World Cup, ronde 3 tiebreak: zwarte dag

Foto: FIDE

Gisteren was zo’n mooie dag. Eline won een gecompliceerd gevecht en Jorden Van Foreest deed haast het onmogelijke en sleepte er een tiebreak uit. En dat tegen een zeer ervaren tegenstander die hem in hun eerste partij flink te grazen had genomen.

Ook bij Giri had ik goede hoop dat hij zijn wat matte spel van zich af zou schudden en het zijn tegenstander eens flink moeilijk zou maken. Dat waren allemaal hoopvolle bespiegelingen waar uiteindelijk niks van terechtkwam.

Jorden ging al in zijn eerste partij tegen Peter Svidler kopje onder. Anish Giri wist zijn eerste partij op het nippertje te winnen omdat zijn tegenstander in het eindspel opzichtig in de fout ging. Maar wat er daarna volgde was toch wel bijzonder teleurstellend.

Anish Giri ging in de tweede partij al kort na de opening bijna kopje onder. Zijn tegenstander verraste hem met een aanval op zijn koningsstelling. Hij wist die af te slaan doordat zijn tegenstander niet de sterkste voorzetting koos. Maar hoe het vervolgens verder ging? Enfin kijkt u straks zelf maar. We beginnen met Jorden. Simpel omdat dat de kortste match was.

 

Foto: FIDE

Jorden: 1e tiebreakpartij

Peter Svidler speelde weer Slavisch. Jorden reageerde daarop met de ruilvariant. Dat is bepaald geen ambitieuze keuze en al snel kwam zwart heel aardig te staan. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts met Jorden. Hij moest opgeven in een stelling met drie pionnen minder. Kortom: tamelijk kansloos.

Jorden: 2e tiebreakpartij

In deze tweede partij moest Jorden voor zijn schaakleven in dit toernooi vechten. Of de variant van het damegambiet die op het bord kwam daarvoor zo geschikt is? Niet direct. Ik krijg een het gevoel dat Jorden de handdoek al een beetje in de ring had gegooid.

Er verscheen een Karlsbad-structuur op het bord. Daarin lukte het zwart niet om ook maar een zweem van voordeel te verkrijgen. Het is dat Peter Svidler duidelijk op remise uit was, want als hij had gewild, zou het net zo goed een tweede nederlaag zijn geworden voor Jorden.  Uiteindelijk berustte Jorden in remise. In een overigens inferieure stelling. Maar ja, Peter hoefde niet meer voor het volle punt te gaan.

Giri: 1e tiebreakpartij

In deze partij, zoals in sommige vorige partijen tussen beide spelers, gebeurde er niet heel veel. Maar Abasov ging met 35. … Pxd4? gruwelijk in de fout. Hij speelde daarna een verloren eindspel en Anish maakte het keurig af. Zo’n karweitje is hem wel toevertrouwd. Dus maakte ik me op voor een partij waarin Giri solide zou spelen en zodoende een half punt zou scoren. Maar of dat zo makkelijk ging?

Giri: 2e tiebreakpartij (25+10)

Anish Giri kwam al heel snel onder zware druk te staan. Even leek het er op dat zijn koning flink in het nauw zou worden gedreven. Maar wit speelde het niet nauwkeurig. Hij had zijn loper op de diagonaal a2-g8 moeten laten staan.

Zoals het nu ging kon Giri zijn verdediging op orde brengen en kwam hij zelfs nog gewonnen te staan. Tenminste als hij 27. … Dxd4 zou hebben gespeeld. Daarna kwam de partij in remisevaarwater. Maar Giri blunderde opzichtig op het laatste moment. Dus was een vervolg noodzakelijk.

Giri: 3e tiebreakpartij (10+10)

Dit is weer zo’n partij tussen beide heren waarin weinig gebeurde.

Giri: 4e tiebreakpartij (10+10)

Zwart pakte de pion op c4 in de Catalaan en dan krijg je het gevoel: nu kan er iets gebeuren. Maar nadat wit zijn rechtmatige eigendom via Dxg7 had teruggenomen gebeurde er eigenlijk niets meer. De spelers herhaalden de zetten en lieten het aankomen op de blitzpartijen. Remise.

Giri: 5e tiebreakpartij (5+5)

De stukken gingen weer in een razend tempo van het bord. Dus: weer een bijzonder saaie remise. Merkwaardig dat Abasov niet probeerde er iets meer van te maken met de witte stukken.

Giri: 6e tiebreak partij (5+5)

Anish Giri kreeg deze keer een draak voor zijn kiezen. Voor zover ik heb kunnen nagaan heeft Giri geen ervaring met deze opening. Aanvankelijk ging dat redelijk goed. Maar rond de 24e zet ging het van kwaad tot erger. Eerst verspeelde hij zijn kleine voordeeltje en daarna maakte hij enkele serieuze fouten. Uiteindelijk ging hij door zijn vlag in inmiddels verloren stelling. Giri mag dus naar huis. En beëindigt een bepaald niet overtuigend optreden in dit toernooi.

Tenslotte

Al met al hebben de tegenstanders van onze landgenoten, het spijt me om te zeggen, verdiend gewonnen. Jorden kon in deze tiebreak totaal geen vuist maken en ging tenminste strijdend ten onder.

Anish Giri daarentegen speelde meerdere partijen waarin hij zijn, toch minder sterke, tegenstander te makkelijk naar remise liet glippen. Het waren slappe toestanden. Ik vermoed dat hij op deze manier zijn tegenstander ook wel het gevoel gaf dat er meer in zat. Bovendien verraste Abasov onze landgenoot meerdere keren in de opening. En dat was toch het werkterrein van Giri? Men roemt Giri altijd vanwege zijn geweldige voorbereiding en kennis. Enkele van die partijen waren dodelijk saai en waren niet de moeite waard om te analyseren.

Nog enkele andere verrassingen:

Wei Yi verloor van Ivanchuk, Dubov verloor van Voaturo, Bacrot won van YuYangyi, Radjabov ging ten onder tegen Santos Lataso en Ponomariov won van Le Quang

U vindt alle informatie zoals speelschema, indelingen en uitslagen op de speciale website…

 

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

22 Reacties

 1. Avatar
  Wim Weehuizen 07 augustus 2023

  Als we naar de rapid en blizt rating van Giri kijken 2731 en 2752, dan had hij moeten winnen van Abasov met een rating, die 200 punten lager ligt op 2541 en 2544. De vorige World Cup was Giri ook al snel uitgeschakeld, in dat geval door een jong schaaktalent. Abasov is meer van zijn leeftijd, maar heeft veel minder van zich laten spreken dan Giri. Echt teleurstellend!

 2. Avatar
  sake jan de boer 07 augustus 2023

  Al met al is de nederlaag van onze beide landgenoten, het spijt me om te zeggen, verdient.Met een t aan het eind. Tja, schaken is een kunst, schrijven ook?

   

  • Avatar
   Caesar64 08 augustus 2023

   Ik blijf het zeggen: we mogen blij zijn dat er überhaupt mensen verslagen schrijven en om dan te gaan mekkeren over taalfouten.. Nogmaals: ga zelf eens een verslag schrijven. Michel, ga zo door.

   • Avatar
    LDBoutens 08 augustus 2023

    Misschien moet je er dan eens over ophouden Caesar64, want het heeft namelijk niets met elkaar van doen. We prijzen Michel elke dag de hemel in maar er mag best een beetje op taal(-gebruik) worden gelet.

    Moedig voorwaarts allen!

    • Avatar
     Caesar64 08 augustus 2023

     Misschien is het een idee dat Michel zijn te publiceren input eerst naar de correctoren Boutens/Frits stuurt die dan de schoonheidsfoutjes er uit halen, dat gebeurt bij kranten ook.

     Schaaksite kan nog steeds publicisten gebruiken dus meld jullie allen aan. Dan ga ik ook eens met de stofkam door jullie publicaties heen!

     • Avatar
      LDBoutens 08 augustus 2023

      Dag Caesar64,

      Ik heb in de pioniersdagen van Schaaksite altijd met veel plezier verslagen hier gepubliceerd. Leverde vaak ook flinke discussie op omdat een hoop van die tere kinderzieltjes in de schaakwereld ‘ach en wee’ riepen.  Ik kan me zelfs nog herinneren dat de voorzitter van mijn toenmalige club er aan te pas moest komen. Maar ik heb verder geen actieve herinneringen aan taalfouten mijnerzijds. Maar de tijd van verslagen schrijven heb ik al enige jaren geleden achter mij gelaten, zeg maar zo rond mijn schaakpensionering van een jaar of 10 geleden.

      Maar om on topic te blijven,

      de chauvinisten alhier zijn het vast niet met me eens, maar het feit dat beide jonge heren zijn uitgeschakeld komt eigenlijk wel goed uit omdat we hier toch al hadden besloten al onze ogen op Eline te richten! En laten we wel zijn, het schaak van Giri vind ik zelf niet om aan te gluren; saai geschuif en laveer waar ik zelfs met behulp van een schaakengine geen warm gevoel bij krijg.

      Nee neem dan het schitterende aanvalsspel van onze jonge dame! Een KI, waar zie je dat tegenwoordig nog?! Volgens mij was de algemene idee toch dat een KI eigenlijk niet meer kan op dit hoge niveau. Maar wat een genot om te volgen en nogmaals wat fijn dat Michel dit alles ook nog eens in leesbare verslagen weet je vertalen.

      Daarom, moedig voorwaarts Michel!

      En laten we hopen dat jongeling Roebers nog een paar rondjes vuurwerk gaat laten zien!

   • Avatar
    sake jan de boer 08 augustus 2023

    Wel mee eens eigenlijk. De verslaggeving was dik in orde, zeker qua volledigheid en de snelheid. Dus idd ga zo door. Waar ik wat over viel was meer dit: m.i. moet je nooit zeggen of schrijven dat iemand verdiend verloren heeft (uitzonderlijkheden als b.v. vals spel daargelaten), houdt het erbij dat iemand verdiend gewonnen heeft. Dat geldt net zo goed als het om kinderen gaat als om top GM’s, zeker in geval van groot verschil in schaakniveau. Die t was toen net even teveel.

    • Avatar
     sake jan de boer 08 augustus 2023

     Voor de goede orde: mijn ‘mee eens’ betrof de reactie op Caesar64. Boutens was me even te snel af. Al kan ik volledig instemmen met diens: Moedig voorwaarts! 

     • Avatar
      sake jan de boer 08 augustus 2023

      Ach, daar zul je het net hebben, haha: Houdt het erbij. Een t teveel!

     • Avatar
      Frits Fritschy 09 augustus 2023

      Ach, makkers, staakt uw wild geraas! Een t’tje meer of minder zegt bijzonder weinig over iemands schrijfvaardigheid.

     • Avatar
      Frits Fritschy 09 augustus 2023

      En hoed(t) u allen voor de wet van Muphry.

    • Avatar
     Michel Hoetmer 08 augustus 2023

     Beste Sake,

     Toen ik dit zo opschreef twijfelde ik al een beetje of het wel zo handig was om het zo te formuleren. Het komt denk ik ook een beetje voort uit het feit dat Anish Giri diverse partijen zonder slag of stoot naar remise liet gaan. Dat vind ik onder de maat voor zo’n sterke speler. Uit pure teleurstelling kwam het woord ‘verdiend’ uit mijn ‘pen’. In de geest van ‘eigen schuld’. Ik heb naar je geluisterd en de tekst ietsje aangepast volgens jouw aanwijzingen. 😏

     • Avatar
      sake jan de boer 08 augustus 2023

      Klasse Michel. We zien uit naar je verdere verslaggeving vandaag. Hup Eline!

 3. Avatar
  Frans Hoynck 08 augustus 2023

  Anish Giri heeft een Chessable cursus annex boek over de Drakenvariant bij New in Chess gepubliceerd. Tamelijk recent. Hij weet er van alles van. Bovendien heeft hij de stelling na 11. Tf1-e1 vorig jaar al eens op het bord gehad, zij het met Zwart ! Dat was in een rapid-partij op internet tegen GM Vladislav Kovalev (Elo 2600 plus). Giri won die partij met Zwart.

 4. Avatar
  bramreem 08 augustus 2023

  Jammer. Na het succes op het NK had ik gehoopt dat Giri goed de barrage door zou komen. Ik weet niet of hij nog veel vaker barrages heeft gespeeld, maar die na het Tata-toernooi zijn mij natuurlijk bijgebleven. Het gaf mij het gevoel van een tie-break-syndroom, terwijl hij op het NK juist tweemaal soepel in de snellere partijen bewees wie het beste was. Al gaf hij toen wel een gewonnen eindspel weg in de finale, zodat een tweede barrage nodig was, maar uiteindelijk liep het goed af.

  Ik vermoed dat het oude model van iets langere (kandidaten)tweekampen hem het beste zou liggen. Daarnaast komt hij misschien beter tot zijn recht tegen topgrootmeesters dan tegen net iets mindere spelers, als die op remise spelen.

  • Avatar
   Frans Hoynck 09 augustus 2023

   Ik hoor en lees doorgaans dat de op Elo meest superieure GM in het voordeel zou zijn tijdens tie-breaks – en die het daar dan ook met een gerust hart op aan zou laten komen. Geen idee of dat waar is in z’n algemeenheid. Ik zou denken dat het bij de een of ander nogal kan verschillen. In het geval van Magnus Carlsen geloof ik heilig dat het inderdaad zo is, maar bij Anish Giri twijfel ik er sterk aan.

   In een video-interviewtje achteraf zei winnaar Nijat Abasov trouwens dat hij blij was geweest dat het op tie-break partijen was aangekomen. Die gaven hem meer kans om te winnen tegen Giri, meende hij met stelligheid, dan het geval zou zijn geweest in extra ‘klassieke partijen’.

   Ik ben zeer benieuwd wat Giri er zelf nog over gaat opmerken.

 5. Avatar
  Henk Smout 13 augustus 2023

  Na eerst tegen Svidler en nu 2-0 tegen Salem van de Emiraten is Abasov weer twee ronden verder.

  • Avatar
   Henk Smout 16 augustus 2023

   Zojuist heeft Abasov Vidit matgezet en is weer een ronde verder!

   • Avatar
    arjo1982 16 augustus 2023

    Hij is zelfs erg dicht bij deelname aan het kandidatentoernooi nu…
    Achteraf bleek hij toch niet zo slecht 😉
    Lijkt me wel goed voor de gemoedsrust van Anish…

   • Avatar
    Peter Huisman 16 augustus 2023

    Carlsen is ook door naar de halve finale. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat die belangstelling heeft voor een plaats in het kandidatentoernooi, dus daarmee zijn de overige drie halve finalisten (waaronder in ieder geval Abasov) nagenoeg zeker van kwalificatie voor het kandidatentoernooi. Het kan nog bijzonder worden als Carlsen eerst top drie finisht in de World Cup, vervolgens top twee eindigt bij de Fide Grand Swiss open, en ook nog de leiding houdt op de ratinglijst.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.