World Cup 4e ronde, tiebreaks: Eline gaat strijdend ten onder

Foto: FIDE

Die tiebreaks zijn altijd een beentje een loterij. Of misschien moet ik mezelf maar meteen corrigeren: het draait er om wie de sterkste zenuwen heeft en de meeste handigheid bij een verkorte speelduur.

Met die tactische handigheid zit het bij Eline wel goed. Ze bewees het gedurende het hele toernooi en het bleek ook weer in de eerste partij. Daarin speelde ze met zwart en er kwam een Koningsindiër op het bord. Dat is een kolfje naar haar hand. Mijn computer vertelde me dat het de Averbakh-variant was zonder 6. … c5. Maar ik zie toch écht 6. … c5 op mijn scherm. Enfin de stelling transformeerde al spoedig tot een Benoni-structuur.

Zwart bereikte min of meer gelijk spel. Maar na de 9e zet begon de zaak een beetje te kantelen. Toch duurde het nog wel even alvorens de zaken echt concreet werden. Na 30. Ta7 ontstond de volgende stelling:

Hier zou 30. … Dg5 zeer sterk zijn geweest. Wit moet dan om zijn koning gaan denken en na 31. Dh3 Txb2 is zwart dicht bij een gewonnen stelling. In plaats daarvan bood Eline torenruil aan met 30. … Te7. Daarmee was het voordeel grotendeels verdampt. Vervolgens kwam er een eindspel op het bord dat wel tot remise moest leiden. Helaas een beetje een gemiste kans. De vraag is of je dan nog een nieuwe kans krijgt.

Het antwoord volgde in de tweede partij. Ik vrees dat dit de zwakste partij van Eline in het hele toernooi was. Het ging eigenlijk al vanuit de opening mis. Haar stukken kwamen niet lekker in het spel en zwart kreeg al snel het initiatief. Dat gaf Dronavalli niet meer uit handen. En daarmee was het prachtige avontuur van Eline Roebers helaas ten einde.

Grootste verrassing bij de dames: Elisabeth Paehtz schakelt wereldkampioene Wenjun Ju uit!

Bij de heren had Magnus Carlsen het bijzonder moeilijk tegen Vincent Keymer, maar won alsnog. Abasov schakelde Svidler uit en Pragg was te sterk voor Nakamura.

Meer informatie

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

6 Reacties

 1. Avatar
  Paul Wiselius 11 augustus 2023

  Dank weer Michel! En heel jammer voor Eline. Maar ze komt er wel 👍

 2. Avatar
  LDBoutens 11 augustus 2023

  Ontzettend jammer om te lezen dat Eline het niet heeft gered. Door omstandigheden zat ik tijdens partij 2 in het cafe en zie ik nu pas de uitslag…

  Maar wat heb ik genoten van het atletische spel van Eline!

  Ik hoop van ganser harte dat Eline zich niet laat ‘afleiden’ door tal van universitaire studies en kiest voor een paar jaar fulltime schaken om aldus er achter te komen waar haar schaakhorizon zich bevindt. En als er dan toch Antropologie of Psychologie moet worden gestudeerd, dan leg ik mij neer bij het idee dat ik toch een volle week van haar schaak heb mogen genieten! Piket, van Wely, Giri, allemaal namen die in de mist der tijd zijn verdwenen als je het mij vraagt. Hoe mooi zou het zijn…

  Enfin, een topweek. Not last but least met dankzegging aan Michel!

  Moedig voorwaarts allen!

   

   

 3. Avatar
  Frans Hoynck 12 augustus 2023

  Jammer dat Eline Roebers haar kans heeft gemist. Toch vind ik haar door leeftijd, kracht en progressie de meest veelbelovende Nederlandse speler qua prestaties in de komende jaren op het wereldtoneel. Mocht ze van het schaken, tenminste voorlopig, haar professie maken. Maar voorkeur voor een universitaire studie zou natuurlijk goed te begrijpen zijn.

 4. Avatar
  rudimatai 12 augustus 2023

  Eline heeft gestreden voor wat ze waard was, complimenten.

  Onze voetbaldames werden 12 uur eerder uitgeschakeld door de Spaansen. Maar die hoefden met elf man (vrouw?!) slechts 1 veld te overzien, Eline moest in haar eentje 64 velden overzien. Ik sla haar prestatie derhalve hoger aan.

  Michel, erg bedankt voor wat je gedaan hebt, niet alleen tijdens deze World Cup maar ook je andere zeer leerzame artikelen.

 5. Avatar
  Michel Hoetmer 12 augustus 2023

  Iedereen van harte bedankt voor de vele leuke en interessante reacties. Het was erg leuk om die te lezen. Ik hoop en verwacht dat Eline nog vaak van zich zal laten horen!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.