Jeugdolympiade O16, Dag 4: Lonely at the top

Ondanks de zware dubbelrondige speeldag van gisteren, werden de jonge spelers vandaag alweer om 10.30u, lokale tijd, achter de stukken verwacht. Gelukkig voor hen hoeven ze vandaag maar één partij te spelen. Misschien kunnen de jonge wereldreizigers dan de rest van de dag besteden aan een verkenningstocht door het centrum van Eindhoven, waar bovendien Mr. X zijn opwachting zal maken. Daag de mysterieuze topspeler zelf uit!

Aan het begin van de zesde ronde beginnen de topteams zich van de rest van het peloton te onderscheiden. China is lonely at the top, terwijl Turkije, Armenië en Hongarije hun best doen het gat te dichten. De eerste en de laatste twee spelen onderling een match.

 

Xiangrui Kong speelt een daverende partij tegen Eray Kilic. ©Lennart Ootes

Na een uur spelen lijkt China toch weer de bovenliggende partij. Xiangrui Kong walst over zijn tegenstander, Eray Kilic heen. In een scherpe Ruy Lopez slaagt de Chinese speler er met de witte stukken in om lijnen te openen terwijl de zwarte koning gevangen wordt gehouden in het midden van het bord.

Met 19.Qh3! voorkwam wit korte rokade, op straffe van de penning op e6. Na 19…Qf6 ging de stelling open: 20.e5 dxe5 21.fxe5. Zelfs dameruil biedt geen respijt: na 21…Qh4 volgt 22.Bd7+ Kd8 en nu kan wit simpelweg ruilen en met de toren binnenkomen op de zevende rij. Dan zou het zo staan:

Daar het Eray geen zin in. Hij besloot de dames op het bord te houden en te zien wat zijn tegenstander van plan was. Daar hoefde hij niet lang op te wachten. Toen Eray met 21…Qg5 weigerde, stond het zo:

Hier ging Kong gedecideerd verder met 22.Rad1. De zwarte koning staat al bijna mat vanwege de open lijnen. Met 22…Bc6 probeerde Eray veld d7 nog te dekken, maar 23.Ne4! was slim. De zwartspeler had genoeg gezien en dook in het zwaard: 23…Bxe4 24.Bh5+ met het onvermijdelijke 25.Qd7 mat als volgende zet. 1-0.

Aan het vierde bord betoonde Miaoyi Lu zich ook weer superieur. Op zoek naar een plan in onderstaande stelling besloot tegenstander Elifnaz Akat haar heil te zoeken op de damevleugel met 14.Na4?

Dat paard werd echter onmiddellijk teruggefloten. Na 14…b5! Ontstaat weliswaar een gat op c5, maar het witte paard mag er niet in springen. 15.Nc5? zou immers afgestraft worden door 15…Nxd4!—uitschakelen van de verdediging met pionwinst. Elifnaz krabbelde daarom terug met het treurige 15.Nc3, maar Lu had de smaak te pakken: 15…Qb4 levert minstens een pion op.

Het is duidelijk dat het Chinese schaak een wonderschone toekomst tegemoet kan zien met deze toptalenten. In een taai dameloos middenspel was Tong(Qd) Xiao handiger dan zijn tegenstander Yagiz Kaan Erdogmus. Een grappig moment was nog tegen het einde

Het was hier verleidelijk om torens te ruilen met 36…Rxd3 37.Ne5+ Kd6 38.Nxd3. Zwart staat al twee pionnen voor en zijn koning staat beter. Appeltje-eitje. Maar commentator Anna-Maja Kazarian kwam hier met het slimme 36…Nc3! met een matdreiging op b1. Wit moet dan op eigen initiatief torens ruilen op d6 en vervolgens passief op de onderste rij gaan staan met de andere toren om mat te voorkomen. De zwarte koning loopt dan simpelweg naar binnen. Zo valt er voor de Chinese topper toch nog wat te leren: als je tegenstander tijdnood heeft kun je beter lastig spelen dan snel. Voor het resultaat maakte het niet uit: zwart won het eindspel eenvoudig. 0-1.

Zo deed het er voor de einduitslag in deze wedstrijd niet meer toe wat er aan het eerste bord gebeurde. Ediz Gurel wist geen potten te breken tegen Hoawen Xue en zo won China weer met een vernietigende score: 3,5-0,5.

 

Matyas speelt graag toreneindspelen. ©Lennart Ootes

In de wedstrijd Armenië-Hongarije was het spannend. Matyas Palczert mocht weer zijn techniek in het toreneindspel laten zien, dit keer tegen de Erik Gasparyan. Gisteren ging hij namelijk tot het gaatje in het eindspel tegen de Oekraïense Anastasiia Hnatyshyn en won. Ook vandaag lukte het met wat omwegen.

Nadat Matyas een paar winstkansen gemist had, ontstond de volgende stelling:

Hier kan wit remise maken met het onwaarschijnlijke 59.g8Q! na 59…Rxg8 60.Kxg8 h3 61.Kf7 is wit precies op tijd om beide pionnen te stoppen. Wit moet een tijdlang schaakjes blijven geven: 61…Ka2 62.Ra8+ Kb3 63.Rb8+ Kc3 64.Rc8+ Kd3 65.Rd5+ Ke3 (op 65…Ke2 om de toren van de onderste rij te houden volgt simpelweg 66.Rb8). Wit gaat nu op de onderste rij staan: 66.Rd1 h2.

De witte toren kan nu heen en weer blijven gaan tussen b1 en h1. Het punt is dat wit, op het moment dat de zwarte koning naar de tweede rij komt om een van beide pionnen te ondersteunen, de andere pion kan slaan. Bijvoorbeeld: 67.Rb1 Kd3 68.Rh1 Kc3 69. Ke6 Kb3 70.Kd5 Ka2?! 71.Rxh2 en remise vanwege de penning.

In plaats van dit alles speelde Erik 59.Rc6?? en verloor na 59…h3 60.Rg6 h2 met de pointe 61.Rh6 Kc1!! 62.Rxh2 en 62…b1Q+ is schaak! Matyas promoveerde dus, maar de winst was nog steeds niet triviaal. Even later stond het zo:

Waarschijnlijk had Matyas geen zin in het eindspel van dame tegen toren en besloot dus tot 64…Qg8?! Dat had hem de winst kunnen kosten, al is de verdediging wederom niet triviaal: met 65.Rg6! staat de zwarte dame vast. Als de koning voor de pion weg probeert te lopen gaat wit schaak geven tot hij weer achter de b-pion kan gaan staan. Stel: 65…Kd3 66.Rb6 Qa2 dan volgt 67.Rxb2!! en de zwarte dame kan niet tegelijk de eigen pion ondersteunen en de witte pion in de gaten houden.

Wederom liep het echter anders. In bovenstaande stelling speelde Erik 65.Rf3??, waarna de zwarte koning wél kon schuilen: 65…Ka2 66.Rf2 Ka1 67.Rf8 Qe6+ 68.Kh5 en hier gaf Matyas nog wat schaakjes, maar het punt is dat zwart gewoon kan promoveren. Na 68…b1Q 69.Ra8+ volgt de mooie eindstand met 69…Qba2! 0-1.

 

Aan het eerste bord zette Robert Piliposyan zijn zegereeks voort. Gisteren ging hij als een chirurg te werk om de stelling van Nederlander Yichen Han te ontmantelen. Vandaag stopte hij Zsoka Gaal af, die juist een mooie winstreeks had opgebouwd. Aan het derde bord had de Hongaarse Kristof Pal Kolimar werkelijk alles goed gedaan in ook alweer zo’n lastig eindspel, ditmaal met een loper en twee pionnen tegen een toren. Maar toen de winst binnen handbereik was, ging het mis.

Hier moet de witte koning simpelweg met de d-pion meelopen. Maar wat niet simpel is, is dat wit de loper moest opgeven om te winnen. Bijvoorbeeld: 73.Ke6 Re1 74.d7!! Rxe4+ 75.Kd5 Re1. En na 76.h8Q+ Kxh8 77.d8Q+ promoveert wit met schaak.

Het liep anders, ook omdat Kristofs tegenstander Benik Agasarov goed verdedigde. Wit speelde in bovenstaande stelling 73.Bd5?! en ging met de koning op de g5-pion af. Er volgde 73…Re1+ 74.Kf5 Rf1+ 75.Kxg5?? maar nu is het remise. 75…Rd1 76.Be4 Rxd6 en vervolgens kan zwart zijn toren tegen de g-pion offeren om een bekende vesting te krijgen.

80…Rxg4! 81.Kxg4. ½-½.   

En omdat Nvard Hayrapetyan aan het vierde bord knap wist te winnen van haar tegenstander FM Tran Nam Giang, ging Armenië er met de winst vandoor. 2,5-1,5.

Nvard boekt een mooi resultaat. ©Lennart Ootes

Aan de derde tafel walste Kazachstan 1 met 4-0 over Zwitserland heen. De mooiste partij van de dag was die tussen Edgar Mamedov en Mariia Manko aan bord 3. De Benoni-verdediging belooft altijd vuurwerk en zo was het ook vandaag.

Bovenstaande stelling is typisch: zwart is een koningsaanval gestart, terwijl wit alles op alles zet om de pionnen op de damevleugel in beweging te krijgen. Waarschijnlijk had wit hier aan de rem moeten trekken met 41.Qxh4, maar met weinig tijd op de klok is het buigen of barsten. Er volgde 41.c6?!? en nu was het aan zwart om te kiezen. Mariia koos wel voor de ‘verdedigende’ optie met 41…bxc6? Maar kreeg daar snel spijt van. Het leverde wit immers een extra vrijpion op. Beter was 41…Nf5! waarmee zwart een extra stuk bij de aanval betrekt, de toren op e3 aanvalt én pion h4 dekt. Als wit verdedigt met iets als 42.Rf3 kan zwart de druk nog eens opvoeren met 42…Rh8. Slaat wit dan onbekommerd op b7, dan volgt 43…fxg3 en alle lijnen naar de koning gaan open.

Na 41…bxc6? 42.dxc6?! had zwart nog steeds actief kunnen worden, maar na 42…h3+? Had Mariia de toegang voor zichzelf afgesloten. Na 43.Kh2 d5 44.Qd3 e4 45.Qf1 was wit niettemin wat teruggedrongen.

Mariia besloot hier tot 45…Qe5?? maar de zet helpt niet bij de aanval, en de dame is ook geen beste verdediger tegen de oprukkende pionnen op de damevleugel. In plaats daarvan had 45…Be5! haar zelfs winstkansen opgeleverd. Het idee is dat zwart na 46.c7 de toren naar f8 speelt om er zo een laatste aanvaller bij te halen.

Na 47.Nc3 Nf3+ moet wit de kwaliteit geven. Toen Mariia echter 45…Qe5?? gespeeld had, greep Edgar zijn kans met 46.c7.

Mariia speelde haar toren weg naar h8 en hier zocht Edgar een manier om zijn pion op c7 te ondersteunen. 47.Qc1? was echter niet zo slim, omdat daarmee een belangrijke verdediger verdwijnt. Zwart kan de aanval voortzetten met 47…Qf5. Dat werd door de Zwitserse speelster echter gemist. Na 47…Nf3+?? 48.Kh1 h2 gingen de witte pionnen eindelijk lopen: 49.b7.

Twee of zelfs drie dames op het bord is toch echt te veel. Niet veel later werd zwart inderdaad met twee dames mat gezet.

Dana Verheij, die gisteren een zware dag had, wist vandaag de dame van haar Italiaanse tegenstander Enrica Zito afhandig te maken.

Enrica ging hier de fout in met 9…a6?? Waarschijnlijk was ze als door de bliksem geslagen toen Dana alsnog een stuk op c7 zette. Met de tussenzet 10.Bc7! sloot ze de dame in. 10…Qe8 mag niet baten na 11.Nd6.

Dana in actie. ©Lennart Ootes

Dana droeg hiermee bij aan de 4-0 zege van Nederland 1 tegen Italië. De overige Nederlandse teams gingen echter eerloos van het bord tegen Georgië (3-1 tegen NL2), Azerbeidzjan (4-0 tegen NL3) en Duitsland (3,5-0,5 tegen NL4).

Onderaan het klassement heeft alleen het derde team van Oeganda nog geen matchpunten weten te pakken. Maar vandaag waren ze er heel dichtbij tegen het eerste team van Malta. Nio Mitchelle Hailey pakte in een spannend eindspel haar tweede punt tegen Hayley Thornton. Eens zien of de Oegandezen morgen punten kunnen pakken tegen het team van de Kaaimaneilanden.

Nio Mitchelle is not impressed. ©Lennart Ootes

Na weer een good day in the office gaat China nog steeds fier aan de leiding. Morgen zullen ze proberen die aanvoerderspositie te bestendigen door te winnen van achtervolger Armenië, die vandaag Hongarije tackelde. Aan tafels 2 en 3 spelen respectievelijk Oezbekistan tegen Kazachstan 1 en Turkije tegen Oekraïne. Het laatstgenoemde land is bovendien nog ongeslagen: drie keer wisten ze te winnen en drie keer werd het gelijk. Eens zien wat deze jonge spelers morgen voor hun land kunnen uitrichten.

Over Daniël Zevenhuizen

Docent Levensbeschouwing in de dop. Gediplomeerd trainer, redacteur boekenrubriek, liefhebber van het spel. Vooralsnog gestrand op de zandbank tussen 2100 en 2200 elo.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.