Door het oog van de naald

Deze stelling ontstond na 43e zet van wit in de partij tussen Elisabeth Paehtz en Anna Muzychuk (World Cup). Elisabeth was dit toernooi goed op dreef en schakelde eerder wereldkampioene Wenjun Ju uit. Maar hier zit ze in de problemen. Hoe kan zwart deze partij winnen? Oplossing (met nog een extraatje)…

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

3 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 14 augustus 2023

  Ik denk niet dat Ivanchuk zomaar een pion laat in staan. Sterker nog, mogelijk was hij zich er bewust van dat de slotstelling remise is. Het zou namelijk kunnen zijn dat hij op een nette manier het toernooi wou verlaten, zonder het risico te lopen over twee ronden tegen Nepomniachtchi zonder te spelen op te moeten geven. Dat was namelijk, zover ik begrepen heb, de eis van het Oekraïense ministerie van Defensie om überhaupt mee te mogen doen. Dan was dit een goede gelegenheid om er zonder al te veel ophef uit te stappen – hij staat al achter, en zijn collega’s snappen vermoedelijk wel wat er aan de hand is.

  • Avatar
   arjo1982 14 augustus 2023

   Ik snap je redenatie even niet… Zowel met remise als met verlies lag hij eruit…
   Wat is er dan netjes aan de manier waarop hij het nu gedaan heeft?!
   Opgeven terwijl je weet dat het nog steeds remise is is juist niet zo netjes…

   • Avatar
    Frits Fritschy 14 augustus 2023

    Je hebt volkomen gelijk, ik zocht naar een verklaring voor iets wat onverklaarbaar is.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.