gemept. Ach laat ik er maar niks meer over zeggen. Kijkt u zelf maar.

De Nederlandse dame redt de eer

Foto: FIDE

Is het u ook wel eens opgevallen dat de Nederlandse dames in tal van sporten veel beter presteren dan de Nederlandse heren? Eline ging verder met waar ze het hele toernooi al mee bezig is: winnen! Al ging het deze keer bepaald niet van een leien dakje. Haar opponent Klaudia Kulon (2331) was toch wel een stuk sterker dan de vorige tegenstanders.

Ook nu ging het al heel snel erg goed met Eline (wit). Eline had in een Siciliaan gekozen voor 9. Pxc6. Dat is een weinig gespeelde zet. Zwart moet even goed nadenken hoe ze het stuk terugpakt. Ze deed het met de b-pion en dat is niet goed. Nemen met de dame was veel sterker. Na 13. … Txb2 stond wit veel beter. Zie de volgende stelling.

Alhoewel ik direct moet opmerken dat dit me een bijzonder lastige stelling lijkt om te spelen (en te beoordelen). Maar het elektronische monster is er tamelijk duidelijk over: +1.80 na lange rokade en eveneens een ruime plus na nemen op g7. In plaats daarvan speelde Eline 14. Lc5?*

Ik ben zelfs geneigd dit een blunder te noemen, maar slik dat snel in omdat ik dan waarschijnlijk heel veel commentaar ga krijgen 😂🤣 Goed is de zet niet. Het witte voordeel verdwijnt in één klap. Het komt me niet zo logisch over om een stuk dat is ontwikkeld en op een goede plek staat te ruilen voor een stuk dat nog niet is ontwikkeld. Vervolgens gaat de strijd een beetje op en neer en komt zwart op een zeker moment zelfs duidelijk beter te staan.

*Bij de reacties merkt ‘stikmat’ terecht op dat zwart 14. … La3 dreigde. Ik heb dat over het hoofd gezien en liet me te makkelijk leiden door de beoordeling van de computer. Het is begrijpelijk en heel menselijk dat Eline deze dreiging pareerde met 14. Lc5. Toch was er wel een oplossing voor dit probleem. Na 14. O-O-O La3 speelt wit 15. fxg7! Indien 15. … Tb4+ 16. Kd2 Tg8 en nu 17. Dc5! of iets minder computerachtig 17. Dd3. Toegegeven: dat is zeker niet eenvoudig. Wat de mens niet makkelijk ziet, is voor de computer een peulenschil.

Maar het blijft een vreselijk moeilijke stelling om te spelen. Beide koningen zijn bepaald niet veilig en ook de pionnen zijn eilandjes. De kansen keerden wonderbaarlijk in onderstaande stelling.

Zwart  speelde de afgrijselijke zet 28. … Dc5?? Bij een online partij zou je direct aan een mouse slip denken. Eline greep direct haar kans en maakte snel korte metten met haar tegenstander.  Kortom: een beetje gelukkige overwinning. Maar zonder geluk vaart niemand wel.

U vindt alle informatie zoals speelschema, indelingen en uitslagen op de speciale website…

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

8 Reacties

 1. Avatar
  -de Zetter- 05 augustus 2023

  Anish een blauw oog,

  maar jij een scherpe blik.

  Complimenten!!!

 2. Avatar
  Paul Wiselius 05 augustus 2023

  Michel, dank weer voor ’t verslag. Ik mis alleen de zetten van Eline’s partij 😉

  Over ’t spel van Anish en Jorden: ’t schijnt dat ze bij winst, in de komende ronde tegen elkaar zouden moeten spelen. Je zou bijna denken dat ze daar al teveel aan dachten…

 3. Avatar
  stikmat 05 augustus 2023

  Na 14.0-0-0 kan 14…La3 volgen en ook al vindt de engine dat goed voor wit, is het voor een mens toch even schrikken. Na 14.fxg7 Lxg7 lijkt die loper daar ook heel sterk op de lange diagonaal.

  14.Lc5 voorkomt dat allemaal en verhindert de rokade. Zwart moet oppassen. Na 15…Tb8 vindt mijn niet al te sterke laptop dat 16.e5 wit voordeel geeft. Loperruil zoals in de partij is niet nodig, want 16…Lh6+ kan dan met 17.f4 beantwoord worden.

  Objectief gezien is 14.Lc5 misschien niet het beste, maar liever kijk ik ook naar de bedoeling van een zet dan alleen maar naar het aantal centipionnen.

  • Avatar
   Michel Hoetmer 06 augustus 2023

   Na 14. O-O-O La3 speelt wit 15. fxg7. Indien 15. … Tb4+ 16. Kd2 Tg8 en nu 17. Dc5! of iets minder computerachtig 17. Dd3. Maar toegegeven dat moet je wel zien en is zeker niet eenvoudig.

 4. Avatar
  arjo1982 06 augustus 2023

  Eline de enige in het hele toernooi (zowel mannen als vrouwen) op 5 uit 5! 😉

 5. Avatar
  Frans Hoynck 10 augustus 2023

  Of Abasov het nou in de tie-break tegen Svidler gaat redden of niet; ik vind dat Tata Steel hem moet uitnodigen voor 2024 in Wijk aan Zee. Zij het niet voor de hoofdgroep dan toch tenminste voor de tweede groep.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.