World Cup 4e ronde 2e partij: barrage voor Eline

Foto: FIDE

De angst zat er bij de tegenstander van Eline blijkbaar goed in. Dronavalli begon met 1. d4 en Eline reageerde met 1. … Pf6. Dan hoop je op een lekkere pot Konings-Indisch of iets anders dat een beetje scherp is.

Maar Dronavalli wilde van dat alles niets weten en speelde 2. Lg5, de Trompowsky. Eline antwoordde voor zover mijn kennis reikt op de scherpste manier met 3. … c5. Maar ‘scherp’ daar had wit kennelijk geen zin in. Ze speelde het tamelijk passief. En ondanks dat zwart het loperpaar had, bleef de zaak netjes in evenwicht.

De partij eindigde uiteindelijk op de 27e zet met een herhaling van zetten. Dat betekent: barrage spelen. Ik hoop dat mijn gevoel me niet bedriegt, maar ik dicht Eline met haar prima intuïtie in complexe stellingen goede kansen toe.

Bij de dames zijn 5 van de 8 matches gelijk geëindigd. De meest in het oog springende uitslag is die van wereldkampioene Wenjum Ju (2564) die niet verder kwam dan twee remises tegen Elisabeth Paehtz (2471). De dames moeten morgen dus uitvechten wie er doorgaat.

Verloop in de open sectie

Bij de heren zijn 10 van de 16 matches gelijk geëindigd. Meest opvallende afvaller is Wesley So, die gisteren verloor en vandaag snel remise speelde tegen Sarana. Magnus Carlsen herpakte zich enigszins tegen Vincent Keymer. Maar dat ging niet helemaal vanzelf. Er kwam een tamelijk ongebruikelijke variant van het Spaans op het bord. Het was allemaal een beetje tam. Na 15. … De5 ontstond onderstaande stelling.

Magnus speelde hier 16. a3? Op het eerste gezicht lijkt er niks mis met deze zet. Maar na de volgende geforceerde zet 16. … Lxc3 17. Dxc3 ontstond de volgende stelling. Overigens is 17. Pxc3 een blunder vanwege 17. … Df4+ 18. Kb1 en Dxh4. De vraag is: hoe kan zwart nu voordeel behalen?

Helaas liet Keymer deze kans glippen. Hij speelde binnen 18 seconden een andere zet. De bekende auteur en trainer Jacob Aagaard geeft op twitter naar aanleiding van deze misser het volgende nuttige advies:

“Het belangrijkste advies dat ik je kan geven voor het verbeteren van je calculatievaardigheden en besluitvorming is om serieus ten minste twee mogelijkheden te onderzoeken bij elke zet.”

Vervolgens ging de partij nog lang verder. De stelling bleef in evenwicht tot 52. … Lg2. Daarna was het snel gebeurd met Keymer. En dus gaan beide heren ook naar de tiebreak.

Interview Magnus Carlsen

Foto: FIDE

Carlsen gaf na afloop een interview en deed daarin aan het einde enkele uitspraken die mijn wenkbrauwen deden fronsen. Ik vertaal bewust niet, zodat de woorden de juiste lading hebben. Magnus Carlsen:

 “Progressing in the World Cup is one thing… but honestly since day one I was wondering what am I doing here, why am I spending all this time playing classical chess which I just find stressful and boring. But it’s also not a good state of mind. First of all, you should try to do well. But these were my thoughts. If I’d lose, that’s gonna be another humiliation in the World Cup.”

Ik vraag me af: als je het zo saai vindt en je tijd eigenlijk niet meer wenst te besteden aan klassiek schaken, wat doe je dan hier? Blijf dan toch gewoon weg! Verder zeg ik er maar niks over. U kunt het hele interview hier zien (het eerste deel gaat over de partij).

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

17 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 10 augustus 2023

  Als je schakers, atleten, wielrenners, schaatsers, voetballers meteen na de strijd een microfoon onder de neus duwt, komt er door de gierende adrenaline, de opwinding, de opluchting, de frustratie, noem maar op, heel vaak iets anders uit, en zeker in een andere taal dan hun moedertaal, dan ze een (half) uurtje later zouden zeggen. Carlsen krijgt van de interviewer eigenlijk alleen maar de vraag over … Pxe4. Daarna volgt een betoog van vier minuten over wat hij toen dacht, hoe het daarna tot zijn verrassing verder ging, hoe het vervolgens nog heel moeilijk was, hoe hij uiteindelijk toch gewonnen had en uiteindelijk hoe hij in de partij van gisteren en in die van vandaag voor zijn gevoel als een flipperkastbal door de World Cup heen en weer stuitert. Het laatste shot laat zien hoe waanzinnig die man door de omgeving geleefd wordt. Zijn woorden en zijn houding laten zich het best omschrijven als “No sugar coating”: hij windt er geen doekjes om. Vorige week veronderstelde Loek van Wely in een interview dat Carlsen mogelijk binnen afzienbare tijd andere dingen gaat doen. Ik denk dat hij gelijk krijgt. Dat zou ik erg jammer vinden, maar ik kan het wel begrijpen.

  Nuchter beschouwd vind ik het een geweldige prestatie om na de zeperd van gisteren weer terug te komen in een partij waarin hij (opnieuw) de meubelen moet zien te redden en heel lang maar heel weinig voordeel heeft, en in het verre eindspel zijn tegenstander omver te duwen. Daar speelt ook een mentaal aspect mee. Wesley So, om maar iemand te noemen, is aan dat karwei niet eens begonnen. Die heeft zijn “must win” partij vliegensvlug remise geschoven en kon naar huis.

  • Avatar
   Michel Hoetmer 10 augustus 2023

   Dat het een formidabele schaker is, is wat mij betreft buiten kijf. Maar het gaat natuurlijk niet alleen over deze opmerkingen. Hij is bepaald niet dom en ik denk dat zijn opmerkingen wel overwogen zijn en geen gevolg van adrenaline of iets dergelijks. Het is al zijn houding gedurende langere tijd.

   Het gaat ook over het gedoe met Niemann (hem beschuldigen zonder enig bewijs) en dat hij zijn titel niet wilde verdedigen. Dat waren globaal dezelfde redenen. Hij heeft meerdere malen zijn bedenkingen over klassiek schaken geuit. Dat is dus helemaal niet nieuw. Dan is de vraag gerechtvaardigd: waarom ben je er nog en stop je er niet gewoon mee?

   Ik heb ook het gevoel dat we het einde van zijn (klassieke) loopbaan meemaken. En ja, ik geef het toe, ik ben nooit een fan van hem geweest. Voor mij is Kasparov nog altijd nummer één, vanwege zijn energieke spel, zijn enorme vechtersmentaliteit (en hij had ook z’n fratsen) en zijn geweldige matches (met Karpov).

  • Avatar
   Pieter Priems 11 augustus 2023

   Ik denk dat als iemand erg goed is in een spel of vak, dat de verveling toe kan slaan. Je hebt veel tijd geïnvesteerd, veel gezien en er is niet veel nieuws te ontdekken. Aan de andere kant wil je ook je vaardigheden laten zien aan de anderen. Gewoon een menselijk dilemma. Keuzes maken blijft moeilijk ;-).

 2. Avatar
  Henk Smout 11 augustus 2023

  Meer dan één prijzen de Trompowsky aan als wonderwapen.

  De spelling met -v- is met zekerheid FOUT.

  • Avatar
   Frans Hoynck 11 augustus 2023

   Octávio Figueira Trompowsky de Almeida. Dat was zijn volledige naam. Geboren en gestorven (1897 – 1984) in Rio de Janeiro. Kampioen van Braziliē in 1939.

   Overigens, wat Braziliaanse kampioenen betreft. Enigzins chauvinistisch blijft mijn favoriet Herman Claudius van Riemsdijk. Die won daar als in Tiel geboren immigrant in 1970, 1973 en 1988.

 3. Avatar
  Frans Hoynck 11 augustus 2023

  Tsja. Dat interviewtje met Carlsen waaruit Michel Hoetmer citeert. Het alsof Max Verstappen komt vertellen dat hij die F1 toch eigenlijk maar niks vind en liever weer gaat karten.

 4. Avatar
  Frans Hoynck 11 augustus 2023

  Overigens is Carlsen natuurlijk een geweldige schaker, misschien wel de sterkste wereldkampioen die we ooit hebben gehad.

  Maar qua persoonlijkheid? Ik vind het een fluim die wat dat betreft zwaar in de schaduw staat van iemand als Kasparov. En blijft staan vrees ik. Neem die affaire Hans Niemann en de kritiekloze acceptatie van de uitnodiging van de emirs van Qatar om daar te komen spelen in hun masters toernooi.

  • Avatar
   LDBoutens 11 augustus 2023

   Laten we ons vandaag en hopelijk ook nog de dagen daarna gewoon concentreren op het schitterende spel van Eline. Ons laten afleiden door wat we allemaal van Carlsen vinden is toch maar verloren energie. En ik vermoed dat Magnus ook niet heel erg geinteresseerd is in de Nederlandse meningenfabriek inzake zijn persoontje.

   Derhalve, hup Eline!!

   En uiteraard weer een enorme pluim voor de zware arbeid van Michel!

   En voor de rest, moedig voorwaarts allen!

   • Avatar
    LDBoutens 11 augustus 2023

    Hoe laat gaan we eigenlijk met de barrage beginnen? Weten ze daar in Astana dat ik om 15 uur een afspraak in het cafe heb?

     • Avatar
      LDBoutens 11 augustus 2023

      Zijn ze net zoals bij het wk voetbal na de eerste 3 ronden verhuisd naar Bakoe?

 5. Avatar
  Henk Smout 11 augustus 2023

  Eline met Zwart: Konings-Indisch met c7-c5.

  Het Konings-Indisch is niet dood, het leeft!

  Ook in het lopende jaar, te kust en te keur, van Magnus tot Jorden!

  • Avatar
   LDBoutens 11 augustus 2023

   Het monster zegt iets beter voor de witten. Spannend potje.

   • Avatar
    LDBoutens 11 augustus 2023

    Eline opeens dik in de plus! Waar gaan wij hier allemaal getuige van zijn??!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.