World Cup ronde 3 dag 2: prima resultaten!

Gisteren was niet de meest gelukkige dag voor de Nederlanders in dit toernooi. Jorden werd tamelijk hardhandig van het bord gezet door Peter Svidler en Anish Giri had de nodige moeite met zijn tegenstander en kwam niet verder dan remise.

Je verwachtte dat Svidler vandaag de buit zou binnenhalen en Giri een enthousiaste poging zou doen om zijn minder sterke tegenstander er onder te krijgen. Zo ging het echter niet.

Eline gaat door

Maar zullen we eerste even stilstaan bij Eline? Ze was de enige speler in het toernooi met een perfecte score van 5 uit 5. Het was echter geen reden voor haar om het vandaag rustig aan te doen. Er kwam weer een Konings-Indiër op het bord met, zoals ze dat graag heeft, de nodige complicaties.

Op een gegeven moment offerde Eline zelfs een kwaliteit. Daar was de computer het heftig mee oneens. Maar als ik één ding heb geleerd de afgelopen dagen dan is het wel dat ik bij haar partijen beter lak kan hebben aan de mening van de computer. Dat was ook het oordeel van Naroditsky en Leko: ze vonden ook dat het oordeel van de computer de vuilnisbak in kan.

Eline liet er dus geen gras over groeien en ging gewoon verder met waar ze het hele toernooi al mee bezig is: winnen. Haar tegenstander liep mat. Door naar de derde ronde en een welverdiende rustdag!

Meevaller voor Jorden

Na de partij van gisteren gaf ik Jorden weinig kans vandaag om nog wat aan zijn lot te veranderen. Je gaat er toch vanuit dat een ervaren speler als Peter Svidler de partij vakkundig naar remise laveert. Maar er is altijd nog een tegenstander die er andere gedachten op kan nahouden.

Jorden speelde met wit tegen de Slavische verdediging van Svidler. Met 6. b4 kwam de partij in redelijk onbekend vaarwater. Aanvankelijk ging de strijd gelijk op. Het leek er zeker niet op dat er een heftige strijd zou ontbranden.

Maar wellicht is het ook helemaal niet nodig om meteen te proberen je tegenstander naar de keel te grijpen. Iemand kalmpjes onder druk zetten kan ook bijzonder effectief zijn.

Het vervelende is dat wanneer je onder druk komt te staan, hoe subtiel ook, de kans op fouten maken toeneemt. Mensen vinden het makkelijker om zelf plannetjes te maken in plaats van telkens rekening te houden met wat de ander doet.

Na de 18e zet van wit ontstond onderstaande stelling. Wat is nu de beste voortzetting voor zwart?

Hier ontstond het eerste barstje in de verdediging van Svidler. Uiteindelijk lijkt het er op dat Jorden de partij naar zijn hand gaat zetten. Maar helaas verwatert het voordeel weer en ontstond na 35. Td1 de volgende stelling.

De vraag is: wat moet zwart in deze stelling vooral niet doen? Peter deed het toch en maakte een ernstige fout. Uiteraard liet Jorden dit kansje niet voorbijgaan en kan hij zich opmaken voor de barrage. Wordt dus vervolgd.

Partij zonder pit

Het lijkt er een beetje op dat Giri niet in heel goede doen is. Zijn tot nu toe gespeelde partijen zijn een tikje saai, zonder enige peper. Zoiets verwacht je wel van een topper die het moet opnemen tegen spelers die toch en stukje lager op de elo-lijst staan. Gisteren miste Abasov al een kans om het Giri moeilijk te maken.

Vandaag was het al snel duidelijk dat geen van beide partijen veel zin had om er iets van te maken. 11. … Ph5 was de inleiding tot een massale ruil van stukken en de centrumpionnen. Daarna speelden de heren nog een tijdje door. Over de uitslag is geen seconde twijfel geweest. Remise en dus op naar de tiebreak.

MVL onderuit

De verrassingen kunnen in dit toernooi niet uitblijven. Maxime Vachier-Lagrave was de favoriet in zijn ontmoeting met Sindarov. Maar wat gebeurde er in de volgende stelling?

Feitelijk is er niet veel aan de hand en met de juiste zet zouden beide partijen in evenwicht blijven. De vraag is: slaan op d4, goed of fout? U vindt het antwoord in onderstaande partij.

Caruana: door het oog van de naald

In zijn eerste partij tegen Mustafa Yilmaz speelde Caruana remise. Vandaag was het dus zaak voor de favoriet om de zaken naar zijn hand te zetten. Maar of dat lukte? Zie de volgende stelling. Wat is de beste zet voor wit?

Het moet gezegd: beide heren hadden weinig tijd op de klok. Dat verklaart wellicht ook dat Caruana in onderstaande stelling de zetten herhaalde. De commentatoren hadden al lang gezien hoe zwart hier kon winnen. Alleen: zag Caruana het ook?

U vindt hieronder de hele partij. Kortom: Caruana had er voor hetzelfde geld uitgelegen. Nu moet hij morgen een barrage spelen.

U vindt alle informatie zoals speelschema, indelingen en uitslagen op de speciale website…

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

19 Reacties

 1. Avatar
  arjo1982 06 augustus 2023

  Ze was de enige speler in het toernooi met een perfecte score.

  Dit klopt niet helemaal… Ze was de enige met 5 uit 5…
  Er waren ook nog 2 mannen met 3 uit 3 voor deze ronde… (eerste ronde een bye)

 2. Avatar
  LDBoutens 06 augustus 2023

  Mag Eline nu tegen Magnus of krijgt Eline eerst nog een opwarm-rondje in de vorm van een ‘Erik v.d. Doel?

  @ Michel; kan je die laatste ’t’ nog even wijzigen een in d van Doel. Ik bedoel in die laatste zin onder het partijtje van heer van Foreest. Dank alvast namens de taalpuristen en zo.

  Moedig voorwaarts allen!

  • Avatar
   FlatlandR 06 augustus 2023

   Moet het dan ook niet heer Van Foreest zijn, volgens diezelfde taalpuristen?

   • Avatar
    Frits Fritschy 06 augustus 2023

    Misschien bedoelt Lukas de Heer van Foreest, dat voormalige kasteel bij Koudekerk aan den Rijn?

 3. Avatar
  LDBoutens 06 augustus 2023

  Pas zodra heer van Foreest wereldkampioen is geworden FlatlandR! 🙂

 4. Avatar
  LDBoutens 06 augustus 2023

  Mooi werk Michel! Ik bedoel al die geweldige verslagen van je! Erg leuk en interessant om te volgen.

  En we zijn hier in 030 natuurlijk voor Eline!

  Moedig voorwaarts allen!

 5. Avatar
  Paul Wiselius 06 augustus 2023

  Als we toch pietepeuterig gaan zijn: Eline is door naar de 4e ronde ofwel de achtste finales.

  • Avatar
   LDBoutens 07 augustus 2023

   Ach taal en taalontwikkeling, zoals ik graag als bijna-ouwe-lul op mijn werk tegen de nieuwe lichting meisjes en jongetjes die het management induiken, mag aan plagen, ‘stam + d is het nieuwe normaal’.

   Hup Eline! 030 zit in spanning op jouw volgende KI te wachten!

   Moedig voorwaarts allen!

 6. Avatar
  rudimatai 07 augustus 2023

  Beste Michel,

  Bedankt voor je moeite, ik stel je verslagen zeer op prijs. Op Chess.com zag ik dat er niet eens een regeltje is gewijd aan Jordens verrassende wederopstanding.
  Nu vanmiddag 2 zenuwslopende tie breaks van onze mannen. Hopelijk bereiken ze beiden de volgende ronde. Break a leg guys! (Wat zeggen wij schakers eigenlijk in zo’n geval?)

  Eline daarentegen doet Max Verstappen na. Ze wint gewoon alles.

 7. Avatar
  arjo1982 07 augustus 2023

  Grappig genoeg klopt het na vandaag dan weer wel 😉
  Beide heren (Carlsen en Dominguez) speelden gisteren remise…

  • Avatar
   arjo1982 07 augustus 2023

   Sorry daar ging iets mis… Die reactie moest onder de opmerking van Michel op mijn eerdere reactie…
   Dacht dat ik op ‘reply’ gedrukt had daar maar blijkbaar toch niet goed gegaan 😉

   • Avatar
    bramreem 08 augustus 2023

    Elines partijen in de eerste ronden telden niet echt mee, die waren tegen iemand van mijn niveau. Maar alsnog is 6 uit 6 bijzonder knap.

 8. Avatar
  bramreem 08 augustus 2023

  Aan het eind van Jordens partij staat 40. dxc7??. Zo slecht lijkt die zet mij niet. 😉

 9. Avatar
  Henk Smout 09 augustus 2023

  De computer mag nog zo positief zijn over de witte kant, voer enkele beginzetten in op database.chessbase.com en ook in het lopende jaar Konings-Indisch te kust en te keur, van Magnus tot Jorden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.